galéria megtekintése

Keresztények a melegekért: A „démonűzés” nem megoldás

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 04. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Az idei Budapest Pride felvonuláson debütált a Keresztények a melegekért nevű szerveződés. A csoporthoz a legkülönfélébb felekezethez tartozó fiatalok csatlakoztak, akik elősegítenék, hogy párbeszéd induljon az LMBTQ-közösséghez tartozó emberek és a keresztények között.

Fehér pólót viseltek, transzparenseikre olyan szövegeket írtak, hogy „Vérgáz, ahogy az egyház bánik veletek! Bocsássatok meg!”. Vagy: „Tiltja a vallásom, hogy utáljalak!”. Elővettek egy idézetet Billy Grahamtől, az amerikai evangélistától is: „A Szentlélek dolga a meggyőzés, Isten dolga az ítélet, az én dolgom a szeretet!”.

Balról jobbra: Müller András, Szabadkai Bálint, Verbényi Zoltán, Kalmár Péter
Balról jobbra: Müller András, Szabadkai Bálint, Verbényi Zoltán, Kalmár Péter
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

És hogy mit akarnak? Elősegíteni a párbeszédet a keresztények és az LMBTQ-közösséghez tartozó emberek között.

 

Roppant egyszerűen hangzik, de már a melegek iránti szolidaritás kinyilvánítása sem mentes a kockázatoktól. A homofóbiától szenvedő vallási közösségekben az átlagosnál is nehezebb legyűrni az ellenállást. A Keresztények a melegekért egyik ötletgazdája például nem engedi fényképezni magát, és azt kéri, csak Emíliaként szerepeljen a cikkben. Attól tart, családjában és iskolájában retorziók érhetik, talán még karrierje is veszélybe kerül. Papp András szintén az alapítók közé tartozik, de a fotózást ő sem vállalja. A közelmúltban, amikor egy internetes spothoz az arcát adta, szélsőjobbos portálok rögtön nekiugrottak. Müller András ambivalens helyzetben van. Szülei azt sem tudják, hogy kint volt a Budapest Pride-on, most mégis kész a nyilvánosság elé állni. Szabadkai Bálint viszont senki előtt nem hajlandó titkolózni, az utcán is hordja a szivárványszínű karkötőt. Eredetileg református vallású, egy idő óta azonban inkább katolikus közösségekbe jár, újabban főleg a jezsuitákhoz. Verbényi Zoltán több kisegyházban megfordult. Elborzadva gondol vissza rá, hogy néhol mennyire masszív a melegekkel szembeni elutasítás. Manapság a befogadóbb szemléletű Hillsong London Budapesten nevű közösség összejöveteleit látogatja.

Fotó: Keresztények a melegekért Facebook oldal

A Keresztények a melegekért tagjainak egy része szabadelvű vagy baloldali, a világra nyitott családból érkezett, mások pont fordítva, vaskalaposan konzervatív neveltetésük ellenére csatlakoztak a szerveződéshez. Közös vonás viszont, hogy mindegyikük ismeretségi körében akadnak melegek. Személyes tapasztalataik ellentétesek voltak azzal, amit korábban a „homoszexuálisokról” hallottak. Emília ma is példaképként tekint kedvenc középiskolai tanárára, akiről amúgy mindenki tudta, hogy meleg.

Ezért kell megteremteni a párbeszéd fórumait – veti közbe Kalmár Péter, aki csak ritkán szól, akkor is elharapja a mondat végét: átengedi a szereplés lehetőségét a többieknek.

„Hallgass, vagy ott az ajtó!”

– Szabadkai Bálint szerint ez a mentalitás uralkodik az egyházakban a melegekkel kapcsolatban. Nem pusztán a homoszexualitás számít tabutémának, hanem általában minden, ami a szexualitáshoz kötődik.

Fotó: Keresztények a melegekért Facebook oldal

A Bibliát kontextusában kell értelmezni, a legfőbb tanítás a szeretet – zárjuk rövidre a teológiai vitákat. Egész biztosan nem megoldás, hogy a melegeket – amint az gyakran előfordul vallási közösségekben – „démonűzésnek” vetik alá. Az egyházak részéről sok sérelem érte a melegeket, nem csoda, ha bennük is élnek előítéletek a keresztényekkel szemben. A szerveződés ezek lebontásához is próbál hozzájárulni: megmutatni,

nem minden keresztény gondolkodik egyformán.

Egyik meleg ismerősük keserűen azt mondta, hogy a melegekkel szolidaritást vállaló keresztények az elnyomók táborából az elnyomottak mellé álltak, és ezzel maguk is elnyomottakká váltak.

Ellentüntetők az idei Budapest Pride-on - elsőre nehéz megmondani, melyik oldalon állnak
Ellentüntetők az idei Budapest Pride-on - elsőre nehéz megmondani, melyik oldalon állnak
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Nem vitás, ma még kisebbségben vannak. A Keresztények a melegekért abban bízik, lassacskán átbillen a mérleg nyelve. Rendezvények szervezésével szeretnék közelebb hozni egymáshoz az embereket, azt tervezik, hogy lefordítanak olyan témába vágó könyveket, amelyek nem hozzáférhetők magyar nyelven.

Kis társaságból erős mozgalommá akarnak válni. A mostani Budapest Pride-on mintegy tizenöten voltak. Remélik, hogy a jövő évi felvonuláson már sokszor ennyien lesznek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.