galéria megtekintése

Aszódon már vernek Bokrosért

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 01. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

A szocialistáknál az országos elnökség és a fővárosi szervezet, az Együtt–PM-en belül a szövetséget alkotó pártok különböztek össze Bokros Lajos támogatásán. Az MSZP-ben az eltérő érdekek nyílt konfrontációhoz vezettek, az Együtt–PM-ben ideológiai különbségek és szervezeti problémák ütköztek ki.

„Tizenegy nappal a választás előtt nem lehet magukra hagyni a szavazókat” – nyilatkozta lapunknak Kunhalmi Ágnes, a budapesti szocialisták elnöke, amikor arról kérdeztük, a fővárosi párttanács miért döntött Bokros Lajos támogatásáról az országos elnökség állásfoglalása ellenére.

Molnár Csaba DK-alelnök, Szigetvári Kunhalmi és Gréczy Zsolt DK-szóvivő.  Kommentár nélkül
Molnár Csaba DK-alelnök, Szigetvári, Kunhalmi és Gréczy Zsolt DK-szóvivő. Kommentár nélkül
Banczik Róbert / Népszabadság

Az MSZP vezetése ugyanis, amely mindeddig a helyi szervezetek autonómiájára hivatkozva kimaradt a budapesti jelöltállításból, világos véleményt mondott: baloldali párt nem támogathat jobboldali jelöltet. A fővárosiak viszont saját érdekeiket követték, amikor Bokros óvatos támogatását választották a lelkes igen vagy az elutasítás helyett. A patikamérlegen kimért szöveget Kunhalmi kommentár nélkül olvasta fel az újságíróknak: aki le akarja váltani Tarlós Istvánt, szavazzon a legesélyesebb demokratikus ellenzéki jelöltre.

 

Ugyanakkor megemlítette azt is, hogy az MSZP-nek volt saját jelöltje, és e mostani helyzetet Falus Ferenc visszalépése váltotta ki. Az állásfoglalás így több mint kétharmados többséget kapott. Kunhalmi a Népszabadságnak azt mondta: számos kerületben van mód a baloldali győzelemre, és úgy ítélték meg, romlanak az esélyeik, ha az MSZP senkit sem támogat a főpolgármesteri címért folyó versenyben. Ez ugyanis biztosan csökkentette volna a választási részvételt.

„Az MSZP identitásproblémáit nem lehet október 12-ig megoldani” – mondta a fővárosi szocialisták egy másik vezetője, amikor Bokros jobboldali önmeghatározásával szembesítettük. Hozzátette: ha Bokros Lajos jó volt Horn Gyulának, legyen jó Tóbiás Józsefnek is. Ebből is kiolvasható, hogy az országos és a fővárosi vezetés közötti viszony elmérgesedett. A budapesti elnökség egyik tagja önsorsrontásnak minősítette, hogy Gőgös Zoltán elnökhelyettes hétfő este arról beszélt: a párttanács döntésétől függetlenül most már biztosan Tarlós marad a főpolgármester.

Nagy az egyetértés: Karácsony Gergely és Tóbiás József sem kér Bokros Lajosból
Nagy az egyetértés: Karácsony Gergely és Tóbiás József sem kér Bokros Lajosból
Reviczky Zsolt

Az elnökség egyik tagja viszont azt mondja: lehet, hogy a budapesti szocialista szavazóknak elfogadható Bokros, de „engem már Aszódnál megvernek érte a vonaton”. A vidéki szocialista szavazóknak a volt pénzügyminiszter neve a fizetős fogtömést jelenti, a helyi politikusok pedig lehetetlen helyzetbe kerülnek, ha választóik azt látják, hogy az MSZP mögé áll. Idetartozik, hogy az országos elnökséget szinte kizárólag vidéki politikusok alkotják, a kivétel Tüttő Kata, csakhogy ő is ellenezte Bokros támogatását.

Azt mindenki biztosra veszi, hogy igazságot csak a választás eredménye tehet. Kunhalmiéknak a 2010-es eredmény felülmúlása jelentheti a túlélést: ehhez háromnál több kerület megnyerésére lenne szükség, Bokrosnak pedig legalább 30 százalékot kellene elérnie.

„Bokros Lajos annak a gazdaságpolitikának az ikonikus alakja, amelyen már az Együtt is túljutott, és amelyet mi sosem vallottunk magunkénak” – magyarázta lapunknak Karácsony Gergely, a PM társelnöke elutasító álláspontjukat. Szerinte Bokros megítélése a pártszövetség létrehozása óta meglévő ideológiai különbségeket hozta felszínre, és szervezeti problémákra is rávilágít.

A PM elnöksége csak hétfőn szavazott Bokrosról,miközben Falus Ferenc visszalépése már szombaton biztossá vált. Ezt az Együtt és a PM közös elnökségi ülése előzte meg a múlt hét közepén, de azon utóbbi részéről csak Karácsony vett részt. Ekkor Falus visszalépése még csak opció volt, amire Karácsony úgy reagált: Bokros személye problematikus lehet. Tegnapi sajtótájékoztatóján viszont jelezte, bár a PM nem támogatja a MoMa elnökét, szavazóként még viselkedhet másként.

Karácsony kérdésünkre azt mondta, nincs értelme az ellenzéki oldal további szalámizásának, az Együtt–PM szövetség felmondásának. Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke csak hétfő reggel szembesült a PM döntésével. Kérdésünkre elismerte, a PM zöld baloldali politikája és az Együtt „kicsit technokrata, progresszív baloldalisága” nem mindig hozható közös nevezőre.

Kunhalmi Horváth Csabával, az MSZP korábbi főpolgármester-jelöltjével. Tizenegy nap
Kunhalmi Horváth Csabával, az MSZP korábbi főpolgármester-jelöltjével. Tizenegy nap
M. Schmidt János / Népszabadság

Hozzátette, a pártegyesítés most nincs napirenden, de a két irányzat hosszú távon is kiegészítheti egymást Bokros támogatásáról azt mondta, nehéz helyzetben hozott helyes döntés, amelyet az Együtt elnöksége egyhangúlag hozott meg, miután úgy látták, változtatni kell a kampány menetén. Arra a felvetésünkre, hogy Bokros személye miként fér össze a korszakváltás gondolatával, úgy válaszolt: Bokros tisztességes politikus, aki Surányi Györggyel együtt az államcsődtől védte meg az országot, ám a kampányban amúgy sem a volt pénzügyminiszter életútjának retrospektív megítélése a feladat.

„Abban az értelemben pedig, hogy csak azt a pénzt lehet elkölteni, ami megvan, vállalom, hogy bokrosista vagyok” – mondta Szigetvári, aki szerint természetes, ha egy baloldali párt költségvetési ügyekben konzervatív, társadalmi kérdésekben liberális állásponton van. Bokros támogatásán „nem fog szétmenni az Együtt–PM szövetség” – jegyezte meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.