galéria megtekintése

Szanyi hatalmasat tévedett, de most már sugározna

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 15. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Hatalmasat tévedtem - fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján Szanyi Tibor, egyúttal megkövette mindazokat, akiknek megbántotta „érzékenységét” a gój motorosok brüsszeli vendégül látásával. A szocialista EP-delegációvezető továbbra sem érzi úgy, hogy bármiféle vétséget elkövetett volna – igaz, erről nem is itt kellett számot adnia. Az MSZP fegyelmi tanácsa előtt is jelenése lesz a nap folyamán.

Szanyi Tibor azt mondta, nem kíván magyarázkodásba bonyolódni, de hatalmasat tévedett, amikor azt gondolta, hogy lehetséges tőle „igen távoli jobbra lévő embereket” közelebb hívni az európai értékekhez. „Egy európai parlamenti képviselő bár (...) gondolhatja, hogy mindenkit képvisel, a valóságban ez bizony igen korlátos” – fogalmazott.

Szanyi kijelentette, lelkiismerete tiszta, semmilyen szabálytalanságot nem követett el. Az EP-delegáció vezetői posztjáról való esetleges leváltásával kapcsolatosan azt közölte, „teljességgel nyitott” bármilyen újratárgyalásra, de szerinte ez csak úgy lehetséges, ha ki-ki visszaadja az ő vezetésével szerzett tisztségeit. Mint mondta, ez vonatkozik a frakció kincstárnoki, szakbizottsági alelnökségi, kétoldalú delegáció alelnökségi, valamint egyéb testületi tagsági, póttagsági tisztségekre.

 

A képviselő előzőleg levélben magyarázkodott az MSZP vezetőinek a gój motorosok meghívása miatt. Szerinte nem szélsőséges szervezetről van szó, azt pedig kimondottan ambicionálja, hogy euroszkeptikusokkal ismertesse meg az európai értékeket.

„Célom az, hogy az euroszkeptikus emberek felé is sugározzam az európai értékeket, még akkor is, ha egyesek félre akarják magyarázni dolgaimat. (…) Őszintén sajnálom, hogy a mai európai (benne: magyar) politikai közeg még mindig nem igazán tudja helyén kezelni azt, amikor egy politikus a pártlogikákon felülemelkedve más gondolkodású emberekkel kíván valami minimális kommunikációt kialakítani az európai közös értékek mentén” – írta az MSZP elnökségi tagjainak szétküldött és lapunk birtokába jutott levelében Szanyi Tibor.

„Szívesen megmutatom nektek, miként működik Európa”
„Szívesen megmutatom nektek, miként működik Európa”
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az EP-képviselő ellen az elnökség fegyelmi eljárást kezdeményezett, miután kiderült, hogy egy elveszített fogadás után vendégül látta Brüsszelben a Gój Motoros Egyesület tagjait, akik beszámolójukat – képekkel gazdagon dokumentálva – közzétették a Facebookon. Szanyi szerint a gój motorosok a közvélekedés ellenére nem szélsőjobboldaliak, legalábbis definíció kérdése, ki mit tekint annak.

Úgy véli, az egyesület nem kötődik szélsőséges mozgalmakhoz vagy pártokhoz, sokkal inkább a Fideszhez, amelynek egyik támogatója az a CBA élelmiszerlánc, ahol a gój motorosok elnöke „igazgató és társtulajdonos”. (Mészáros Imre, az egyesület vezetője korábban azt közölte, alkalmazott a cégnél.) A meghívottak fele valóban a gój motorosokhoz tartozott, ám a többiek házastársak, élettársak, „tehát kifejezetten családi jellegű meghívásról beszélünk” – helyezte más megvilágításba az utazást Szanyi.

Meglepőbb, hogy levele szerint a brüsszeli „beszélgetések sem a pártpolitikai dimenzióhoz kötődtek, sokkal inkább az EU és az USA globális szerepvállalásairól”, továbbá ennek nyomán energetikai témákról szóltak, bár azt, hogy ezekben mennyire illetékesek a gój motorosok, nem részletezte. Felidézte viszont, hogy a fogadás tárgya az országgyűlési választás volt közte és Mészáros között, és mivel az MSZP vesztett, így ő is.

Akikkel Szanyi energetikai kérdéseket vitatott meg
Akikkel Szanyi energetikai kérdéseket vitatott meg
Facebook

„A tét abban merült ki, hogy Brüsszel főterén fizetek egy-egy sört mindazon gój motorosnak, akik egy adott időpontban megjelennek ott, értelemszerűen ki-ki a saját költségén. Akkor még szó sem volt látogatócsoportról, ez később merült fel, ám immár nem a fogadáshoz kötötten, hanem jobbára annak apropóján, és nem politikai felhanggal, hanem családi keretekbe helyezve. Más szavakkal: szívesen megmutatom nektek, euroszkeptikusoknak, miként működik Európa” – indokolta, hogy a deklaráltan nem zsidó motorosok végül miért egy uniós pénzből fizetett látogatócsoport tagjaiként látogathattak Brüsszelbe.

A látogatás híre az MSZP vezetőit is megdöbbentette, a Demokratikus Koalíció pedig Szanyi leváltását kezdeményezte a közös brüsszeli delegáció éléről. Ez a szocialisták vezetőinek sem volt ellenére, azóta viszont – Tóbiás József vasárnap esti, Gyurcsány Ferencet bíráló nyilatkozata miatt – valószínűtlenné vált, hogy a DK két EP-képviselője a szocialista Ujhelyi Istvánnal együttműködve váltsa le Szanyit a tisztségről.

Már csak azért is, mert a hírek szerint Ujhelyi nem szeretne Szanyi helyére lépni, márpedig a delegációvezetés joga a ciklus feléig a szocialistákat illeti. Az MSZP egyik elnökségi tagja lapunknak azt mondta: bocsánatkérést várnak Szanyitól, aki reggelre – mielőtt a fegyelmi tanács elé állna – sajtótájékoztatót hirdetett. Gőgös Zoltán elnökhelyettes úgy nyilatkozott: ha valaki hibázik, nem kell a fejét venni, de szerinte egy figyelmeztetés kijár az EP-képviselőnek.

A DK viszont aligha éri be egy elnézéskéréssel. A párt kezdeményezte, hogy este üljön össze a kétpárti delegáció, amelynek üléseit Szanyi akciója miatt hetek óta bojkottálja a DK két képviselője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.