galéria megtekintése

Lidérces nyugalom a merénylő városában

A megszokottnál csendesebben indult az első hétköznap reggel Párizsban. Az utcák megteltek, és gyakorlatilag reggel nyolctól késő délelőttig egybefüggő dugó alakult ki. Courcouronnes-ban, ahol az egyik merénylő felnőtt, lidérces nyugalom uralkodik. Gyanakodva figyelik a külföldieket.

Három nappal Franciaország történetének legvéresebb merénylete után Párizs átlagosnak tűnő hétfő reggelre virradt, bár legtöbben a tömegközlekedést mellőzve, autóval indultak el otthonról a munkahelyükre. A távolra utazók az autópályák információs tábláin is az áldozatok emléke előtt tisztelgő üzenetet olvashattak.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Nem tudni, hogy ennek köszönhető-e, de a több kilométeres torlódás ellenére sem lehetett hallani dudaszót. A csendet csak a folyamatosan cikázó rendőrautók szirénája törte meg.

 

Délben viszont minden elnémult. Az autók és buszok lehúzódtak az útról, még a rohanó emberek is megálltak egy percre és néma főhajtással tisztelegtek az áldozatok emléke előtt. Többen nemzeti lobogóval a kezükben álltak meg egy-egy kereszteződésben vagy téren.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Azt, hogy a Párizsban élők nem hajlandók félni, jól mutatja, hogy szinte minden kávézó és étterem terasza zsúfolásig tömve volt egész nap. A téma elkerülhetetlenül a pénteki vérengzés.

A párizsi pezsgéshez képest a 30 kilométerre délre fekvő Courcouronnes kísértetvárosnak tűnik. A fővárostól félórányi autóútra található külvárosban nőtt föl Omar Ismail Mostefai, egyike annak a három merénylőnek, akik péntek este leparkolták fekete Volkswagen Polójukat, behatoltak a Bataclanba, és az Eagles of Death Metal koncertje alatt 89 embert lemészároltak, majd felrobbantották a testükre erősített robbanószerkezeteket.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Ennek fényében Courcouronnes-ba érve az ember azt gondolná, hogy eltévedt: nagy műgonddal nyírt gyep övezi a szerény, de takaros sorházakat, az egyik háztetőn pedig egy Miki egér és egy Mikulás-figura jelzi, hogy közeledik a karácsony. A szinte idilli környezet ellenére azonban van valami furcsa: akármerre néz az ember, az utcák teljesen néptelenek. A lidérces nyugalmat néhány kocogó fiatal, és kutyát sétáltató idős helyi zavarja meg nagy ritkán.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Valamivel arrébb, a mecset környékén kisebb csoport gyanakodva figyeli a külföldieket, akik azt próbálják felkutatni, hogy milyen körülmények között nőtt fel a Franciaországban született, algériai származású 29 éves terrorista. Mostefai a kertvárostól tíz percre fekvő negyedben, Le Canalban töltötte a gyerekkorát. A családi házakat 3-4 emeletes összefirkált téglaházak és deszkakerítéssel védett kalyibák váltják fel. A foghíjas épületek között álmosan folyik el a csatorna vize.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.