galéria megtekintése

Az ufó elé vetett nyelvész, a pánikba eső virsli és a táncoló Ryan Gosling – ezeket a filmeket várjuk év végéig

0 komment

Bujdosó Bori

Vége a nyári pangásnak, jön az ősz az igazán jó filmekkel. Megérkezik a cannes-i filmfesztivál legnépszerűbb darabja, Gigor Attila és Hajdu Szabolcs új rendezése, az űrlényekkel csevegő Amy Adams, egy Harry Potter-előzményfilm, és persze az idei Star Wars-adagunkat is megkapjuk. Mi ezeket a filmeket ajánljuk az utolsó harmadévből. (A premierdátumok menet közben még változhatnak.)

Kút
Bemutató: szeptember 22.

Kurvák (köztük Trokán Nóra, Kurta Niké és Pokorni Lia) indulnak egy kisbuszban Svájc felé, de lerobbannak, és kénytelenek az osztrák határhoz közel egy elhagyatott benzinkúton dekkolni, ahol egy apa és felnőtt fia váratlan találkozására is sor kerül éppen. Az előzetes nyers és ütős, reméljük, Gigor Attila nyolc évvel A nyomozó után tökös filmmel tér vissza.



Toni Erdmann
Bemutató: szeptember 29.

Teljesen életszerű és mégis totál kattant német film egy apáról és felnőtt lányáról, illetve főleg az utóbbiról, aki karrierépítés közben valahogyan elveszítette kicsit önmagát. Komoly lélektani kérdések nagyon vicces és egyedi megközelítésben, nem lehet nem szeretni. Cannes-ban mindenki odavolt érte – a vak zsűrit leszámítva.



Ernelláék Farkaséknál
Bemutató: szeptember 29.

Hajdu Szabolcs Karlovy Vary-győztes filmjében saját családjával, saját lakásában kelt életre egy válságba került családot. Gyereknevelés, külföldre költözés, rivalizálás, életközépi válság, megcsalás. A frusztrációk felszínre bugyogása annyira igazi, mint John Cassavetesnél, és annyira vicces, mint Woody Allennél.



Tűz a tengeren (Fuocoammare)
Bemutató: október 6.

Lampedusa szigetén a helyiek mindennapi élete a megszokott mederben folyik, de a szigetre közben folyamatosan érkeznek – élve vagy halva – az afrikai menekültek. A két párhuzamosan létező, időnként érintkező világot dokumentálja szenvtelenül a film, ami megnyerte az idei Berlinalén az Arany Medvét.



Virsliparti (Sausage Party)
Bemutató: október 6.

Értékeljük, hogy az év legbárgyúbb sztoriját vonultatja fel ez az animációs film: az élelmiszerek az áruházban még versengenek, hogy kit visznek haza előbb a vásárlók, amikor viszont rájönnek, hogy csúnyán meg fogják őket enni, kitör köztük a pánik. Mivel Seth Rogen és Evan Goldberg (Superbad) írta, természetesen rengeteg trágárságra és polgárpukkasztó poénra számítunk.



24 hét (24 Wochen)
Bemutató: október 13.

Képileg kisköltségvetésű német tévéfilm, érzelmileg viszont iszonyú nagyot üt a 24 hét. Julia Jentsch (Sophie Scholl) egy terhes anyát alakít, aki a 6. hónapban tudja meg, hogy gyermeke súlyos betegséggel fog születni, és olyan döntést kell meghoznia, amiben senki sem segíthet neki.



Érettségi (Bacalaureat)
Bemutató: október 20.

Cristian Mungiu, aki a 4 hónap, 3 hét, 2 nappal 2007-ben Arany Pálmát nyert, most a jelenkori Románia hétköznapjait vizsgálja olyan közelről, hogy fájjon. Ahol a korrupció annyira alap, hogy még a családi élettel, a szülői felelősséggel is összefonódik. Játszódhatna Magyarországon is.



Az eljövendő napok (L'avenir)
Bemutató: október 27.

Isabelle Huppert remekel Mia-Hansen Love (Viszlát első szerelem, Eden) érzékeny filmjében, ami egy filozófiatanárról szól, akinek minden fronton krízisbe kerül az élete: rövid időn belül elveszíti az állását, az anyját és a férjét. Persze egy francia nőnek ennyitől még nem megy el a humorérzéke.



Állva maradni (Rester vertical)
Bemutató: november 3.

Egy filmrendező a francia vidéken keresi az elvesztett ihletet és önmagát, ami teljesen realisztikusan indul, aztán egyre bizarrabb fordulatokat vesz. Alain Guiraudie (Idegen a tónál) filmjét azoknak ajánljuk, akik szeretik a vadságot és hajlandóak elengedni az elvárásaikat.



