galéria megtekintése

Gaskótól kérdezik, hova lett 65 millió

Ügyészségi vizsgálatot kezdeményez a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás, mert a Liga 65 millióval tartozik a konföderációhoz tartozó érdekképviseletnek, és szeretnék tisztán látni: törvényes volt-e a kölcsönszerződés. Gaskó István szerint ez egy piszkos választási kampány része.

Átláthatatlanok a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás (VDSZSZ) és a vele kapcsolatban álló más szervezetek közötti gazdasági folyamatok, s ezért ügyészi vizsgálatot kértek – erősítette meg lapunknak a Magyar Hírlap hétfői számában megjelenteket Bárány Balázs Péter, a szervezet elnöki posztját ideiglenesen betöltő alelnök. Bárány mérnökként nem tudja megítélni, hogy történt-e törvénysértés, de a dokumentumok áttekintése után arra a következtetésre jutott, hogy egyes pénzügyi tranzakciók a VDSZSZ számára kifejezetten hátrányosak lehettek.

Az alelnök közölte, hogy több alkalommal is levélben kérte a Liga Szakszervezetek elnökétől – a konföderációnak a vasutas érdekképviselet is tagja – a helyzet tisztázását, de csak pikírt, kioktató válaszokat kapott. Az elnökség ezért úgy döntött, hogy nem nem vitatkoznak senkivel, hanem a civil szervezetek működésének és gazdálkodásának törvényessége felett felügyelet gyakorló ügyészséghez fordulnak. Arra a felvetésünkre, hogy ez miért most következett be, Bárány elmondta: érdekvédelmi alelnökként a gazdálkodással kapcsolatban eddig nem volt semmilyen feladata.

Korábban a VDSZSZ Szolidaritás élén Gaskó István Liga-elnök állt, aki máig vezetője a három legnagyobb vasúti szakszervezetet tömörítő VDSZSZ Szövetségnek is. A „szentháromság” azonban megtört – állítja Bárány –, hiszen Gaskónak, bár egyedüli jelölt volt, az előbbi szervezet május elején tartott tisztújító kongresszusán nem szavaztak bizalmat. Az alelnök így ügyvezetőként kötelességének érezte, hogy a VDSZSZ Szolidaritás tevékenységével kapcsolatos valamennyi iratot átvizsgálja, mert fontosnak tartotta: a második fordulóban július 9-én megválasztandó új elnök – erre a posztra különben maga nem pályázik – a szervezet gazdálkodására vonatkozóan is rendelkezzék megbízható információkkal.

 

Arra a kérdésünkre, hogy miről van szó, Bárány elmondta: a Liga 65 millió forinttal tartozik a vasutasoknak, de szerinte az erről szóló szerződés is semmis. Azt egyébként szakszervezeti körökben már régebben beszélték, hogy sajátos „keresztfinanszírozás” folyik, és a VDSZSZ-ből pénzt pumpálnak át a konföderációhoz.

Nem tisztázott a vasúti szakszervezet által vásárolt, s Gaskó személyes használatába adott Audi A6-os személygépkocsi üzemeltetési költségeinek megosztása sem – állítja Bárány. Szerinte az autót a Liga-elnök nem kis részben a konföderáció vezetőjeként eljárva veszi igénybe, miközben a jármű fenntartásához nemigen akarnak hozzájárulni.

De van más vitapont is, mert Gaskó a hirado.hu-nak június közepén azt nyilatkozta, hogy antiszemita Jobbik-szimpatizánsok titkos szervezkedése előzte meg a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének májusi elnökválasztását. Szerinte puccsot hajtottak végre ellene, és egyedüli jelöltként így kapott csupán 37 százaléknyi szavazatot. Bárány akkor úgy reagált, hogy a szakszervezeti tagok unták már a volt elnök hatalmi gőgjét, urizálását és despotizmusát. Miután Gaskót korábban a barátjának tartotta, maga is sajnálatosnak tartja, hogy most ez a véleménye.

Emiatt rágalmazás vétsége miatt büntetőfeljelentést tett a VDSZSZ, mert nem tűrhetik, hogy egy tagjuk, különösen ha korábban vezetőjük volt, az egész szervezetre ilyen csúf bélyeget süssön – jelentette ki az alelnök. Bárány felszólította Gaskót, hogy kérjen elnézést, és szerinte egy úriember tudta volna, mi a dolga.

Nincsenek semmiféle gyanús pénzügyek – ezt állítja Gaskó. A Liga és a VDSZSZ között évek óta létezik egy, a vasutasok vezető testülete, tehát Bárány által is ismert és megszavazott kölcsönszerződés, ami arról szól, hogy a konföderációnak járó évi százmilliós állami támogatás kiutalásáig – amire az év vége felé kerül sor – áthidaló kölcsönt nyújtanak, amit december 31-ig minden esetben visszafizettek. A szolgálati autó viszont Gaskó szerint új felvetés, mert ez eddig fel sem merült.

A Liga-elnök meggyőződése, hogy a július 9-én esedékes elnökválasztás miatt folytat ellene a volt barátja kampányt, megakadályozandó, hogy ismét megválasszák. Kijelentette, hogy ennek ellenére indulni fog. Gaskó ugyanakkor megismételte: az első választási forduló után látni lehetett, májusban kik szervezkedtek ellene. E körbe szerinte antiszemiták és jobbikosok tartoznak, egyikük pedig a Magyar Gárda kapitánya. Maga nem gondolja, hogy ezzel bárkit megsértett volna, de áll a per elébe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.