galéria megtekintése

„Pártpolitikába nem kéne a templomból beavatkozni”

Nem szerencsés, ha egy pap a Fidesz kvótaellenes kérdőívének aláírására buzdít a templomban – nyilatkozta Beer Miklós váci püspök a Népszabadságnak.

A közelmúltban a Hír TV számolt be arról, hogy a Fidesz a felcsúti katolikus templom ajtajában gyűjtött aláírásokat a menekültek betelepítési kvótája ellen. Most a 444.hu hívta fel rá a figyelmet, hogy Balázs Tamás győri plébános templomi prédikációján arra kérte az „Istentől kapott szép szemű keresztény embereket”: lehetőleg minél hamarabb írják alá az ívet. Hiszen csak így tudjuk megőrizni Krisztus királyságát a földön. A győri plébános pártoktól és ideológiáktól mentes kezdeményezésről beszélt, miközben nyilván tisztában volt azzal, hogy az aláírásgyűjtést a Fidesz szervezi.

Emlékeztetőül: Ferenc pápa pár hónapja az irgalmasság jegyében arra hívta fel a katolikus plébániákat és közösségeket, hogy fogadjanak be menekülteket.

Beer Miklós váci püspök
Beer Miklós váci püspök
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

Beer Miklós váci püspök kérdésünkre közölte, hogy máskor sem szokott ilyen kérdőíveket aláírni – ezúttal sem tette. A menekültkérdés nagyon összetett probléma, a kérdőív ellenben „személytelen, nem elég kifejező”. Szerinte inkább baráti társaságokban kellene megbeszélni a témát. Úgy tapasztalja, hogy a menekültválságra eddig a pártok sem találták meg a jó megoldást, „a politikusok is csak kapkodnak”.

Nem ért egyet azzal, hogy a templomokban kampányoljanak az aláírás mellett. A püspök örömmel venné, ha a katolikus egyház nem avatkozna be pártpolitikai kérdésekbe.

Bár a kvótát Beer Miklós is „halva született ötletnek” tartja, az a véleménye, hogy azokat, akik tényleg menekültek és hozzánk szeretnének jönni, Magyarországnak be kell fogadnia. A SzemLélek blognak adott nyilatkozatát megismételve úgy vélte, menekültek is új hazára lelhetnének nálunk. Elvégre ezrével állnak az üres házak, az elnéptelenedő falvak lakosokra várnak. Egyelőre azonban még nem tartunk itt, a menedékkérők valamelyik nyugati országban próbálnak letelepedni.

A püspök szerint akár tetszik, akár nem, hosszabb távon egész Euró­pának fel kell készülnie rá, hogy nem kizárólag a fegyveres konfliktusok, hanem az éghajlatváltozás, a víz- és élelemhiányból fakadó problémák is újabb menekülthullámokat indíthatnak el.

Kvótaügyben a katolikus püspöki kar még nem alakított ki egységes álláspontot. Beer Miklós elmondta, hogy a püspöki kar jövő héten tartja soron következő ülését: elképzelhető, hogy ez a kérdés is napirendre kerül. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.