Doktor Strange (Doctor Strange)
Bemutató: november 3.

A Marvel-vonatról már rég leszálltunk, de ezt mégiscsak meg kell majd nézni, hiszen a zseniális Benedict Cumberbatch alakítja a főhőst, akit Tilda Swinton tanít meg varázsolni, az ellenlábasa pedig Mads Mikkelsen. És érdekes választás az is, hogy a horrorfilmes Scott Derricksonra (Ördögűzés Emily Rose üdvéért, Sinister) bízták a rendezést.



Érkezés (Arrival)
Bemutató: november 11.

A kanadai Denis Villeneuve tavaly jött a remek Sicarióval, jövőre mutatják be a nálunk forgó Szárnyas fejvadász-folytatást, a kettő közt pedig megcsinálta ezt a sci-fit, amelyben a nyelvész Amy Adams és a fizikus Jeremy Renner feladata, hogy kommunikáljon a Földre érkezett űrlényekkel. A velencei filmfesztiválon a többség imádta.



Éjszakai ragadozók
Bemutató: november 17.

Tom Ford divattervezőnek ez a második rendezése a 2009-es Egy egyedülálló férfi után. A romantikus thrillerben Amy Adams menő galériatulajdonos Armie Hammer oldalán, de az életébe belerondít, hogy a volt férje (Jake Gyllenhaal) elküldi neki a regényét, ami a kapcsolatukat dolgozza fel meglehetősen nyugtalanító formában. Ezt is zabálták Velencében.

Éjszakai ragadozók

Legendás állatok és megfigyelésük (Fantastic Beasts and Where to Find Them)
Bemutató: november 17.

A Harry Potter-előzménytörténet körülbelül 70 évvel a varázslótanonc ideje előtt játszódik, és a Roxfortból eltanácsolt Göthe Salamander (Eddie Redmayne) kalandjait meséli el, aki később megírta a címbeli tankönyvet. Az író természetesen J. K. Rowling, a rendező a Potter-veterán David Yates.



A sors kegyeltjei… meg a többiek (Ma Loute)
Bemutató: november 17.

Kosztümös francia szatíra teátrálisan affektáló arisztokratákkal (köztük Juliette Binoche, interjúnk itt), emberevő pórnéppel és lufivá felfújódó rendőrfelügyelővel. Csak azoknak, akik értékelik a szándékosan fárasztó humort!



I, Daniel Blake
Bemutató: december 1.

Ken Loach a 90-es évek vége (Nevem, Joe) óta nem volt igazán izgalmas, erre most előrukkolt egy olyan emberi drámával, amibe összefacsarodik a szív. Egy betegsége miatt munkanélkülivé vált ács kálváriáját követjük az angol szociális ellátórendszer pokoli bugyraiban, és hát nem lehet kibírni sírás nélkül.



A szobalány (Agassi)
Bemutató: december 1.

A 30-as évek Koreájában játszódó, csavaros, kicsit túl hosszúra nyúló, de izgalmas erotikus thriller, amelyben egy szélhámos, egy tolvajlány és egy japán arisztokratanő játszadoznak egymással. Park Chan-wook (Bosszú-trilógia, Stoker, Snowpiercer) rajongóinak nem fog csalódást okozni.



Voyage of Time: Life's Journey
Bemutató: december 8.

Inkább néznénk már Terrence Malick másik leforgatott filmjét, az austini zenei szcénáról szóló Weightlesst, de előtte le kell tudnunk ezt a kötelezőt: a rendező régi mániáját, hogy a földi élet történetét meséli el látványos CGI-orgia és Cate Blanchett (ál?)filozofikus narrációja segítségével. Hát, legyen.



Zsivány egyes: Egy Star Wars történet (Rogue One: A Star Wars Story)
Bemutató: december 15.

A Star Wars-idővonalon a Csillagok háborúja – Egy új remény (azaz a IV. rész) előtt található filmben Felicity Jones és Diego Luna lázadók, akik megpróbálják megszerezni a Halálcsillag terveit. Az Aznap éjjellel hirtelen híressé vált Riz Ahmed és Mads Mikkelsen is itt bandáznak.



Kaliforniai álom (La La Land)
Bemutató: december 29.

Damien Chazelle a Whiplash után egy még zenésebb filmet csinált: a Kaliforniai álom régimódi musical, amelyben a feltörekvő jazz-zenészt alakító Ryan Gosling és a színésznői álmokat kergető Emma Stone szeretnek egymásba Los Angelesben. A velencei közönséget elvarázsolta ez is.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.