galéria megtekintése

Ötmillió magyar számára a cukor méreg, de nem is tud róla

4 komment


M. László Ferenc

Kívánja a cukrot, szédül, fáj a feje, gyakran ingerült és hatástalan a fogyókúra? Hiba lenne a munkahelyi stresszre, lustaságra fogni. Lehet, hogy egy olyan betegségben szenved, amely milliókat érint, és szövődményei súlyosak. Korunk népbetegsége, az inzulinrezisztencia.

Bosszantott, hogy a koplalás ellenére nem fogyok. Nemcsak az zavart, hogy a szülés után maradt némi súlyfeleslegem, hanem az is, hogy a zsír kifejezetten a hasamra és a derekamra rakódott. Aztán kimaradt a menstruációm, az orvos pedig elküldött egy cukorterhelési vizsgálatra, ahol

az is kiderült, miért fáj olyan sokszor a fejem, miért szédülök. Hát nem attól, hogy stresszes a munkám

– mesélte Erika, miként derült ki róla, hogy inzulinrezisztens.

 

Mivel korábban nem is hallott erről a kórtünetről, a kivizsgálás után lázasan keresgélt a neten. Kiderült: többtucatnyi fórum, Facebook-csoport működik, ahol több tízezer ember osztja meg a tapasztalatait az inzulinrezisztenciáról (ir). Akkor jött rá, hogy népbetegségről van szó. Már amennyiben betegségnek nevezhető, ugyanis ebben még az orvosok közt is vita van.

Az adott területre specializálódott budapesti rendelőintézet, a Mens Mentis Egészségcentrum endokrinológusai azon az állásponton vannak, hogy az ir nem betegség, hanem egy nagyon sok embert érintő anyagcserezavar. Ám nincs jobb szó rá, így aztán a legtöbb orvos és páciens is betegségként emlegeti. Ami, ha nem tartjuk kordában, akkor nagyon súlyos, orvosi beavatkozást igénylő valódi betegségek kialakulásához vezethet. Kiváltója lehet például a 2-es típusú cukorbetegségnek vagy a policisztás ovárium szindrómának (PCOS), ami a női meddőség egyik fő oka.

Arról, hogy mennyi embert érint, legfeljebb becslések vannak. Egyes kalkulációk szerint a lakosság 40-50 százaléka is érintett lehet, csakhogy még a „betegek” jelentős része sincs tisztában azzal, hogy miben szenved.

Ugyanis az általános tünetek – hízékonyság, ingerültség, hirtelen előtörő éhségérzet, zsíros bőr – a modern élet velejárói. Aki ülőmunkát végez, stresszes a munkahelye, rendszertelenül eszik és keveset mozog, az természetesnek veszi az említett jeleket, nem gondol arra, hogy ezek egyetlen kórra vezethetők vissza.

Az inzulin egy hormon, amit a hasnyálmirigy termel. Az a dolga, hogy segítsen a sejteknek „táplálékoz” jutni, azaz fel tudják venni a vérben található cukrot. Viszont az ir-es ember szervezetében a sejtek nem reagálnak az inzulin feltűnésére (rezisztensek, azaz ellenállóak). Miközben magas a glükózszint a szervezetben, a beteg éhes marad, akár még el is ájulhat. A helyzetet „félreértő” testünk erre a következőképpen reagál: fáradtnak érezzük magunkat, belassulunk, hogy kevesebb energiára legyen szükségünk, ugyanakkor a szervezet zsírt raktároz, hogy a jövőre nézve biztosítsa a készleteket, tehát el is hízunk.

Közben a hasnyálmirigy még több inzulint termel, hiszen érzékeli, hogy a vérben feldolgozatlan cukor van. Csakhogy hosszú távon ez komoly gondokat okoz. Egyrészt idővel kimerül a hasnyálmirigy, egyre kevesebb inzulint képes termelni, amit majd mesterségesen kell pótolni. Másrészt az állandóan magas cukorszint roncsolja az ereket, idősebb korban érelmeszesedést, vakságot, üszkösödést okozhat, ami a 2-es típusú cukorbetegség szövődménye.

„A háziorvosok nagy többsége fel sem ismeri az inzulinrezisztenciát”

– panaszkodott egy, az ir-re szakosodott dietetikus, aki kérte, ne írjuk le a nevét, mert nem akar az orvostársadalommal konfrontálódni. A szakembernek az a tapasztalata, hogy az állami egészségügyben csak azok az orvosok – diabetológusok, endokrinológusok, lombikprogramokban dolgozó nőgyógyászok – veszik komolyan, kérnek további laborvizsgálatokat, akiknek a szakterületükhöz tartozik. Pedig a táplálkozástudományi szakember szerint jó lenne a korai időszakban beazonosítani az ir-t, és elejét venni a cukorbetegség kialakulásának. Ráadásul több ezer gyermektelen párnak is segítene időben felismerni a meddőség igazi okát.

„A rendes nőgyógyászati vizsgálaton mindig mindent rendben találtak, a férjem is egészségesnek bizonyult, mégsem jött össze a baba. Végül két év után elmentünk egy meddőségi klinikára, ahol azonnal kértek egy részletes hormonvizsgálatot. Az inzulinszintem és a pajzsmirigyem működése sem volt rendben. Az életmódváltásnak és a gyógyszeres terápiának köszönhetően egy éven belül teherbe estem” – mondta Júlia, hogyan döbbent rá arra, hogy ő is ir-es. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont specialistája szerint a magas inzulinszint közvetve férfihormonnak nevezett tesztoszteron növekedéséhez vezet. Ez alakítja a másodlagos nemi jelleget, például a szőrösödést, a nőknél ráadásul megzavarja a menstruációs ciklust. Megtörténhet, hogy a petefészekben termelődő tüsző nem reped meg, tehát a hímivarsejteknek esélyük sincs megtermékenyíteni, sőt, cisztává alakul.

