Kiakadtak a családját futtató fideszes kiskirályra

A teremi önkormányzati képviselők többségének elege lett a szabolcsi települést 1990 óta vezető Csák István fideszes polgármesterből, ezért úgy döntöttek, kezdeményezni fogják a tisztségéből való felfüggesztését.

Mivel a tavalyi helyhatósági választás óta a Fidesznek már nincs többsége a helyi testületben, a független képviselők minősített többséggel vélhetőleg képesek lesznek keresztülvinni az akaratukat. A kezükre játszhat, hogy a nyírbátori ügyészség december 23-án lopás és hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el, amely kapcsolatos a teremi önkormányzattal, ugyanis ismeretlen tettesek nagy értékben sorozatosan termeltek ki fát a település tulajdonában álló erdős területekről, s kérdés, hogy a faluvezetés tudott-e erről.

Csák István a döntésekről nem rendelt el szavazást
Csák István a döntésekről nem rendelt el szavazást
Konyhás István / Népszabadság

Egyébként Terem olyannyira elhíresült a polgármesteréről, hogy Szabolcsban a települést sokan „Csákfalvának” nevezik. A polgármestert basáskodó vezetőnek ismerik, aki a helybéliek szerint szinte kiskirályként vezeti a települést a családjával. A múlt ciklusban a falu egyik alpolgármestere ifj. Csák István, a polgármester fia volt, a másik alpolgármester a veje, Huszti Attila, míg a másik veje a helyi iskola vezetője, lánya pedig a polgármesteri hivatal dolgozója.

A családon kívül Csák hatalmának másik biztosítéka lehet a település két kisboltja és egyetlen kocsmája, ugyanis mindegyik a polgármester családjának érdekeltsége, ráadásul a kocsmában a fia és a veje, a két volt alpolgármester szolgálja ki a vendégeket.

Két helyi független képviselő, Margiticsné Kobolák Andrea és Képíró Zsanett érdeklődésünkre közölte, a képviselők alapvető indítványozási joga, kérdésfelvetési joga és döntéshez való joga szerintük nemhogy csorbul, hanem nem létezik. Elmondták: testületi ülésen előfordult, hogy a polgármester nem engedett javaslatokat beterjeszteni, kérésük ellenére nem vett föl újabb napirendi pontokat, s nem bocsátott szavazásra döntéseket.

Képíró az októberi választás után kezdeményezte új szervezeti és működési szabályzat megalkotását azzal a céllal, hogy szűkítsék a polgármester jogkörét, ám a testületi üléseken a rendelettervezet még csak napirendre sem került. A képviselők panaszt tettek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalnál, és Kozma Péter kormánymegbízott a január 16-án kelt javaslatában megerősítette: egy képviselő kezdeményezhet rendeletalkotást, s megállapítható, hogy a testület nem tárgyalta meg Képíró Zsanett javaslatát.

Emiatt a kormánymegbízott kérte a testületet, hogy a szabályok betartásával tárgyalja meg a még múlt év októberében benyújtott indítványt. A képviselők azt mondták: minden okuk megvan rá, hogy eltávolítsák a polgármestert a tisztségéből, hiszen Csák szerintük alapvetően korlátozza a képviselő-testület működését. A felfüggesztésről szóló testületi határozatot el kell majd juttatni a törvényszékre is, hiszen az ügyben a bíróság hozhat döntést.

A kormányhivatal megállapításairól megkérdeztük Csák Istvánt, aki azt mondta: az anyagban nincs szó arról, hogy törvénysértések vagy szabálytalanságok történtek volna, a kormánymegbízott említett írása javaslat, amelynek eleget fognak tenni. Tagadta, hogy a képviselők kifogásai megalapozottak volnának, a rendőrségi nyomozásról pedig nincsen tudomása.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.