galéria megtekintése

Simicska felvette a kesztyűt

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 22. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Imázsépítésbe kezd Simicska Lajos, aki Sárváron afféle „flottafelvonulást” rendezett a hét végén. Orbán Viktor Bibó szakkollégiumi harcostársa most már nyíltan demonstrálja: nem kíván megválni médiabirodalmától.

Másfél évtizede nem fotóztatta magát nyilvános eseményen Simicska Lajos, aki 1999 augusztusában távozott az APEH elnöki posztjáról. Azóta kizárólag titokban készültek képek róla a Balatonon és Budán egy közértben. Szombaton ugyanakkor a Magyar Nemzet online kiadása címlapon közölt tudósítást arról, hogy félmilliárdos beruházás keretében egy, az év mind a négy évszakában használható díjugrató lovaspálya épült Sárváron, a Vadkert Majorban. A fotókon Simicska Lajos is megjelenik felesége, Pusztai Zsuzsanna, Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet tulajdonos-főszerkesztője, a Hír Tv vezérigazgatója és Nyerges Attila, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt főtanácsadója társaságában.

Simicska Lajos – európai vállalkozó szinte családi körben
Simicska Lajos – európai vállalkozó szinte családi körben
Hegedűs Márta (Magyar Nemzet) / mno.hu

A felvételeken szerepel Németh Lászlóné volt nemzeti fejlesztési miniszter (a férjével), Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, valamint Fonyó Károly, aki Nyerges Zsolt mellett a másik meghatározó személy a Simicska-médiabirodalomban. A Class FM vezérigazgatója, Turi Árpád is ott van a fotókon, a Vadkert Majorba a Class FM ki is települt, a Morning Show a helyszínről jelentkezett. (A TV2 szintén beszámolt az átadásól, de nem mutatta Simicska Lajosékat.)

 

S hogy mi a jelentősége Simicska Lajos nyílt színrelépésének, a sárvári „flottafelvonulásnak”?

Azzal, hogy Simicska Lajos elegánsan, de szinte „családi körben”, nadrágtartós fotókon jelenik meg, nyilván nem a kíméletlen hadviselésre készülők seregszemléjét akarta láttatni. Az azonban, hogy felvette a kesztyűt a miniszterelnökkel - és az orbáni uszályon evező Habony Árpáddal – szemben, nem kétséges.

A folyamatot arról az oldalról ismerő forrásunk szerint „Simicska Lajos Sárváron imázsépítésbe kezdett”. Egyértelművé tette, hogy az Orbán-Simicska háborúban a másik térfélen „nem egy, az állami pénzeket kitalicskázó fantom-oligarcháról van szó”, hanem egy olyan nagyvállalkozóról, aki komoly, európai színvonalú fejlesztésekre képes. (Az előző napi avatóünnepségen éppen a Simicska agrár-birodalom zászlóshajójának tekintett Mezort vezérigazgatója keményen bírálta a kormányt az EU-agrártámogatási rendszer átalakítása miatt.)

Annak pedig, hogy az avató ünnepségen Sárvár fideszes polgármestere, Kondora István méltatta a Simicska-fejlesztést, az az üzenete, hogy Simicska Lajos „sokdimenziós” szállal kötődik a vidéki Fidesz-világhoz. Figyelmet érdemel továbbá, hogy Sárváron Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettesének is beszédet mondott, azok után különösen, hogy a kormányzat a múlt héten menesztette a Simicska-közeli turisztikai helyettes államtitkárt, Horváth Viktóriát.

A turisztikai vezérigazgató-helyettes szereplése is azt példázza, hogy az Orbán-kormányzat meghatározó területein olyan széleskörű és rétegzett a beágyazódottsága a Simicska-Nyerges cégeknek, hogy érdekeltségeik és az állam között az előző ciklusban kiépített „együttműködést” valószínűleg még a miniszterelnöknek sem sikerülne egyetlen csapással elvágnia, legfeljebb különböző stációkkal lazítani-oldozgatni a kötelékeket.

Liszkay, Simicska, Némethné és a volt miniszter asszony férje Sárváron
Liszkay, Simicska, Némethné és a volt miniszter asszony férje Sárváron
Hegedűs Márta (Magyar Nemzet)

A sárvári avatás és a fotósorozat demonstráció: Simicska Lajos nem válik meg a médiabirodalmától, „sem részben, sem egészben”. Akkor sem, ha ez a kiegyezés ára a miniszterelnökkel, vagy a mögötte álló médiapiaci befektetésre aspiráló körökkel.

Orbán Viktor válasza viszont akár az is lehet, hogy megemeli a reklámadót, akár a kétszeresére. A miniszterelnök – korábban, szűk körben tett utalása szerint legalábbis – nem zárkózna el egy ilyen lépéstől sem.

Lázár János mindenesetre a Hír TV-nek azt mondta a hétvégén, hogy megváltozhat a reklámadó számításának módja. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint október 30-ig kell beterjesztenie a kormánynak a jövő évi költségvetést, amelyhez az adótörvények is kapcsolódnak, és a büdzsé vitájában szóba kerülhet a reklámadó.

A kormánynak joga van a parlamentnek új adószabályokat, új adótételek kialakítását javasolni – mondta. „Elvileg nem kizárt annak a lehetősége, hogy a reklámadó mértéke, volumene, rendszere változhat" – fogalmazott Lázár János.

Állami elhallgatás

A Magyar Nemzet hétvégi tudósításához galériát is mellékelt, amelynek 12 felvételéből Simicska Lajos négy fotón is látható. De felbukkant a Hír TV tudósításának a végén is. Mindennél beszédesebb talán, hogy az MTI figyelmét elkerülte az esemény: a távirati iroda hírei között nem találtunk tudósítást a sárvári avatásról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.