galéria megtekintése

„Százéves leszek, amikor elkezdhetek gazdálkodni”

6 komment


Hajba Ferenc

Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségeinek földterületeivel kezdték meg az állami termőterületek értékesítését Győrben. Nem volt nagy tolakodás, de aki licitált, úgy számol: az új tulajdonosok javára módosítják a törvényeket.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester testi valójában nem, csupán egy jobbikos óriásplakáton jelent meg a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt által használt földek győri árverésén. A bandaháborút emlegető jobbikosok mellett a szocialisták is transzparenssel érkeztek: azt üzenték, most születik az új oligarchia.

Ám ennek a licit helyszínén semmi jele nem volt. Az ellentétes érdekeltségű emberek eldiskuráltak egymással spekulációról, törvényekről, a külföldiek földhasználatáról mindaddig, amíg el nem kezdődött az árverés.

A most meghirdetett szántók a nyugati határ, Bezenye és Halászi közelében találhatók, mindegyik Simicska és Nyerges Mezort-csoportjához tartozik.

 

Csak az licitálhatott, aki szombatig befizette a kikiáltási ár tíz százalékát. Ám a nyertesek nem lehetnek felhőtlenül boldogok, ugyanis a jelenlegi használók az állami gazdaságok 2001-es privatizációja idején ötven évre kapták bérbe a földeket. Amiért Simicskáék igen nyomott bérleti díjat fizetnek az államnak: aranykoronánként 580 forintot. A valós érték a Nyugat-Dunántúlon ennek legalább a háromszorosa, néhol a négyszerese.

A kedden nyertes gazdák abban reménykednek, hogy ezt az összeget jelentősen megemelhetik, és akkor Simicskáék sokkal többet fizetnek majd – immár nem az államnak, hanem nekik. Ehhez azonban törvényt kell módosítani.

– Éppen százéves leszek, amikor elkezdhetek gazdálkodni a földjeimen

– állapítja meg Varga György mosonmagyaróvári mezőgazdasági vállalkozó, amikor győztesen elhagyja a termet. Az ő licitje volt a legizgalmasabb, miután a 6,2 millióra taksált halászi szántó árát feltornászták 11,6 millióra.

– Hol állt volna meg?

– Ha felmérgesítenek, elmegyek a falig.

Egyenlőtlen erőviszonyok. Az államot sokan képviselik, licitáló viszont alig akadt az árveréseken
Egyenlőtlen erőviszonyok. Az államot sokan képviselik, licitáló viszont alig akadt az árveréseken
Teknős Miklós / Népszabadság

– Ki mérgesítette föl?

– Igazából senki, csak az elképzelt üzletmenetből hiányzott még földterület. 237 hektáron gazdálkodom, a törvény szerint 300-ig fölmehetek. Osztatlan közös tulajdonközösségbe akartam bekerülni, hogy elővételi jogom legyen.

– Százévesen mit termel majd a földjén?

- Már valószínűleg semmit. Úgy gondolkodom: a Simicskáéknak adott 50 éves földhasználati jog tarthatatlan, azt rövidesen föloldja az állam, és elkezdhetünk dolgozni a földjeinken.

Szinte minden licitáló erre számít. Van, aki szerint szűk körben ez az ígéret már el is hangzott.

A győri liciten 189 hektár földet hirdettek meg, de abból most csak 47 hektár kelt el.

Élőlánc Egerben

A termőföld Magyarország utolsó közös vagyona, nem hagyjuk ellopni! – ilyen táblákkal jelent meg húsz LMP-s aktivista az egri járási hivatalba meghirdetett árverésen. Előző nap több licit helyszínét lelakatolták, hétfőn pedig élőlánccal, bekiabálásokkal, szirénázással igyekeztek megüzenni, hogy törvénysértőnek tartják a föld kiárusítását. Több aktivistát rendőrök vezettek ki. Sallai R. Benedek képviselő három árverésen volt jelen, az elsőn egy gazda jelent meg, a másodikon senki, a harmadikon ugyanaz, aki az elsőn. (D. J.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.