Fotó: Jason Reed / Reuters

Abban vita van a szakemberek között, hogy csakis az inzulinrezisztencia vezet-e a PCOS kialakulásához, az viszont tény, hogy a betegségben szenvedő nők 60-70 százalékánál mutattak ki ir-t is.

A Népszabadság által megkeresett szakemberek szerint az inzulinrezisztencia civilizációs kór. De nem azért, mert korábban nem létezett, hanem mert az orvostudomány most fedezte fel a tünetegyüttes okait. „Már az ókorban ismerték a cukorbetegséget, vannak ábrázolások szőrös, elhízott nőkről. Tudjuk tehát, hogy maga az inzulinrezisztencia már régóta létezik, csak a változatos tünetek mellett sok orvosnak nehéz az egyes tünetek kezelésén túl magát a szindrómát felfedezni” – mondta lapunknak Török Eszter dietetikus.

Bizonyos értelemben az ir egy természetes reakció:  egyes elméletek szerint az evolúció folyamán a fajunk szervezete arra rendezkedett be, hogy

a vadászó-gyűjtögető ember rendszertelenül jut ennivalóhoz, így raktároznia kell. Még akkor is, ha ez hosszú távon az egészségünk rovására megy.

Persze a génjeik­ által meghatározott folyamatra ráerősít a modern életmód és étrend is. Ráadásul az inzulinzavar főleg az ember 30-as éveire alakul ki, miközben csak az utolsó néhány évtizedben tolódott ki gyerekvállalás a felsőoktatás expanziója és a karrierépítés miatt erre az életkorra.

A fejlett társadalmak szinte korlátlan mennyiségben jutnak cukorhoz és fehér kenyérhez, rengeteg szénhidrátot fogyasztunk, miközben alig mozgunk. Török Eszter szerint a leghatékonyabb ellenszer, ha hozzáigazítjuk az étkezési szokásainkat a szervezetünk működéséhez. „Alapelv, hogy a cukrot és a kizárólag fehér lisztből készült ételeket ki kell iktatni az étrendünkből. Helyettük használhatunk többféle természetes édesítőt és teljes kiőrlésű liszteket.”

Az ir-eseknek nehéz kiszakadniuk a cukorfüggővé vált társadalomból. „A rokonoktól mindig csokit kapok szülinapomra, pedig ezerszer elmagyaráztam, hogy nem szabad. Abból is sértődés van, ha nem veszek a vasárnapi családi ebédnél felszolgált sütiből. Rendszeresen megkapom, hogy nem is vagyok cukros” – mesélte Erika, milyen nehéz megértetnie a környezetével, mi is az az inzulinrezisztencia. A dietetikus napi 5-6-szori étkezést javasol, hogy ne kerüljön hirtelen túl sok glükóz a vérbe, ami egekbe emeli az inzulint. „A fő étkezések tartalmazzanak lassan felszívódó szénhidrátokat: zabpelyhet, teljes kiőrlésű lisztet, bulgurt, kölest, hajdinát, árpagyöngyöt. A tízórai, uzsonna pedig tartalmazzon olyan gyorsan felszívódó szénhidrátokat, mint a gyümölcs, a tej, kefir és a joghurt” – tanácsolja Török Eszter.

Ilyen ételeket viszont alig találni a vendéglők, ételkiszállítók menüjében.

„A feleségem inzulinrezisztens, nagyon vágyott egy kakaós csigára. Kinézett egy receptet, megsütötte, lefényképezte és kitette a Facebookra. Erre többen megkérdezték, mennyibe kerül” – mesélte Plesz Ákos, hogyan indult el az Alexa IR Házisütőde tavaly ősszel. Plesz szerint nem tudták olyan gyorsan fejleszteni a vállalkozásukat, amilyen gyorsasággal felfutottak a rendelések. „Volt, hogy két szatyorral kimentem gyalog a Széll Kálmán térre, mert közzétettük a zárt Facebook-csoportban, hol lehet a péksütiket átvenni.” Május végén megnyitották az üzletüket, egy vendéglátós barátjukkal összefogva pedig ma már ételkiszállítást is vállalnak. Nemrég egy törökbálinti étterem vezetője rendelt tőlük, mert ő nem tudja kiszámítani a lassú és gyorsan felszívódó ételek arányát.

Persze a nagy kereslet most már sokak fantáziáját megmozgatta, egyre többen akarnak hasznot húzni belőle. Az interneten találni már akupunktúrás és homeopátiás kezelést is, mások e-mailes tanfolyamokat hirdetnek. Egyre több magánklinika foglalkozik az inzulinrezisztencia kivizsgálásával, a konzultációkkal, receptfelírással együtt a kezelés éves ára elérheti a 60-70 ezer forintot.

„A leletekkel visszamentem a MÁV-kórházban dolgozó nőgyógyászomhoz, aki felajánlott egy nagyon drága táplálékkiegészítőt. Azt mondta, egyedül ő forgalmazza az országban. Végül egy pláza parkolójában adta át: a csomagtartója tele volt dobozokkal. Később rákerestem a neten, és kiderült, hogy több helyről is meg tudom rendelni, jóval alacsonyabb áron” – mondta Erika, hogyan csöppent bele az inzulinrezisztenciára épülő szürkekereskedelembe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.