galéria megtekintése

Kórházkelepce

3 komment


Danó Anna

Épp egy esztendeje annak, hogy az Orbán-kormányzat életbe léptette azt az újnak nevezett szigorú kórház-gazdálkodási rendet, amellyel azt ígérték, hogy nem lesz tovább eladósodás. A minap publikálta a Magyar Államkincstár a legfrissebb adatait, amely szerint a kórházak adósságállománya rendíthetetlenül nő, havonta 2,5-4 milliárd forinttal.

Ezen a fejleményen az ágazat ismerői egyáltalán nem csodálkoznak, a gazdálkodási körülmények ugyanis nem változtak: több pénz sem került a rendszerbe, feladat sem lett kevesebb. A gyógyítást hét éve ugyanazokért az átlagdíjakért végzik.
A kórházi vezetők szerint még csak nem is azonos pályán fociznak. A finanszírozási rendszer deformált, nincs összhangban sem az ellátandó lakossággal, sem az intézményre szabott ellátási kvótával. Nem azonosak az infrastrukturális feltételek sem, és erre jön még, hogy az egyes beavatkozásokért járó összeg sincs jól elosztva. A változást az Orbán-kormány egészségpolitikusai 2010 óta ígérik, de még nem történt semmi.

Attól sem lett jobb vagy könnyebb, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter tavaly májusban burkoltan megfenyegette az eladósodott gyógyító helyeket, mondván: „ha egy kórházigazgató fedezet nélküli kötelezettségvállalással vállal kifizetéseket, az költségvetési csalás, ha lefordítom magyarra.”

 

Elvben egyetlen kórházi főigazgató sem írhatna alá fedezetlen megrendelést, a gyakorlatban viszont nemigen tehet mást, hiszen 1996 óta minden évben egy-két havi pénz hiányzik a kasszából. Ezt a hiányt ideig-óráig a beszállítók finanszírozzák azzal, hogy hitelbe adnak szinte mindent a kórházaknak.

A kórházigazgató egyik feladata, hogy a rábízott embereket minél eredményesebben gyógyítsa, és csak a másik az, hogy gazdasági egyensúlyban tartsa az intézményét – emlékeztetett nemrég lapunknak adott interjújában Velkey Görgy, aki négy éven át vezette a Magyar Kórházszövetséget. Mindkettőt törvény írja elő. Most, ha az elsőt teljesíti, azaz gyógyítja a beteget, eladósodik a kórháza. Ha a másikat tekinti prioritásnak és nullszaldós könyvelést produkál, azt csak a betegellátás rovására teheti. Mindkettő bűncselekmény. Választhatnak. Ebben nem segíti, ha börtönnel riogatják a fedezetlen kötelezettségvállalás miatt. Velkey kifejezetten büszke arra, hogy miközben a főigazgatók kapnak hideget-meleget az adósságokért, a nagy többség mégis a betegellátás oldalán maradt, a nullszaldó elé helyezte a gyógyítás kötelezettségét.

Különös helyzeteket eredményezhet, ha nagyon szorongatják a kórházigazgatókat. Mint olvasóink emlékezhetnek rá, két éve a tatai kórházban sajátosan menedzselték a röntgenfilm hiányát. Néhány kisebb darabot sikerült még valahol az intézményben összeszedni, ezért az ott dolgozók a folyosón sorba állították a gyerekeket, kiválogatták közülük a kisebbeket, azokat, akiknek testmérete még megfelelt a röntgenfilm paramétereinek. Azaz akik még ráfértek, hozzájutottak a vizsgálathoz, a többiek meg mehettek haza.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.