galéria megtekintése

Kizárják, hogy dzsihadista lenne a Teréz körúti robbantó

23 komment

F. Gy. A.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő osztja a Nemzetbiztonsági Bizottság, valamint a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság együttes ülésén elhangzott hivatalos álláspontot, miszerint szinte teljes bizonyossággal kizárható, hogy a Teréz körúti robbantáshoz köze lenne az iszlamista szélsőségeseknek.


És nemcsak azért, mert a rendőrség szerint kétséget kizáróan bizonyítható, hogy a robbantó az éppen ott járőröző rendőrökkel akart végezni.

Az Iszlám Állam követői eddig szinte kivétel nélkül olyan célpontokat választottak, ahol sok civilt ölhettek meg. Akcióikat jellemzően öngyilkos merénylőkkel hajtatták végre, akik vagy maguk is meghaltak a merényletben, vagy bizton számíthattak arra, hogy az akciójuk közben a biztonsági erők végeznek velük. A körúti robbantóra egyik állítás sem igaz.

A Belügyminisztérium és a rendőrség képviselő a bizottság zárt ülésén fő vonalakban ismer-tették azt a hét szálat, amelyen elindultak, tisztázandó a rendőrök elleni támadás lehetséges indítékát. A Nemzeti Védelmi Szolgálat vizsgálja a két súlyosan sérült rendőr magánéletét, tisztázandó, hogy nem ott kell-e keresni a támadó indítékát. Hónapokra, de ha kell, rendőri pályájuk kezdetéig ellenőrzik szolgálati tevékenységüket, hogy nem egy korábbi intézkedésük miatti bosszúról van-e szó.

 

Nehezebb lesz kideríteni, ha a ma még ismeretlen tettesnek úgy általában a rendőrséggel, a kormánnyal vagy a világgal van baja; mindenesetre a nyomozók ellenőrzik pátriákról kiengedett vegyészeket és amatőr fegyverszakértőket.

Amint elkészül a szakértői vélemény, a házi készítésű pokolgép anyagát összevetik korábbi robbantásokból használt pokolgépek anyagmaradványaival. Emellett ellenőrzik azokat, akikről a titkosszolgálatoknak adataik vannak, hogy amatőr gyűjtőkként fegyvereket, lőszereket gyűjtenek, vagy gyűjtöttek korábban. És természetesen minden politikai irányzat szélsőségeseit is górcső alá veszik.

Térfigyelő kamera felvétele a merénylőről
Térfigyelő kamera felvétele a merénylőről
Forrás: police.hu

A két bizottság együttes ülésén Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke szerint főleg az ellenzéki képviselők minősítették súlyos kommunikációs hibának, hogy a rendőrség több mint 20 órán keresztül nem adott érdemi információt a lakosságnak, amivel teret adott a legőrültebb összeesküvés-emléketeknek is; márpedig összeesküvés elméleteket bőven lehet most olvasni a világhálón.

Kósa Lajos, a rendészeti bizottság fideszes elnöke ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a bizottsági ülésen egy valami kiderült: az, hogy az interneten és a médiában megjelent találgatásoknak, feltételezéseknek nincs valós alapjuk.

Kósa és Molnár a két bizottság közös zárt ülése után tartott sajtótájékoztatója közben olykor egyeztetésre kényszerült, hogy a zárt ajtók mögött elhangzottakból mit oszt-hatnak meg az újságírókkal. Arról azonban egyikük sem beszélt, ami információink szerint az ülésen elhangzott, vagyis hogy egy képviselő megkérdezte a Belügyminisztérium államtitkárát: „Kizárták már az öngyilkos merénylet lehetőségét?"

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.