galéria megtekintése

Kordonok közt

3 komment


Fenes Gábriel

Miért kellene rettegniük a melegeknek és leszbikusoknak egész életünkben? Félve megfogni szerelmük kezét az utcán, vállalni identitásukat munkatársaik, családtagjaik vagy ismerőseik előtt? Ezt nem akarják. Erről szól a pride-felvonulás, amit huszonegyedszer rendeznek meg ma Budapesten. És ahol még mindig kordonok közé szorítva kell végigvonulnia a leszbikus, meleg, transzszexuális és más, a megszokottól eltérő szexuális orientációjú és nemi identitású embernek az Andrássy úton. Miközben Nyugat-Európában és az amerikai kontinens nagy részén örömünnep ez a felvonulás, hazánkban továbbra is a szélsőséges csürhe és a homofób politikusok miatt félni kell. Ideje lebontani a kordonokat, s megmutatni: itt nincs oka félni senkinek, aki nem akar ártani másnak.

Három hete 49 emberrel végzett egy ámokfutó egy orlandói melegbárban. A történtek után nem a félelem határozta meg az ottani közvéleményt, hanem a felháborodás. Erre lenne szükség a magyar közvéleményben és az LMBTQI- (leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális, queer, interszexuális) közösségben is.

Felháborodás azért, mert a kormány dohos dog­mákat akar rákényszeríteni a fiatalokra és a magyar társadalom egészére. Meg akarja mondani, hogy ki ­alkothat családot, és ki nem. Eközben nem veszi észre, hogy az LMBTQI-közösségben ugyanúgy vannak keresztények, zsidók vagy muszlimok, családosok és egyedülállók, mint a társadalom legtöbb nagyobb csoportjában. Azt sem hallják meg, hogy Ferenc ­pápa a katolikus egyház vezetőjeként arra buzdít, a hívők legyenek elfogadók és megbocsátók. Ki provokál és kit? Azok, akik az elfogadást és a toleranciát hirdetik, vagy azok, akik megosztottságban akarnak élni, és mindenben a hibát keresik, miközben legtöbbjük hitvallása szerint szeretniük kell felebarátjukat, mint önmagukat. Merthogy teljesen mindegy, hogy milyen az ember bőrszíne, a szexuális orientációja vagy a nemi identitása, mindenki ugyanannak a világközösségnek a része.

 

Gyakran éri kritika a pride-ot: miért vonulgatnak a homoszexuálisok, ha a heteroszexuálisok nem teszik? A kérdezők elfelejtik, hogy a pride nem egyszerűen arról szól, hogy a melegek és leszbikusok bizonyos jogokért – például házasság, örökbefogadás – és általában az elfogadásért harcolnak. A felvonulás üzenete az, hogy egy toleránsabb, emberségesebb és színesebb társadalomban szeretnének élni. És nemcsak ők. A Budapest Pride-felvonuláson nem csak az ­LMBTQI-emberek vonulnak fel, hanem sok egyéb szexuális orientációjú és nemi identitású ember is, valamint azok a heteroszexuálisok, akik nemet mondanak a gyűlöletre, a mesterséges megosztottságra, és úgy gondolják, csak mindannyian együtt alkothatunk egy teljes társadalmat. Aki elmegy a Budapest Pride-ra, ezek mellett az értékek mellett áll ki, még ha egyelőre csak biztonsági kordonok között teheti is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.