galéria megtekintése

„Rohadékok!” - ezt kiabálták a pedagógusok mellett kiálló idős professzorra

28 komment


Tanács István

Mintegy 80-100 gyalogos 12 órától kezdődően 5 percig járt körbe Szegeden, a Dugonics téri nagy körforgalom kijelölt gyalogátkelőhelyein. A villámcsődületet a Köz-Hasznáért Egyesület szervezte a Facebookon.

A kockás ingben, esernyő alatt közlekedő gyalogosok szinte teljesen leállították erre az időre a gépjárműveket a város három legforgalmasabb útvonalának csomópontján, bár néhány erőszakos autós fenyegetően bőgette a motorját.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

A kijelölt gyalogátkelőhelyeket elfoglaló gyalogosok között sokan voltak a nyugdíjas tanárok, a volt Ságvári Gimnázium tanulói (akik nem mentek iskolába, mert az ő intézményükben a tanárok több mint kétharmada sztrájkolt).

 

Felbukkant a tömegben a 96 éves Dombi József professzor is, aki még ma is  aktív, és akiről a Népszabadság április 5-én közölt portrét. Ő szinte minden szegedi fizika- és matematika-szakos tanárt tanított az egyetemen, és a szolidaritását kifejezni jött el.

Szegeden és a környékbeli községekben a Klikhez tartozó iskolák 1111 tanára közül 600-an sztrájkoltak. Különösen magas volt a szrájkolók aránya Üllésen, Röszkén, Domaszéken, Zákányszéken és Sándorfalván. Volt, ahol az egész tantestületből csak az igazgató nem szrájkolt, mert ő nem is tehette.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

Magas volt a részvétel a főiskolai és egyetemi gyakorló iskolákban. A híres szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban viszont kevesen sztrájkoltak, a többség tanítás előtti villámcsődülettel fejezte ki támogatását.

A város környéki falvakban alig volt gyerek az általános iskolákban. A szegedi középiskolákban is nagyon kevés tanuló lézengett, bár kormánypárti tanárok demonstratívan még dolgozatot is írattak.

A Dugonics téren tartott villámcsődületre, noha csak 5 percig tartott, néhány autós ingerülten reagált. Rohadjatok meg, rohadékok! - üvöltötték az egyik kisbuszból, amikor az idős professzor és segítője, volt tanítványa elhaladt előttük a menet élén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.