galéria megtekintése

Trónfosztás vethet véget a teremi kiskirályságnak

6 komment


Kácsor Zsolt

Ha sikerül végre összehívni a testületi ülést Teremben, akár azt is megszavazhatják, hogy a polgármester ellen bírósági keresetet nyújtanak be tisztsége megszüntetése érdekében.

Terem község fideszes polgármestere, Csák István nem hajlandó olyan képviselő-testületi ülés megtartására, amelyen neki nem tetsző napirendi pontok szerepelnek, ezért december 23-án Kozma Péter kormánymegbízottnak kellett fölszólítania egy ülés összehívására. A megszabott határidő múlt pénteken lejárt, de a polgármester az indítványnak nem tett eleget. Így a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal fog összehívni egy testületi ülést, amelyen akár azt is megszavazhatják a képviselők, hogy Csák ellen – mulasztásai miatt – bírósági keresetet nyújtanak be tisztsége megszüntetése érdekében.

Mint megírtuk, a Fidesz tavaly elvesztette többségét az önkormányzatban, így a falut 26 éve vezető Csák István kisebbségben maradt. Ellenzéke szerint Csák törvénytelen eszközökkel hátráltatja a munkát: önkényesen berekeszti az ülést, jogszabályellenes tájékoztatásokat ad. A polgármesteri hivatalban még egy jegyzőkönyvet is meghamisítottak, emiatt közokirat-hamisítással gyanúsítják Csák Istvánt, Kerekes Imre jegyzőt és egy hivatali dolgozót.

Kozma Péter több törvényességi felhívást küldött a polgármesternek, de hatástalanul. A helyzet abszurditását jelzi, hogy habár a megyében 229 önkormányzat működik, a kormányhivatal törvényességi főosztályán az ügyek 60 százalékát teremi iratok teszik ki: a választás óta szinte minden hétre jutott egy panasz.

 

Margiticsné Kobolák Andrea független önkormányzati képviselő azt mondja: továbbra is el akarják távolítani Csákot a falu éléről, mert tevékenységét károsnak tartják. Hozzátette: úgy érzi, hogy a kormányhivatal is a polgármester oldalán áll, ami például abban nyilvánul meg, hogy Csákot a kormánymegbízott fogadja, ő viszont többszöri próbálkozásra sem kapott időpontot.

Csák Istvánt hiába gyanúsítják, nem enged
Csák Istvánt hiába gyanúsítják, nem enged
Konyhás István / Népszabadság

Erről megkérdeztük a kormánymegbízottat is, aki elmondta: ha a megyéből minden önkormányzati képviselőt fogadna, nem biztos, hogy el tudná látni egyéb feladatait. Kozma hozzátette: az üggyel a hivatal tisztában van, hiszen Margiticsné 53 alkalommal jelentkezett náluk, s minden esetben választ kapott. Azt egyelőre nem tudni, hogy Teremen mikor lesz testületi ülés, s azt ki fogja vezetni, a polgármester pedig továbbra sem válaszol megkeresésünkre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.