galéria megtekintése

Orbánt most elérte a kegyelmi állapot

2 komment


Csuhaj Ildikó

A miniszterelnök hétfőn arról beszélt a parlamentben, hogy kormánya az idén aratott harmadik győzelem után nem újrakezdi, hanem folytatja, nem engedve a „valamit semmiért” politikájának, és munkaalapú társadalmat épít.

Semmilyen konkrétumot nem mondott el hétfőn a napirend előtti parlamenti felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök, amikor értékelte a vasárnapi önkormányzati választások eredményét. Szerinte egyértelmű, hogy a kormánypártok óriási fölénnyel győztek. Épp ezért kormánya „nem újrakezdi, hanem folytatja".

A miiszterelnök Németh Szilárddal az Országgyűlésben. Valamit valamiért
A miniszterelnök Németh Szilárddal az Országgyűlésben. Valamit valamiért
Teknős Miklós / Népszabadság

Orbán ezúttal a Tusnádfürdőn használt és aztán sokat támadott kifejezést, a „munkaalapú társadalmat" nem használta, de – miután elmondta, hogy azt tanulta Adenauertől és De Gaulle-tól, minden európai ország, amelyik fel akart emelkedni, csak az egység erejével emelkedhetett fel – megnevezte a fő kormányzati célt, a teljes foglalkoztatottságot, Magyarország munkába állítását. „Ki kell tartanunk a valamit valamiért politikája mellett, és nem engedünk a valamit semmiért politikájának" – hangoztatta.

 

Gratulált a „roma közösségnek" ahhoz, hogy már van 57 ezer olyan roma család, amelynek tagjai életükben most először álltak munkába. „Magyarország megtanulta, hogy a jobb életet nem lehet sem spekulációra, sem segélyre, sem hitelre alapozni. A vége ugyanis mindig ugyanaz. Összeomlás. „A homokra épített ház esete ez" – illusztrálta bibliai hasonlattal tézise helyességét. Szerinte a jólét nem alapja semminek sem, legfeljebb jó esetben a következménye, méghozzá a munka következménye. Méltatta a valóságot és a józan észt, a statisztikák érvényességét pedig azzal érzékeltette, hogy ha az egyik ember naponta két sült csirkét eszik meg, a másik meg egyet sem, a statisztika szerint fejenként egy sült csirkét eszik mind a kettő. Az adatok közül azt azért megemlítette, hogy már négymillióan fizetnek adót és 8 százalék alatti a munkanélküliség.

Aztán a miniszterelnök arról beszélt, hogy magunk mögött hagyjuk az ideológiák és az izmusok korszakát. „Ha az ideológiát majmolod, orra buksz az első buckában" – közölte, majd nemzeti alapon álló néppárti kormánypolitikát hirdetett, hozzátéve, a Fidesz-KDNP a három harmadot fogja szolgálni. „Kegyelmi pillanatban vagyunk. A tegnapi választás azt mutatja, hogy van még szufla az országban. Európa pincéjéből följöttünk a földszintre, és most kell, kellene nekivágni az emeleteknek" - fogalmazott a kormányfő.

„Ne zárják be Magyarországot!"

Schiffer András (LPM) szerint megalapozatlan Orbánnal szemben a „köpönyegforgatás vádja", mivel a miniszterelnök ugyanazt a szélsőjobboldali gazdaságpolitikát folytatja, mint régen a Liberális Internacionáléban. A munkahelyteremtésről szóló kormányfői statisztikát pedig bűvészmutatványnak nevezte.

Vona Gábor (Jobbik) szerint a kormány számos intézkedését pártja programjából vette át. A magyar-cigány együttélés területén pedig „humánus megoldást kell találni", mert „Magyarország belső Trianonja épül, gazdasági, politikai, kulturális „bombán csücsülünk". „Vona Gábor soha nem tesz majd miniszterelnöki esküt ebben a Házban" – rögzítette Rogán Antal arra reagálva, hogy a Jobbik elnöke előzőleg utalt arra, pártja mit tenne, ha 2018-tól kormányozhatna. A Fidesz frakcióvezetője úgy véli, kormánypártok a rezsicsökkentésnek és a bankok elszámoltatásának köszönhetik a jó választási szereplést.

Schiffer szerint a munkahelyteremtésről szóló statisztika bűvészmutatvány, de köpönyegforgatással vádolni a miniszterelnököt nem lehet
Schiffer szerint a munkahelyteremtésről szóló statisztika bűvészmutatvány, de köpönyegforgatással vádolni a miniszterelnököt nem lehet
Teknős Miklós / Népszabadság

Harrach Péter (KDNP) szerint a szétesés mellett identitásválság is gyötri a baloldalt, amely a neoliberalizmus társadalmi modelljét képviseli, és a tabuk rendszerében gondolkodik. A Jobbikról azt mondta: „a radikális jobboldal politikai tevékenységének csúcsára ért" vasárnap.

Tóbiás József (MSZP) azt mondta, a kormány az elmúlt négy évben kiüresítette az önkormányzatiság eszméjét, elvonta a helyhatóságok hatásköreit, „otthagyva" a legfontosabbat, a szociális rendszert. „Ma minden harmadik gyermek nélkülöz, és 3,4 millióan nem keresnek többet 65 ezer forintnál. Ne zárják be Magyarországot, mert annak elvándorlás lesz a következménye" – mondta az MSZP elnöke.

Letagadják Ferenc Józsefet

Orbán a viszontválaszában fontosnak látta közölni, az egészségügyben több mint 450 milliárdos fejlesztés valósult meg, míg az oktatásügyben 250-300 milliárdos fejlesztés történt. „Ennyit az LMP szavahihetőségéről" – jegyezte meg. (A miniszterelnök nyilván az uniós fejlesztési pénzekről beszélt, hiszen az egészségügyből az előző ciklusban – a számítások szerint – közel 400 milliárdot vontak ki – a szerk.)

„Nem fogadjuk el, hogy ebben a Házban bizonyos embereket, különösen munkára, közmunkára jelentkező embereket néhány képviselőtársam sértegessen úgy, hogy kiemeli a közmunkásokat a többi dolgozó ember közül. Ez sértés, lebecsülés, lenézés, kirekesztés! Visszautasítjuk, akár az LMP, akár a Jobbik soraiból érkezzen" – közölte Orbán, aki a külföldi beruházásoknál dolgozókról tett ellenzéki megnyilvánulásokat is a munkahelyek ellen intézett támadásként értékelte. Végül visszautasította azt is, hogy a kormány helyzetértékelését „ferencjózsefes" hangulatúnak fessék le. „Nagyon sok baj, gond van, sokat kell még dolgozni, hogy elérjük célunkat" – mondta, és határozottságot kért a kormányoldaltól, és nagyvonalúságot az ellenzéktől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.