galéria megtekintése

Visszaüzentek Simicskának: 'Csak a mentelmi jogra hajt'

5 komment

Munkatársainktól

Simicska Lajos politikusnak állna: a szerdai Népszava címlapján közölte, hogy a Közgép tulajdonosa harcba szállhat a februári veszprémi időközi választáson Navracsics Tibor megüresedett parlamenti székéért. Egy kormánytag szerint csak a mentelmi jogra hajt.

A Népszabadság megkeresésére Puskár Anett, a Közgép szóvivője a következő választ adta a hírrel kapcsolatban: „Simicska Lajost veszprémi barátai valóban megkeresték, hogy induljon el az időközi országgyűlési választásokon, és komolyan gondolkozik rajta."

A hír óriási meglepetést keltett kormányoldalon.

„Bullshit!" – így fogalmazott lapunk megkeresésére több kormánypárti politikus is. „Vajon ki az a választó, aki Simicska Lajosra szavazna?" – kérdezett vissza az egyik befolyásos fideszes politikus.

 

Lázár János pedig hangosan felnevetett – egész pontosan felvisított a telefonban –, amikor megkérdeztük, szerinte mi a realitása annak, hogy az üzletember ringbe száll februárban Navracsics Tibor körzetében. A Miniszterelnökséget irányító miniszter szerint „érződik az év végi fáradtság", ennek tulajdonítja a Népszava-hír megjelenését is.

Sopronyi Gyula / Népszabadság/archív

A Közgép szóvivőjének reagálását megelőzően kérdésünkre többen is azt mondták, ha komoly lenne Simicska Lajos szándéka, akkor a hír nem a Népszavában, „tesztüzemmódban" jelent volna meg, hanem a Magyar Nemzet címlapján. De forrásaink azt is hozzátették, Orbán Viktor volt harcostársa vélhetően üzen a miniszterelnöknek: ha kell, felveszi a kesztyűt.

Az egyik kormányzati forrásunk úgy tudja, nem mérgesedett el annyira Simicska Lajos kapcsolata Orbán Viktorral, hogy ne lenne párbeszéd közöttük. „A kapcsolatuk most tárgyalásos fázisban van" – jellemezte a jelenlegi helyzetet egy jobboldali személyiség, nem zárva ki persze, hogy az üzletember, ha úgy érzi, hogy következetesen kiszorítják a piacról (a médiapiacról is), és emiatt mérges lesz, „akár segítheti felépíteni 2018-ra az Orbán Viktor és a Fidesz ellenzékét jelentő új politikai erőt, az új pólust".

Egy névtelenséget kérő magas rangú kormánytisztviselő a Népszabadságnak azt nyilatkozta, szerinte Simicska Lajos a jelöltséggel csak a mentelmi jogra hajt (a jogi immunitást biztosító mentelmi jog nemcsak a megválasztott képviselőket, hanem a képviselőjelölteket is megilleti - a Szerk.).

Simicska egyébként az Origónak is nyilatkozott, de arra az értesülésükre egyelőre nem reagált, miszerint független jelöltként indulna. Arra a felvetésre pedig, miszerint győzelme esetén ő lenne a mérleg nyelve a parlamentben, Simicska csak kuncogott.

Imázskampány

A Népszabadság szeptemberben számolt be róla, hogy Simicska Lajos imázsépítésbe kezdett. Ennek nyitányaként Sárváron afféle „flottafelvonulást” rendezett, nyíltan demonstrálva: nem kíván megválni médiabirodalmától.

Simicska – másfél évtized után – szeptember közepén a sárvári lovaspályán fotóztatta magát felesége, Pusztai Zsuzsanna, Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet tulajdonos-főszerkesztője, a Hír Tv vezérigazgatója és Nyerges Attila, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt főtanácsadója társaságában. A felvételeken szerepelt Németh Lászlóné volt nemzeti fejlesztési miniszter, Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, valamint Fonyó Károly, aki Nyerges Zsolt mellett a másik meghatározó személy a Simicska-médiabirodalomban, továbbá Turi Árpád, a Class FM vezérigazgatója. Egyik forrásunk szerint Simicska Lajos ezzel egyértelművé tette, hogy az Orbán-Simicska háborúban a másik térfélen „nem egy, az állami pénzeket kitalicskázó fantom-oligarcháról van szó”, hanem egy olyan nagyvállalkozóról, aki komoly, európai színvonalú fejlesztésekre képes. Annak pedig, hogy az avató ünnepségen Sárvár fideszes polgármestere, Kondora István méltatta a Simicska-fejlesztést, az az üzenete, hogy Simicska Lajos „sokdimenziós” szállal kötődik a vidéki Fidesz-világhoz. Figyelmet érdemel továbbá, hogy Sárváron Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettesének is beszédet mondott, azok után különösen, hogy a kormányzat előzőleg menesztette a Simicska-közeli turisztikai helyettes államtitkárt, Horváth Viktóriát. A turisztikai vezérigazgató-helyettes szereplése is azt példázza, hogy az Orbán-kormányzat meghatározó területein olyan széleskörű és rétegzett a beágyazódottsága a Simicska-Nyerges cégeknek, hogy érdekeltségeik és az állam között az előző ciklusban kiépített „együttműködést” valószínűleg még a miniszterelnöknek sem sikerülne egyetlen csapással elvágnia, legfeljebb különböző stációkkal lazítani-oldozgatni a kötelékeket.

A sárvári avatás és a fotósorozat demonstráció: Simicska Lajos nem válik meg a médiabirodalmától, „sem részben, sem egészben”. Akkor sem, ha ez a kiegyezés ára a miniszterelnökkel, vagy a mögötte álló médiapiaci befektetésre aspiráló körökkel. Orbán Viktor válasza viszont akár az is lehet, hogy megemeli a reklámadót, akár a kétszeresére – írtuk szeptemberben. Ez azóta részben meg is valósult.

A Simicska-Orbán háború hátteréről októberben készült összeállításunkban olvashatnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.