galéria megtekintése

Egymást zárják ki a vasutasok

3 komment


Lencsés Károly

Sokak számára vélhetően követhetetlen, hogy mi történik a vasutasok háza táján. A kívülálló legfeljebb annyit ért az egészből, hogy vélhetően személyi ellentétek és valamilyen zavaros pénzügyek okán a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének Szövetsége a legnagyobb érdekképviseletet zárta ki a tagjai sorából.

Folytatódik a vasutasok belháborúja. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szövetségének szövetségi tanácsa a hétfői közlemény szerint megállapította, hogy egyik tagszervezetük, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás (VDSZSZ) tagdíjfizetési kötelezettségének hónapok óta nem tett eleget. Az elmaradás máig meghaladta a 33 millió forintot.

A tagszervezetet a szövetség felügyelő bizottsága, továbbá a szövetség elnöke június 19-én a tagdíjelmaradás megfizetésére szólította fel, amelyre az érdekképviselet jelenlegi elnöke egy videóüzenetben úgy reagált, hogy sem most, sem a jövőben nem hajlandó azt megfizetni.

Különösen elfogadhatatlan, hogy a szövetség felügyelő bizottságának elnöke a felszólítás idején ugyanaz a személy, aki a levél aláírását követő második napon a VDSZSZ Szolidaritás elnökjelöltjeként nyilatkozta, hogy nem fizetnek – tartalmazza a közlemény. A szövetségi tanács ezért úgy határozott, hogy kizárja és törli tagjai sorából a VDSZSZ Szolidaritást.

 

A VDSZSZ Szolidaritás ezzel a döntéssel egyedül maradt az érdekvédelem világában – tudatják –, hiszen a szövetség döntését követően automatikusan megszűnt a kizárt szervezet tagsága a Vasutas Szakszervezetek Szövetségében, az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetségében (ETF), a Nemzetközi Szállítmányozási Szövetségben (ITF), az Európai és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetségben, valamint a Liga Szakszervezetekben is.

Halasi Zoltán, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke kérdésünkre kijelentette: legalább mostantól nem kell eltartaniuk Gaskó Istvánt és a Ligát. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy szervezetük elnöke korábban Gaskó volt – a személyi összefonódás tehát nem szokatlan. Az elnök elmondta azt is, hogy az év első hónapjaiban sem fizettek tagdíjat, mert az a döntés született, hogy egy következő küldöttgyűlésen kellene határozni erről.

Gaskó István Orbán Viktor miniszterelnökkel 2011-ben - akkor még megvolt a bizalom
Gaskó István Orbán Viktor miniszterelnökkel 2011-ben – akkor még megvolt a bizalom
M. Schmidt János / Népszabadság

A háborúskodás egyébként akkor kezdődött, amikor a VDSZSZ Szolidaritás május elején tartott kongresszusán nem szavaztak bizalmat Gaskó István Liga-elnöknek, aki negyedszázada állt a vasutas szakszervezet élén. A későbbre halasztott újabb tisztújításon sem nyert, miközben továbbra is ő vezeti a VDSZSZ Szövetséget, amely most kizárta a VDSZSZ Szolidaritást.

Az üggyel kapcsolatban Halasi hangsúlyozta: a szövetségnek – amely öt szakszervezetet tömörít – 8500 tagja van, de a VDSZSZ Szolidaritás önmagában nyolcezer embert képvisel. Álláspontja szerint így a törpe kisebbség döntött arról, hogy kizárja a szervezet meghatározó erejét jelentő többséget.

A pénzügyekről szóló, Gaskó elnöki mandátumának elvesztése után kipattant vita tárgya egyebek mellett az volt, hogy áthidaló kölcsönök révén a Ligát a hitelező számára kedvezőtlen konstrukció keretében valóban a VDSZSZ Szolidaritás finanszírozta-e. Emiatt a korábbi ügyvezető elnök az ügyészséghez fordult, de azt a választ kapta, hogy a szakszervezetre a civil szervezetek működése feletti törvényességi ellenőrzés hatálya nem terjed ki.

Jelezték ugyanakkor, hogy a Munka Világa Alapítványra, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványra és Liga Akadémia Alapítványra vonatkozóan a beadványt elbírálásra, az abban foglaltak esetleges büntetőjogi vonatkozásainak vizsgálatára – amelyekkel kapcsolatban szintén felmerült, hogy a VDSZSZ Szolidaritás pénzeiről lehet szó – a Fővárosi Főügyészség hatáskörrel rendelkező osztálya részéré továbbították. Ebben még nincs döntés.

A helyzet különben meglehetősen zavaros, mert Gaskó volt az elnöke a VDSZSZ Szolidaritásnak, s ma is vezetője a Halasi szerint gyakorlatilag tagság nélkül maradt VDSZSZ Szövetségnek, valamint a Liga konföderációnak. A vasutasok pedig évi százmilliós áthidaló kölcsönnel segítették ki a Ligát, és a kenyértörés oka alapvetően az volt, hogy a konföderációt nem akarják tovább finanszírozni. Erre lehetett reakció az, hogy kizárták őket a VDSZSZ Szövetségből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.