galéria megtekintése

Szabadon mehetnek át Magyarországon a terroristák futárjai

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 01. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Egyre gyakrabban azonosítanak „terrorszervezethez köthető”, döntően arab származású átutazót a magyar autópályákon. Ők nem körözött terroristák, csupán velük szimpatizáló futárok, azok, akik helyettük és a nevükben banki tranzakciókat és a harcukhoz szükséges beszerzéseket bonyolítanak.

Valószínűleg a repülőtereken és a kikötőkben kötelező személyazonosítás és poggyászellenőrzés elkerülése miatt választják a különböző terrorszervezetek, így a radikális muszlim milíciák is a szárazföldi közlekedést, amikor futárjaikat titkos üzenetekkel, megbízásokkal útnak indítják.

Hazai titkosszolgálati jelentések szerint az utóbbi időben Magyarországon is egyre gyakrabban azonosítanak a tranzitutasok között „ismert terrorszervezetekkel, vagy azok aktivistájával kapcsolatba hozható személyeket”. Ezeket az embereket egyetlen országban sem körözik. Ha kutatnának a múltjukban, amit valószínűleg meg is tesznek, nyilván soha semmiféle bűncselekményt nem követtek el.

Feddhetetlenek. Mégis kiérdemelték a hatóságok, kiváltképp a titkosszolgálatok figyelmét, mert olyan emberekkel barátkoznak, illetve olyan emberek vagy cégek alkalmazásában állnak, akik, illetve amelyek közvetlenül kapcsolatba hozhatók bizonyos terrorszervezetekkel, szélsőséges csoportokkal. Megfigyelik a magyar hatóságok az országon áthaladó „futárokat”, már csak azért is, hogy kiderüljön, vannak-e kapcsolataik, postafiókjaik nálunk, intéznek-e innen banki ügyeket, de egyelőre aggodalomra semmi ok sincs.

 

Legalábbis eddig rendszerint erről számoltak be a szolgálatok a kormánynak és az illetékes parlamenti bizottságnak. Vagyis nem szükséges a fenyegetettségi szintet emelni, mint ahogy azt nemrégiben Nagy-Britanniában tették egy esetleges újabb terrortámadás lehetőségének hírére. Szakértők szerint Magyarország – bár NATO-tag és uniós tagállam is – továbbra sem elsődleges célpontja az iszlám terrorizmusnak.

Nemcsak azért, mert méretét, katonai erejét, politikai-gazdasági súlyát és befolyását tekintve sem számít a vezető hatalmak közé. Magyarországon kis létszámú a helyi muszlim közösség. Az arab országokból származó tagjai, illetve az ő rokonaik, leszármazottaik nagyrészt még az előző rendszerben telepedtek le nálunk. Többségük tanulni jött az akkor még szocialista Magyarországra, aztán különböző okokból itt ragadtak.

Egyre gyakrabban azonosítanak a magyar autópályákon gyanús tranzitutasokat
Egyre gyakrabban azonosítanak a magyar autópályákon gyanús tranzitutasokat
Kocsis Zoltán

Mivel a nyugat-európai török és arab bevándorlók nagy többségével ellentétben nem gazdasági menekültek, nem gyökértelenek, így a köreikben a szélsőségesen radikális iszlám tanok sokkal kevésbé találnak táptalajra, mint a nincstelen, reménytelen helyzetben tengődő hittársaik között. Többségük politikailag semleges, vagy a szülőhazájuk régi politikai elitjével (rezsimjével) szimpatizál.

Budapesten nem egy szír üzletben látni még ma is hatalmas (négyzetméternyi nagyságú) képet a népével és a fél világgal, még az Iszlám Állammal is hadban álló Bassár el-Aszad elnökről. Mindemellett a kis távolságok és a kis létszámú iszlám közösség miatt azonnal kiderülne, ha új, főleg ha radikális tagokkal gyarapodna egy mégoly zárt vallási közösség is. Jelenleg sem a titkosszolgálatok, sem a Terrorelhárítási Központ (TEK) nem tud arról, hogy Magyarországra szélsőséges nézeteket valló imámok érkeztek volna, hogy dzsihádra hívják az itteni muszlimokat.

Bár a titkosszolgálatok és a TEK jelentései szerint aggodalomra nincs ok, fenyegetettségünk azonban valóságos. Vannak „vállalkozó szellemű” magyarok, akik anno végigharcolták a délszláv háborúkat, katonáskodtak az idegenlégióban is. A TEK állítólag tud tíz-egynéhány olyan magyarról is, aki járhatott jemeni és más kiképzőtáborokban.

Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorellenes koordinátora nemrég a BBC-nek nyilatkozva elmondta: már több mint háromezer európai csatlakozott a Szíriában és Irakban harcoló muszlim milíciákhoz. Állítólag magyarok is vannak köztük, bár erről hivatalos források nem közöltek még csak becsült adatokat sem. A szélsőjobb militáns csoportjai között azonban egyre nő az Iszlám Állam presztízse, ami talán még annál is aggasztóbb, mint az, hogy nap mint nap iszlám szélsőségesek futárai autózhatnak az autópályáinkon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.