galéria megtekintése

A rezsibokszba bukhat bele egy távhőcég

A fogyasztóvédelmi hatóság többnyire vesztett a számlaképről szóló perekben

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 21. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Nem volt elég narancssárga a rezsicsökkentés mértékét jelző doboz, vagy nem jó összeg került bele - ilyen okokból indított eljárást távhőcégek ellen a fogyasztóvédelem. A cégek bíróságra mentek, és egy kivétellel nyertek is: az egyetlen magántulajdonú cég, a nyíregyházi Energocoop keresetét utasították el. Ha fizet, tönkremegy, helyét pedig az önkormányzati Nyírtávhő veheti át. 

A bíróság három esetben hatályon kívül helyezte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) határozatát, három esetben pedig új eljárást rendelt el a távhőcégek számlaformátuma kapcsán indult perekben – tájékoztatta lapunkat Fülöp Zsuzsanna, az NFH szóvivője. A hatóság az első három ügynél felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához, a második három kapcsán pedig eljárást kezdeményezett ugyanott, a nem egységes bírósági gyakorlatra hivatkozva.

Németh Szilárd az általa megálmodott rezsiboksz előtt
Németh Szilárd az általa megálmodott rezsiboksz előtt
Kurucz Árpád

A nyíregyházi Energocoop esetében azonban a bíróság helybenhagyta az NFH döntését. Az NFH döntését egy távhőcég elfogadta, nem perelt, hanem fizetett. Ez utóbbi korábbi kutatásaink alapján a Százhalombattai Kommunális Szolgáltató (Szákom) Kft., amely már megtérítette a rá kirótt 130 milliós kötbért fogyasztóinak. Mint arról korábban beszámoltunk, a 26 millióra büntetett Dunakeszi és a 24,5 millió forint kötbérrel sújtott Vác esetében a bíróság új eljárásra kötelezte az elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóságot, a Budaörsi Településgazdálkodási (BTG) Kft.-nél pedig megsemmisítette a fogyasztóvédelmi döntést.

 

De az NFH veszített az 55 millióval sújtott tiszaújvárosi Tiszaszolg 2004 Kft., a 16 milliós kötbérfizetésre kötelezett Makói Kommunális Kft., valamint a hétmillióra büntetett Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft. ellen is. Az NFH tavaly augusztusban indított a távhőszolgáltatók számlájának megfelelő kinézetét ellenőrző, átfogó vizsgálatot a több mint száz céget számláló szektorban. Néhány nappal a vizsgálatok hivatalos kezdete után Németh Szilárd fideszes rezsibiztos már ünnepélyesen be is jelentette, hogy az NFH tíz távhőcéget büntet összesen 560 millió forintra.

A bírság azért ilyen hatalmas, mert a képviselő röviddel azelőtt elfogadott törvénymódosítása értelmében a közműcégnek minden „hibás” számla után mérlegelés nélkül 10 ezer forintot kell fizetnie az érintett fogyasztó számlájára. A fogyasztóvédelmi kifogások elsősorban az Orbán-kormány rezsicsökkentésének hatásait hirdető „rezsiboksz” színére és tartalmára korlátozódtak.

A kormánypolitikusok irányítása alatt álló elsőfokú hatóságok a többi között olyan komolyságú problémákat tártak fel, hogy egyes cégek a megtakarításokat nem bruttóban, hanem nettóban vagy nettó plusz áfában tüntették fel, esetleg, ha a távhőt a szemétszállítási vagy vízdíjjal együtt számlázzák, a két termékre vonatkozó megtakarításokat összevontan adták meg.

Csak az Energocoop nem nyert

Az Energocoop pedig az első hónapokban csak azt tüntette fel a számláin, hogy mindenki megtakarít, de ezt egyedileg nem számszerűsítette. A helyzethez sokak szerint leginkább az vezetett, hogy Németh Szilárd tavaly a távhőszolgáltatókra vonatkozó számlaelőírásokat rendkívül félreérthetően fogalmazta meg, és ezeket szinte minden hónapban módosította.

Az elsőfokú hatóságokkal nagyfokú együttérzést mutató NFH elutasító határozatai után hét cég fordult bírósághoz. Egyedül a legkisebb, egyszersmind az egyetlen magántulajdonú társaság, az Energocoop keresetét utasították el.

A többi esetben a bíróság nem találta megalapozottnak a fogyasztóvédők kifogásait és szigorúságát. Azóta Németh Szilárd már adott az NFH-nak mérlegelési jogot a kötbér meghatározásában.

Az Energocoop szintén a Kúriához fordul – tudtuk meg Ráskó Ferenc ügyvezető-tulajdonostól. Noha a társaságnak „csupán” négymillió forintot kellene fizetnie, ezt sem a távhőszolgáltatásból, sem egyéb tevékenységeikből nem tudnák kigazdálkodni. Elmondása szerint a közműhivatal az utóbbi években nem vagy csak alig juttatott nekik támogatást a rezsicsökkentés miatti bevételkiesés ellensúlyozására szolgáló alapból.

Pedig utóbb már az állami szerv is jogosnak ítélte az igényüket. Más tevékenységükből, a tervezés-kivitelezésből elvileg betömhetnék az így keletkező hiányt, de az építőipar – ahogy fogalmazott – onnan nézve még mindig padlón van. Ebben a helyzetben, ha ki kellene fizetniük a büntetést, nem maradna más, mint a felszámolás. Ez viszont egyet jelentene azzal, hogy nem tudják tovább hővel ellátni a hálózatukra csatolt 412 családot.

Ebben az esetben – vázolta az ügyvezető – a szabályok szerint a közműhivatal jelöl ki egy másik társaságot az ellátásra, amely az Energocoop rendszereinek használata fejében bizonyos mértékű bérleti díjat fizetne nekik. (Nyíregyháza másik, jóval nagyobb távhőcége az önkormányzati tulajdonú Nyírtávhő.) Ezt azonban mindenképp szeretnék elkerülni – közölte Ráskó Ferenc.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.