galéria megtekintése

Szervezett támadástól nem véd a kerítés

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 26. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

A magyar–horvát határon szolgáló rendőrök, terrorelhárítók és katonák egyetértenek azzal, hogy szükség van kerítésre a déli végeken. Arra viszont aggódva gondolnak, hogy mi lesz, ha a kerítést sok helyen egyszerre megtámadják a menekültek.

A migránsokat a horvát határon átvevő, majd regisztráló egyenruhások nem nyilatkozhatnak munkájukról és arról, hogy miképp gondolkodnak a menekültkérdésről. Ám attól nem zárkóznak el, hogy beszélgessenek az újságírókkal, s elejtett szavaikból megvillan véleményük.

A kerítés megépítését az általunk kérdezett rendőrök, terrorelhárítók és katonák szinte kivétel nélkül elkerülhetetlennek tartják. Úgy tűnt, ez nem csupán a hatalom iránti lojalitás, hanem személyes álláspontjuk. Amit részben az erősít, hogy a kerítés egyszerűbbé teszi a munkájukat. A szerb határon már kész a kerítés, s ott, ha át is jutnak naponta pár százan, mégiscsak könnyebb feladat ennyi embert elfogni, mint több ezret.

Rendőrök és katonák a határon. Nem látják a jövőt
Rendőrök és katonák a határon. Nem látják a jövőt
Veres Viktor

 

Az egyenruhások azért is kerítéspártiak, mert túlnyomó többségük meg van arról győződve, hogy a menekültek bűnözők. A gyerekek, a bottal járó idősek és az asszonyok talán nem, de a fiatal és középkorú férfiak – nézetük szerint – kivétel nélkül, mind. Volt, aki ezt arra építette, hogy a menekültek illegálisan lépik át a határokat, s aki akár egy törvénysértést elkövet, abban nem lehet megbízni.

Mások gyanúját az táplálja, hogy a migránsok papír nélkül érkeznek, márpedig ilyet tisztességes ember nem tesz. Attól is tartanak, hogy terrorcselekedetekre rávehető fundamentalisták vannak közöttük. Abban, hogy a felgyorsuló népvándorlás spontán lenne, a határvédők általában nem hisznek. Ám hogy mennyire szervezett és irányított ez a népmozgás, az akkor derül csak ki, ha elkészül a kerítés a horvát határon is – mondta az egyik terrorelhárító.

A szerb és a horvát zöldhatárt védő 250 kilométeres kerítés ugyanis egy szervezett támadás ellen – tömegoszlató eszközökkel – védhetetlen, tette hozzá a férfi. Majd így folytatta: – Ha a dróton kilométerenként száz-száz ember át akar jönni, akkor minden ponton szükséges ellenük egy századot mozgósítani. Vagyis 25 ezer határőrt. Ez folyamatos műszakban 80-100 ezer határvédőt követelne. Ennyi pedig akkor sincs, ha mozgósítják az összes bevethető tartalékost. Ha ez bekövetkezik, akkor csak egy módon lehet megvédeni az ország területét a migránsoktól: lőparanccsal.

Akkora csend szakadt ránk, mintha ezer ember hallgatott volna, holott csak öten beszélgettünk.

– Lehetséges ez? – törtem meg a hallgatást.

– Szerintem nem – felelte. Nem tudtam eldönteni, mennyi a szavában a meggyőződés, és mennyi a megfelelési kényszer.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.