galéria megtekintése

Orbán és Voldemort csak a kezdet

1 komment


Csuhaj Ildikó

A parlament nyitó ülésén a kvótanépszavazásra mozgósít Orbán Viktor, de előkerül a Voldemort-ügy is. Hektikus lesz az ősz az Országházban.

A Brüsszel- és migránsellenes kvótareferendum melletti személyes kampánya nagy hetének nyilvános állomásaként – a balatonfüredi kormánypárti frakcióülés és a kötcsei polgári piknik után – ma az Ország­gyűlésben a pulpitusról mozgósít a miniszterelnök napirend előtt. Nyilván a már sokszor hallott kliséket – vagyis a Brüsszel a probléma, nem a megoldás; a kormány megvédi Magyarországot szlogeneket – követheti megint figyelemmel az ország nyilvánossága. Az előzetes hírek szerint Orbán Viktor az őszi politikai szezon első parlamenti ülésén nem szeretne napi belpolitikai ügyekre, botrányokra időt vesztegetni, így a korrupciógyanús ügyeket is kerülni fogja. A T. Háznak viszont az első ülésnapon döntenie kell a Voldemort-ügyben a fideszes Mengyi Roland mentelmi jogáról.

Harmadház. A kormánypártok bojkottálták a városligeti törvény visszavonásáról szóló, júliusi ülést
Harmadház. A kormánypártok bojkottálták a városligeti törvény visszavonásáról szóló, júliusi ülést
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ezzel együtt nem lesz különösebben forró a kormány számára az őszi, szeptemberi–decemberi ülés­szak. Annak ellenére sem, hogy a kormány jogalkotási menetrendje szerint 54 törvénymódosításról, jogszabályról tárgyalnak majd a képviselők. Lapunknak azt prognosztizálták a kormányoldalon, hogy a jegybanktörvény-módosításhoz hasonló, politikai botrányt okozó javaslattal nem számolnak.

 

Jegyezzük meg: a kvótareferendum október 2-a előtt és után is mindent visz. Nincs rá garancia, hogy átmegy a nagy horderejű és negatív izgalmakat turbuláló, a Handó Tünde vezette OBH által is aggályosnak minősített kormányjavaslat a közigazgatási „párt”bíróságokról. Rubovszky György (KDNP), a parlament igazságügyi bizottságának az elnöke a Népszabadságnak azt mondta, egy „a” és egy „b” javaslat is a kormány elé kerül, azzal a különbséggel, hogy a gyengébb verzió szerint nem szavaznának arról a kétharmados törvényről, mely lényegé­ben az átalakítást, a régiós közigazgatási bíráskodást jelentené. A labda a Jobbik és az LMP térfelén pattog, az ellenzéki pártok legalább két tucat módosító indítvánnyal készülnek. De maga Rubovszky György is egyetértett az előzetes egyeztetéseken az LMP-s Hadházy Ákossal (aki Schiffer András távozása után ma teszi le képviselői esküjét) abban, hogy ne Székesfehérváron, hanem Budapesten legyen a legfelső közigazgatási bíróság. (A jobbikos Novák Előd helyett Pintér Tamás lesz az ellenzéki párt új képviselője.)

A kampányüzemmód Orbán tervei szerint nemcsak a kvótareferendumra, de a 2018-as választásokra is érvényesen ma elkezdődik. Az kérdéses, hogy az őszi ülésszakra időzíti-e a kormány azt a tízszázalékos rezsicsökkentésről szóló javaslatot, amely szerint a benzinár mintájára a piaci árakhoz igazítják a lakossági gáz- és áramárat. Nyitott a 2016-os költségvetés módosítása is, mivel az első hat hónapban elköltötte a kormány a tervezett hiány 92 százalékát. Megszorító intézkedések nem lesznek – mondta korábban Tállai András, az NGM államtitkára.

A vasárnapi nyitva tartás/zárva tartás kérdésében hirtelen nagy lett a csend. Noha korábban volt olyan iparági elképzelés, hogy vasárnap déltől szakaszosan valamilyen progresszív adózást vezessenek be, ilyen kormányzati javaslat nincs az asztalon. „Ez szenzitív téma, a többség a nyitva tartás mellett van, ezt tudomásul kell venni” – indokolta egy vezető fideszes politikus, hogy már a KDNP is hallgat. Azt viszont kormánypárti politikusok nem zárták ki, hogy „törvényalkotási folyománya” is lesz a miniszterelnök kijelentésének, hogy a kiskereskedelemben is meg kell teremteni a nemzeti tőke túlsúlyát. S jóllehet Orbán egy kormányülésen sérelmezte, hogy a balatoni és tiszai vendéglőkben nem lehet magyar halat rendelni, mert nincs, úgy tudjuk, a Varga Mihály vezette NGM megnyugtatta, hogy minden rendben van, így a halgazdálkodásról szóló törvény passzusain más vonatkozásban módosítanak majd októberben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.