galéria megtekintése

Orbán: van vagy tíz pontunk

4 komment

NOL

Az elmúlt négy évünk arról szólt, hogy iszonyatos erőket mozgósítottunk, hogy ismét a magunk urai lehessünk – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak adott interjújában Orbán Viktor. A kormányfő előbb egy szóban – "folytatjuk" – foglalta össze a Fidesz programját, majd tíz pontot is felsorolt a gazdasággal kapcsolatos terveikről.

"Ha azt kérdezzük, hogy mit végeztünk az elmúlt évben vagy akár az egész ciklusunk alatt, érdemes visszafogottan fogalmaznunk. Kellő szerénységgel, mégis büszkén mondhatjuk, hogy lábra állítottuk Magyarországot" – jelentette ki Orbán Viktor a Napi Gazdaságnak adott interjújában.

Kellő szerénységgel, mégis büszkén
Kellő szerénységgel, mégis büszkén
MTI/EPA

A kormányfő szerint 2013-at a kitörés évének is nevezhetjük, "de az egész négy évünk tulajdonképpen arról szólt, hogy iszonyatos erőket mozgósítottunk, hogy ismét a magunk urai lehessünk. Mára ez sikerült. Képesek vagyunk arra, hogy megnyissunk egy új korszakot. Egy olyan korszakot, amiben érdemes lesz nagy célokat kitűznünk. Olyanokat például, hogy a magyar gazdaság növekedése az előttünk álló időszakban ismét legyen kétszerese a német gazdasági növekedésnek" – fogalmazott.

 

"Mi nem akarjuk a piaci folyamatokat kiiktatni, de van egy határozott elképzelésünk"

Arról is beszélt, hogy az "új szerkezetű gazdaság" felépítéséhez egy "új szerkezetű gondolkodással" fogtak hozzá, amit kritikusaik unortodoxnak minősítenek, de ő azt inkább innovatívnak mondaná. "Mi nem akarjuk a piaci folyamatokat kiiktatni, de van egy határozott elképzelésünk arról, hogy ebben az új gazdasági világrendben milyen szerkezetű gazdaság lehet a legéletképesebb" – mondta.

Orbán Viktor szerint a 2014-es évnek "két felfüggesztési pontja" van: a politikai stabilitás és az erős politikai vezetés megőrzése. "Azért voltunk versenyelőnyben eddig, mert a válság körülményei között gyorsan tudtunk reagálni, gyorsan tudtunk döntéseket hozni. A politikában a gyorsaság az erővel arányos. 2014 tétje Magyarország számára, hogy megőrizzük ezt a versenyelőnyünket, mert abban a helyzetben, amiben a világ van, a stabilitás, a gyorsaság és az erő a legértékesebb tényezők" – fogalmazott.

A kormányfő leszögezte: nem fogadja el azt a tételt, hogy nem lehetséges a teljes foglalkoztatottság. "Inkább azt mondom, hogy keressük meg hozzá az eszközöket" – fogalmazott, leszögezve: a politika célokat szab a gazdaság számára, és megmondja, hogy mit szeretne.

 "Azon szoktak élcelődni, hogy nincs programja a Fidesznek. Tévednek."

Arra a kérdésre, mit várhatunk a következő ciklusban, ha ismét felhatalmazást napnak a kormányzásra, Orbán Viktor azt mondta: "itt van az a pont, ahol azon szoktak élcelődni, hogy nincs programja a Fidesznek. Tévednek. A mi programunk egy szóban összefoglalható: folytatjuk!"

Az új magyar gazdasági modell legfontosabb elemeit firtató kérdésre azért közölte: "van vagy tíz pontunk."

Az államadósság finanszírozásába sokkal nagyobb arányban kell hazai forrásokat bevonni – mondta, majd megemlítette az újraiparosítás véghezvitelét, az ország nemzetközi rendszerben való újszerű elhelyezését, a bankszektor tulajdonviszonyainak megváltoztatását, a mezőgazdaságban a birtokszerkezet megváltoztatását.

Utóbbival kapcsolatban azt mondta: az a kormányzati döntés született, hogy 80 százalék a kis- és középbirtok, és csak 20 százalék lehet a nagybirtok, ennek a kormánydöntésnek a gyakorlatban is érvényt kell szerezni.

Hatodik pontként jelölte meg az új gazdasági rendszer fölépítésének az innovációs központok rendszerének kiépítését, hetedikként a munkát terhelő adók csökkentését.

"A varázsháromszög úgy fest, hogy munka, támogatás, család."

Megjegyezte: "az is idetartozik, hogy az egész gazdaságot a demográfiai gondolkodás alapjaira kellene helyezni. Meg kell próbálni a demográfiai szempontokat folyamatosan, minden egyes kormányzati döntésben érvényesíteni. Itt a varázsháromszög úgy fest, hogy munka, támogatás, család. Egy olyan rendszert kell építeni, ahol az embereket munkához, azon keresztül, az adórendszer közbejöttével, családalapításhoz tudjuk segíteni."

A kilencedik pont "velősen fogalmazva: minél olcsóbbá kell tenni az energiát." Végül tíz: teljes foglalkoztatottság.

Megjegyezte: tisztában van vele, hogy ez utóbbi pontot állandóan kritizálják, de meggyőződése szerint a teljes foglalkoztatás irányába való elmozdulás révén lehet társadalmi stabilitást adni az országnak.

Kifejtette: ez nem a nulla munkanélküliséget jelenti, hanem azt a 3–3,5 százalékos arányt, ami egyébként "egy élő, mozgó, lélegző gazdaságban a munkaerő megújulásán keresztül folyamatosan jelen van, de orvosoltatik is".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.