galéria megtekintése

Orbánéknak lehet megköszönni, ha lesz komoly agrárválság

12 komment


Hargitai Miklós

Úgy indult az év, hogy a kormány döntött az állami földek eladásáról, és úgy végződött, hogy az Alkotmánybíróság határozata alapján a földbevételből is földet kell venni. A mezőgazdaság ezt az esztendőt a földharcra áldozta, pedig lettek volna sürgetőbb tennivalók.

A Földet a gazdáknak program négy éven át azt jelentette, hogy az állami földeket kedvezményes díjért kell bérbe adni. A címzettek a helyben élő családi gazdálkodók lettek volna, ám azon, hogy az olcsó bérföld kétharmada Mészáros Lőrinc kategóriájú vállalkozókhoz, a Fidesz helyi erős embereihez és hatalmas területen termelő nagygazdákhoz került, csak azok csodálkozhatnak, akik az energia-, a szerencsejáték- és a dohánypiac újraosztását átaludták. Amikor a bérlőkijelölés módszerei ismertté váltak, már rebesgették, hogy a földhasználókból előbb-utóbb tulajdonosok lesznek.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A nagy földrablás a nemzeti parkok földjeinek a nemzeti földalapba illesztésével kezdődött volna, ezt azonban az Alkotmánybíróság megakadályozta. A kormánynak nem szegte kedvét a kudarc, és a terv folytatódott az állami kezelésű földek eladásával: 380 ezer hektárnyi területet hirdettek meg licitre (szinte a teljes forgalomképes földvagyont) azzal az indokkal, hogy a föld a legjobb kézben a gazdáknál lesz, és így a termőterületek az EU kötelezettségszegési eljárásának eredményétől függetlenül nem kerülhetnek külföldiek kezébe.

 

Apró ellentmondás, hogy külföldiek jelenleg is licitálnak, viszont egyikük sem tehetné, ha az állam nem adná el a földjeit. Ráadásul a privatizált területeket csak egy rendeletben meghatározott húszéves elidegenítési tilalom választja el attól, hogy akár tömegesen külföldi vásárlókhoz kerülhessenek.

A földeladási előkészületek akkor fulladtak végképp botrányba, amikor az ősszel kiderült, hogy gyorstalpaló tanfolyamok elvégzése után is lehet földet vásárolni. A csak papíron meglévő képzettséget ezerszámra szerezték meg reménybeli befektetők, akik között politikusok hozzátartozói is előfordulnak. Kiderült, hogy Mészáros Lőrinctől, illetve az Orbán család földjeit művelő ­Flier Jánostól kezdve L. Simon László államtitkár feleségéig és Győrffy Balázs agrárkamarai elnök rokonságáig sokan rámozdultak a földüzletre. Izgalmas, de az értékesítés logikájába illő fejlemény, hogy Simicska Lajost – törvényeket átírva, a bérleti szerződések utólagos módosítását lehetővé téve – igyekeznek kitúrni a 2001-ben éppen Orbánék alatt kapott bérleményeiből, míg az ugyanakkor földhöz juttatott oligarchák többsége megtarthatja területeit, Csányi Sándor birtokait egyenesen mintagazdaságnak minősítik.

Az állami földek egy részét már beszántották
Az állami földek egy részét már beszántották
H. Szabó Sándor

Ráadásul egyelőre szó sincs elementáris földigényről, amivel a kormány az eladást magyarázta: a legtöbb földdarabra csak egyvalaki tett ajánlatot, a földek majd’ 40 százaléka senkinek sem kellett, így településenként egy-két kézbe kerül az összes állami föld, ami a földesúri rendszer újjáéledésével fenyeget.

Az AB decemberi döntése – amely szerint földvásárlásokra és birtokpolitikai célokra kell fordítani a földeladások bevételét – még megzavarhatja a bensőséges osztozkodást: ha megpróbálják végrehajtani, azért, mert az állami kereslet felveri az árakat, ha pedig nem hajtják végre, akkor a végeláthatatlan politikai és jogviták miatt.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A magyar mezőgazdaságot változatlanul súlyos gondok nyomasztják: csökken a foglalkoztatottak száma, kevés fiatal választja a gazdálkodást, visszaesett a biotermesztésbe vont terület mértéke, megoldatlan az agrár-környezetgazdálkodási támogatások kifizetése, és nincs stratégia a 2020-ban a jelen formájukban megszűnő uniós agrártámogatások utáni időszakra. Az államilag generált földharc nemhogy megoldaná, inkább súlyosbítja a problémákat: ha lesz komoly agrárválság Magyarországon, az minden valószínűség szerint az elhibázott privatizációban fog gyökerezni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.