galéria megtekintése

Plakátország

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 13. számában
jelent meg.

Kalmár Péter

Évszázadok óta keressük az ország helyét Európában, voltunk már nyugaton, mostanában mintha kelet felé tartanánk. Hamar elérkezünk így a jelenhez, amikor azt láthatjuk, hogy Magyarország inkább másfelé barátkozik, mint ahová az igazi közössége szólítaná. A maga európai közössége.

Viszont amíg az ország vezetői a nagypolitikai irányt próbálják demonstrálni, addig Budapesttől távol, az ország déli vagy keleti határain sok kérdés halmozódik fel. Ezeket a kérdéseket senki sem viszi el, sem keletre, sem nyugatra, ezek itt maradnak, és sehogyan sem akarnak fogyni, épp ellenkezőleg. Hívjuk ezeket visszapattanó kérdéseknek, mert nem szokták megválaszolni őket.

Hosszasan lehetne sorolni ezeket: köztük vannak a (mély)szegénység okairól szólók, a súlyosbodó munkanélküliségre, a tűzoltásnak szánt közmunkára vagy az oktatási rendszerben megjelenő folyamatos problémákra irányulók, de talán most már nem is ezek a legfontosabbak. Hanem hogy önmagukon kívül vajon kiben bízhatnak még a létminimum alatt élők vagy azok, akiknek már csak az utolsó lépés hiányzik, hogy az országon kívül keressék majd a boldogulást.

 

Aki kistelepülésen él, nem a nagypolitikai irányt érzi, hanem a „mindenki annyit ér, amennyije van” politikáját. Nekik lehet beszélni mindenféle rezsicsökkentésről és a bankok elszámoltatásáról –ez nem fogja megoldani a problémáikat. Mert ezek csak óriásplakátokon olvasható üzenetek. Ez egy plakátország. Mintha minden megoldást fel lehetne vázolni a plakátokon, mintha ez segítene bármiben is. De nem segít.

Pár hét múlva a plakátok lekerülnek, lesznek helyettük más, új plakátok, viszont valódi megoldásokra, cselekedetekre minden bizonnyal továbbra sem lehet számítani. Az utakat továbbra is kátyútenger borítja majd, a közszolgáltatások elérése továbbra is nehézkes marad, a kistelepülési zárványlétből nem lehet kitörni. Errefelé az óriásplakátok nem oldanak meg semmit – itt a túlélés a tét. Túlélni a másnapot, túlélni az évet, túlélni a következő négy évet.

Aztán persze megint jönnek a plakátok, de addig csak történik valami, ami azt bizonyítja, hogy mi mégis az európai közösség részei vagyunk. A legkisebb településekre is el kell menni és megmutatni, hogy vannak, lehetnek hiteles megoldások a problémákra. A hitelesség már oda, sokat kell dolgozni az újabb bizalomért. Elölről kell kezdeni mindent.

Van, ki az utolsó lépésre készül – mi még az elsőre várunk.Mert ha minden a régiben marad, maradnak a válasz nélküli kérdések, a kátyútenger, marad a bizalmatlanság, akkor ez hosszú távon valóban csak egy plakátokkal kitapétázott ország marad Európa közepén, ami csak túlélésre jó.

A szerző népművelő

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.