galéria megtekintése

Simicska ironikus szöveggel jelentkezett

Immáron hivatalosan is átvette a TV2 irányítását az új tulajdonos, Andy Vajna és vezérigazgatóként a konkurens RTL-t 14 éven keresztül irányító Dirk Gerkens. A csatornáért folytatott küzdelem azonban nem zárult le, Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly közölte: nem érkezett meg hozzájuk a vételár, így az adásvétel érvénytelen.

Egy nappal azután, hogy Andrew G. Vajna vasárnap bejelentette, a maga részéről lezártnak tekinti a tévé megvételéről több hónapig folyt tárgyalásokat, az új tulajdonos és a TV2 új vezérizgazgatója, Dirk Gerkens összehívta a stábot, hogy az idei terveikről beszéljen.

Információink szerint a TV2 nagy stúdiójában tartott rövid állománygyűlésen Vajna arról beszélt, hogy fejlesztések indulnak a tévénél, s reményei szerint

az első eredmények néhány hónapon belül látszani is fognak.

A TV2 munkatársai arra számítanak, hogy hamarosan új személyeket neveznek ki a tévé kulcspozícióiba, de erről Andy Vajna és Dirk Gerkens az állománygyűlésen nem beszélt.

 

Ezzel véget ért az az átmeneti időszak, amely az adásvételi szerződés október 15-i aláírása óta tartott: a korábbi tulajdonosok és cégvezetők, Yvonne Dederick és Simon Zsolt azóta úgy irányították a tévétársaságot, hogy tudták: az átadás-átvétel rövidesen megtörténik, és ezzel az ő pályafutásuk a tévénél lezárul. A TV2 karácsonyi fogadásán el is köszöntek a stábtól és a társaság nagy ügyfeleitől.

Gerkens és Vajna. Házon belül
Gerkens és Vajna...
Szabó Miklós / Népszabadság

Ráadásul a tévé jövőjét meghatározó döntéseket már ebben az időszakban is Gerkens intézte, még ha mosta­náig nem is volt aláírási joga. Ő hozta tető alá például az üzletet a reklám­piac egyik legjelentősebb szereplőjével, a hirdetések közvetítésével foglalkozó, több tucat kisebb tévét a partnerei között tudó Atmediával. Ennek a megállapodásnak az volt a célja, hogy a közmédiával is megállapodó kereskedőház olyan csomagot és nagy nézőszámot tudjon ajánlani a legnagyobb reklámozóknak, mint az RTL sales house-a, a piacvezető R-Time. Úgy tudjuk, ezt a szerződést az adásvétel csúszása miatt még a TV2 régi vezetői írták alá.

A csúszás mindenesetre hatással volt a reklámpiacra,

hiszen a hirdetők az év vége felé állapodnak meg a következő esztendő tévés reklámárairól, a TV2 hirdetési stratégiája pedig jó ideig nem volt világos. Vajna a Népszabadságnak adott interjújában elismerte, a csúszás oka, hogy nem volt egyszerű megállapodni az amerikai Universal és a CBS stúdióval. Ezek biztosítják a filmcsomagokat a négy csatornát magába foglaló tévétársaságnak, és a szerződés alapján hosszú évekig fizetni kell értük, és ezért Vajnának át kellett vállalnia a garanciát a korábbi német tulajdonostól, a Pro7Sat.1-tól.

...már házon belül
...már házon belül
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Ám alighogy bejelentette a film­ügyi kormánybiztos a tranz­akció zárását, máris jelentkezett Simicska Lajos, aki október óta szintén küzd a TV2-ért. Az Orbánnal még tavaly februárban nyíltan szembeforduló vállalkozó üzlettársa, Fonyó Károly hétfőn közleményben jelezte: hozzájuk nem érkezett meg a TV2-csoport vételára, és hozzájárulását sem kérték a jogerős cégbírósági adatok megváltoztatásához.

A szöveg azért is ironikus, mert egyelőre Fonyó igényét sem jegyezte be a cégbíróság:

bár több mint két hónappal megelőzte beadványával a kormánybiztost, a cégbíró hiánypótlást kért, majd felfüggesztette az eljárást a jogi helyzet tisztázása érdeké­ben. Tehát Vajnának – legalábbis a cégbírósági szokásrend szerint – meg kell várnia, hogy milyen döntés születik, utána kerülhet sorra az ő ügye. Ráadásul Fonyó még a Gazdasági Versenyhivataltól kapott engedélyét is megtámadta decemberben a bíróságon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.