galéria megtekintése

Háziorvosi rezsicsökkentés

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 26. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Körzetenként havi plusz 130 ezer forintot ad a kormány a háziorvosoknak. Az érintettek szerint ez jó irány, ám az összeg nem elég nagy ahhoz, hogy százasával jöjjenek a fiatalok körzeti doktornak. Pillanatnyilag 213 településnek egyáltalán nincs háziorvosa, ráadásul a betöltött praxisok több mint feléből tíz éven belül nyugdíjba megy a gyógyító.

Körülbelül 130 ezer forint extra finanszírozásra számíthatnak a háziorvosi és a házi-gyermekorvosi praxisok 2015-ben a rendelők fenntartására – mondta a Népszabadságnak Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára. A politikus hozzátette: az állam a korábbinál nagyobb részt vállal a háziorvosi körzetek költségeiből. A 130 ezres többlet több mint tíz százalékkal növeli a praxisok rendelkezésére álló összeget.

Ez a pénz januártól jár, de elképzelhető, hogy az első részletet júliusban folyósítják, ám akkor az év elejéig visszamenőleg. Beneda szerint a pluszösszeg folyósításával a rezsiköltségek fizetését vállalná át az állam a helyhatóságoktól. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy ezt a juttatást valamennyi felnőtt-, vegyes és házi-gyermekorvosi praxis megkapja. A plusz az egészségbiztosítási finanszírozással, úgynevezett fixdíj-emeléssel jut el az érintettekhez.

A kormányzat tervei szerint az összeg a közműdíjakat, kisebb javításokat, a takarítást, az energiaszámlát, továbbá a veszélyeshulladék-elszállítást fedezi. Beneda Attila elmondta: a kormány 2016-tól újabb „rezsielemet”, a körzetekben dolgozó asszisztensek, illetve ápolónők bérét is magára vállalná a háziorvosi praxisok tulajdonosaitól. Ennek a tervnek még nem minden részlete tisztázott, zajlanak az egyeztetések az érdekképviselőkkel.

 

A helyettes államtitkár kérdésünkre válaszolva határozottan tagadta, hogy a praxisok költségeinek átvállalása államosítást készít elő. Mint mondta: a cél az, hogy az alapellátásban dolgozók garantáltan több jövedelemhez jussanak az egészségbiztosítási alapból, s ezzel vonzóbbá váljon a háziorvosi munka a fiatal szakorvosoknak. Hozzátette: a kormány szeretné egységesíteni az orvosok és az önkormányzatok közötti szerződéseket, hogy a gyógyítók feladatai és jogai az ország valamennyi pontján ugyanazok legyenek. Ennek részeként a kormány pontosítaná azt is, hogy a praxisok adásvételekor a helyhatóságok milyen indokokkal tagadhatják meg a tranzakció jóváhagyását.

Örül a kormányzati „adománynak” Borsi Éva, a Kasszaorvosi Szövetség elnöke. Ugyanakkor a házi-gyermekorvosként dolgozó szakközgazdász megjegyezte: ez még nem elég ahhoz, hogy a háziorvosi körzetek vonzóvá váljanak a fiatalok számára. Az érdekvédő emlékeztet arra, hogy az alapellátás az egyik olyan terület, amelyen az elmúlt évtizedekben a legkritikusabbá vált az orvoshiány. Mintegy 200 olyan körzet van az országban, ahová évek óta nem találnak orvost. S úgy tűnik, e körzetek vonzóbbá tételére a kormányzat által legutóbb fölkínált tízmilliós vissza nem térítendő támogatás sem bizonyult elegendőnek, mert mindössze 46-an jelentkeztek a pályázatra...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.