galéria megtekintése

Magyar filmek lesznek, már csak nézőből kéne több

2 komment


Csákvári Géza

A magyar film erős éve volt 2015, de a nézőszámon ez nem nagyon látszott. Az idén újra meg lehet próbálni, hogy közelebb kerüljünk a hollywoodi művek számaihoz: a tavaly leforgatott filmek közül bő tizenötnek folynak már az utómunkái.

Legalább tizenöt magyar film áll befejezés előtt. Elsőként közülük a Gondolj rám kerül a mozikba: január 21-től lesz látható. A Sztracsatella (1995) és A miniszter félrelép (1997, Andy Vajna producer irányítása alatt) után ez Kern András harmadik mozifilmje.

Eszenyi Enikő és Kern András (Gondolj rám)
Eszenyi Enikő és Kern András (Gondolj rám)
A Company Hungary

Sok éve Joseph Heller, A 22-es csapdája írója kérdezte Vámos Miklóstól, amikor Amerikában bemutatták neki: „Írtál már szép, vidám színdarabot a halálról? És regényt? Nem? Akkor te még nem vagy kész." Ezen fellelkesülve, Vámos filmtervet készített, de mert évekig ­hiába próbálkozott, írt egy háromoldalas novellát. Így maradt meg a történet, amelyet most Kernnel közösen gyúrtak filmmé, amelyben a rendező játszotta Borlai nevű orvos megtudja, hogy olyan beteg, hogy csak fél éve van hátra. Elhatározza, hogy a maradék idő alatt megutáltatja magát az összes szerettével. A keserédes komédiának hirdetett film előzetese alapján hangulatában a Sztracsatellát idézi.

 

A Csak a szél nemzetközi ­sikere után visszatér Fliegauf Bence a ­Liliom ösvénnyel. A meseszerű, meditatív filmben a főszereplő Rebekának meghal az anyja, s hogy felkutassa apját, visszatér gyerekkora színhelyére. Hétéves kisfiát meséin keresztül avatja be a múlt sötét emlékeibe, melyekre lassan fény derül. Fliegauf a rendezésen túl forgatókönyvíróként és látványtervezőként is jegyzi művet, amely minden bizonnyal nemzetközi fesztiválon fog debütálni, talán a februári Berlinálén.

Till Attila Tiszta szívvel című műve speciális „bűnfilm" lesz. Főszereplője egy kerekesszékes bérgyilkos. A szereplők között ott van Thuróczy Szabolcs, akivel a rendező a Cannes-ban is járt rövid­filmjét, a Csicskát is készítette.

Várhatóan tavasszal érkezik a mozikba a nagy tehetségnek kikiáltott Madarász Isti első nagyjátékfilmje, a Hurok. A „romantikus akciófilm" főhőse, az illegális gyógyszerkészítmények csempészésével foglalkozó Ádám szorult helyze­tében hoz egy rossz döntést, ami nem várt, tragikus események láncolatát indítja el. De amikor már minden veszni látszik, váratlanul új esélyt kap, hogy helyrehozza maga körül a dolgokat. Aztán még egyet. És még egyet. A beavatottak szerint a forgatókönyv az Időtlen időkig című Bill Murray-­komédiát idézte meg, csak sokkal több akcióval. Ezt szánhatják a hollywoodi mozik vetélytársának a multiplexekben.

Törőcsik Mari a Mészáros-fimben
Törőcsik Mari a Mészáros-fimben
Filmteam

Lehetőséget kapott több tapasztaltabb rendezőnk is. Sopsits Árpád A martfűi rém címmel őszre ígéri lélektani thrillerét: a jórészt az eredeti helyszíneken, a martfűi Tisza Cipőgyárban, Tiszaföldváron és Vezsenyen forgatott produkció az ötvenes-hatvanas évek hírhedt sorozatgyilkosságát idézi fel. Sopsits korábbi művei alapján úgynevezett cross­over filmre lehet számítani: fesztiválokon is esélyes „­művészkrimire". Kamondi Zoltán Halj már meg! címmel készít filmet Kováts Adél, Ónodi Eszter és Cserhalmi György főszereplésével. A mű alapja Márton László Ez csak egy hétköznapi látogatás című novellája volt feleség és szerető találkozásáról a férj halála után.

A „nagy öregek" közül Mészáros Márta Aurora Borealis (Északi fény) címmel forgatott filmet. ­Törőcsik Mari alakítja a film főhősét, egy súlyos titkot hurcoló asszonyt, aki idős korában rájön, tovább nem hazudhat, el kell mondania az ­Ausztriát megszálló orosz katonától fogant lányának születése igazi történetét. A rendező lapunknak korábban elmondta filmje tabutémája kapcsán: Bécs 1955-ig – ahogy Berlin később is – négy zónára volt osztva, az idegen katonák pedig itt is, ott is kapcsolatba kerültek lányokkal. Legalább háromszázezer gyermek született így.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.