galéria megtekintése

Budapest Pride: Rengeteg ember, fergeteges buli

38 komment


Czene Gábor

Megint szivárványba öltözött a magyar főváros, a Budapest Pride idén is hatalmas tömeget vonzott.

Velünk teljes! – idén ezzel a mottóval hirdették meg a Budapest Pride felvonulást. Ami egyszerűen annyit tesz, hogy az elnyomást megélő csoportok, köztük az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) emberek is vitathatatlanul részei a társadalomnak.

A szervezők nem feledkeztek el arról sem, hogy éppen zajlik a labdarúgó Európa-bajnokság. A több mint egy hete kezdődött fesztivál hivatalos megnyitóján Nagy Szilvia konstatálta: ma nagyon jó focirajongónak lenni ebben az országban. A focirajongók folyamatosan sikereket élhetnek át, mindenki velük ünnepel. A focival a kormány különleges szeretettel és odafigyeléssel bánik. Örülne, ha legalább ilyen jó lenne az LMBTQ-közösség tagjának lenni Magyarországon: szeretné érezni az erkölcsi támogatást.

A Budapest Pride szervezői kérték a rendőrséget, hogy idén lehetőleg ne kordonokkal, hanem „élő erővel" biztosítsák a rendezvényt. Úgy látszik, a hatóságok szerint ennek még nem jött el az ideje. Szélsőjobboldali provokációtól tartva a fél belvárosban korlátozták a forgalmat. Az Andrássy út és a Dózsa György út találkozásánál lévő gyülekezőhelyre sem volt könnyű eljutni. A „kis földalatti" például már egy órával a kezdés előtt több megálló kihagyásával közlekedett.

 
Kovács Klára

A felvonulás nem sokkal negyed öt előtt indult. Hat - lufikkal és zászlókkal feldíszített - teherautót, kamiont számoltunk össze. Mindenfelől dübörgött a zene. Sok ezer, nevető, táncoló, integető ember lepte el az Andrássy utat. Ha azt mondjuk, hogy karneváli volt a hangulat, akkor még semmit sem adtunk vissza a valóságból. Igaz, nem mindenki vidámkodott: kollegánk, Kovács Klára látta, hogy az egyik mellékutcában hét ellentüntetőt igazoltatnak a rendőrök.

Az IKSZ (Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség) korábban felszólította a pride szervezőit, gondoskodjanak arról, hogy „ne fordulhasson elő a korábbi évekhez hasonló vallásgyalázás és emberek millióinak a megsértése". Közben Ferenc pápa örményországi útja után hangsúlyozta, hogy a melegeket nem kirekesztés, hanem bocsánatkérés illeti meg: nem szabad hátrányosan megkülönböztetni őket, tisztelni és lelkipásztorilag kísérni kell őket.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A pápa szavain felbuzdulva a Budapest Pride papokat és lelkészeket is hívott a felvonulásra, azzal, hogy elegendő résztvevő esetén külön csoportot szerveznek számukra. Végül erre nem volt szükség, a szóvivők legalábbis nem tudnak róla, hogy ebből a körből bárki is jelentkezett volna. Csatlakozott viszont a menethez a Keresztények a melegekért nevű csoport. A szerveződésről itt írtunk.

Nem tudjuk, minek minősítsük, de a tömegben az egyik transzparensen ez volt olvasható: "A szerelem valóság, Isten csak mese".

Az Oktogonnál mértük az időt, majdnem tíz percen át vonult a tömeg. Bármilyen sokan voltak is, a tavalyi húszezres csúcstól valószínűleg jócskán elmarad a létszám. (A szervezők becslései szerint azonban húszezren vonultak.) A kordonok túloldalán néhány százan gyülekeztek, de ők sem ellentüntetők, hanem nézelődők voltak: lelkesen fényképeztek és videóztak a mobiljaikkal. A hermetikusan lezárt területen (a felvonulókon kívül) csak a lakók és a boltok, teraszok vendégei tartózkodhattak. A kerthelyiségekben ülőknek tetszett a látvány, a Nagymező utcában három nő letette az asztalra a poharát, és táncra perdült.

Kordonok közt

"A kormány dohos dog­mákat akar rákényszeríteni a fiatalokra és a magyar társadalom egészére. Meg akarja mondani, hogy ki ­alkothat családot, és ki nem. Eközben nem veszi észre, hogy az LMBTQI-közösségben ugyanúgy vannak keresztények, zsidók vagy muszlimok, családosok és egyedülállók, mint a társadalom legtöbb nagyobb csoportjában." Fenes Gábriel véleménycikkét itt olvashatják >>>

Külön meghívót kapott Áder János államfő, Kövér László házelnök, Orbán Viktor kormányfő és Tarlós István főpolgármester is, de egyiküket sem láttuk a tömegben. A baloldali és liberális ellenzék pártjai viszont támogatásukról biztosították a rendezvényt.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A PM (Párbeszéd Magyarországért) pártzászlókkal, az Együtt külön teherautóval érkezett. A Demokratikus Koalíció aktivistái szivárvány színű papírzászlókat osztogattak: a másik oldalon a párt neve szerepelt. Az MSZP-ből Lendvai Ildikóval és Kunhalmi Ágnessel, a Liberálisoktól Bodnár Zoltánnal találkoztunk. Az LMP több politikusa, többek között Szél Bernadett, a párt társelnöke isa tömegben vonult.

Minden korábbinál több – összesen 31 – nagykövetség szintén kinyilvánította szolidaritását. „Az emberi jogok szexuális orientációtól vagy a nemi azonosságtól függetlenül minden egyes emberre egyformán vonatkoznak. Ez a lényege demokratikus értékeinknek. A sokféleség ünneplése biztos módja annak, hogy elősegítsük az emberi jogok tiszteletben tartását" – állt közös közleményükben.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az aláíró országok: Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Litvánia, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia és Új-Zéland. A szervezők közlése szerint az amerikai és az izraeli nagykövet személyesen is megjelent.

"Gyertek, nagyon üres volt a tér nélkületek!" - köszöntötték a felvonulás végén a szervezők a Kossuth téren felállított színpadon a tömeget. "Menjetek balra is! Mindenki balra!" - instruálták a jelenlévőket, amit némi fantáziával akár politikai irányterelésnek is lehetett értelmezni.

A rendezvény koncertekkel és beszédekkel, rendbontás nélkül ért véget. A rendőrök egyedül a Bajcsy-Zsilinszky út felé engedték ki az embereket, a környező utcákba még a lakcímkártyával rendelkező lakók sem mehettek be.

A magyar társadalom nagy része homofób, de bujkálva nem lehet boldognak lenni

Fel tudja itthon vállalni másságát a saját neméhez vonzódó magyar? Bátorság kell hozzá, mert a társadalom nagy része előítéletes, de ez a boldogsághoz vezető út. Cikkünket itt olvashatják >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.