galéria megtekintése

Orbán: Lassan főzik meg Európát, mint a békát

38 komment

NOL

A miniszterelnök szerint civilizációs katasztrófához vezet a bevándorlás, ezért önvédelmi migrációs politikára van szükség. Pozsonyban a magyar kormány támogatni fogja a közös európai hadsereg felállítását, de ezen kívül a nemzetek Európájának koncepciójához térne vissza.

„Ma általános európai életérzés, hogy zűrzavaros időket élünk" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, az Országgyűlés első őszi ülésnapján. A kormányfő napirend előtt arról beszélt, hogy komoly döntéseket kell hozni, ha urai akarunk lenni mindannak, ami előttünk áll, mert „komoly dolgok várnak ránk".

fotó: Illyés Tibor / MTI

Orbán hosszan sorolta kormányának eredményeit, egyebek mellett azt mondta: rendbe tették az ország pénzügyeit, megfékezték az áremelkedést és a munkanélküliséget, „hazaküldték" az IMF-et, „kimentették" a családokat és a településeket is az adósságcsapdából és „tisztességes darabot sikerült lefaragni" az államadósságból is. „Végre megint van jövőnk" – mondta a miniszterelnök.

 

„Van azonban itt egy bökkenő!" – zárta le a sikerek sorolását Orbán, aki szerint Magyarország nem önálló glóbusz, amely a saját tengelye körül forog. Európa – aminek közepén vagyunk – komoly bajban van, és ha tovább gyengül, a magyarok sem járnak jól. A Brexit szerinte Brüsszel kudarca, mert az EU vezetői nem voltak képesek egyben tartani a közösséget. Értelmes vitákra, azok lezárására és egységre van szükség Európában - mondta a kormányfő.

Még mindig a bevándorlás

„A modern kori népvándorlás következményeként" Európába beköltözött a terror és az erőszak mondta Orbán, aki szerint a bajt azok a pártok és kormányok okozták, amelyek naivitással válaszoltak a bevándorlás okozta kihívásra.  Délibáb és naiv önámítás, hogy a dolgok maguktól megjavulnak - mondta a miniszterelnök, aki szerint  az Európai Uniónak fel kell ébrednie. Ennek lehet színtere a 27-ek pozsonyi csúcstalálkozója.

A magyar javaslat arról szól majd, hogy térjünk vissza a nemzetek Európájához - mondta programjáról Orbán. Magyarország szerinte támogatja egy közös európai hadsereg felállítását, de valós, reális és "önvédelmi" migrációs politikát fog javasolni. Ismét azt mondta, hogy a menekültkrízis valójában népvándorlás, amely "civilizációs katasztrófához" fog vezetni, mert megváltoztatja az európai népesség összetételét és kultúráját.

Ez a folyamat lassan zajlik, „ahogy a békát főzik meg a lassan forralt vízben" – mondta Orbán, de szerinte a végén egyre több lesz a muszlim, és nem fogunk ráismerni a kontinensre. Több számmal illusztrálta, milyen népességrobbanásra kell felkészülni a Közel-Keleten és Afrikában, amelynek népessége potenciális bevándorló lehet. A migránsok maguk is áldozatok, de kormányfő szerint nem szabad biztatni vagy akár csak hagyni, hogy idejöjjenek ezek a néptömegek.

„A segítséget kell odavinni és nem a bajt idehozni" – jelentette ki Orbán, aki szerint ez lehet az egyszerre hatékony és erkölcsös megoldás. Szerinte viszont ehhez a kvótanépszavazással meg kell változtatni az Európai Bizottság kvótáról döntéseit. Az ellenzéki oldalon nagy felzúdulást keltett, mikor azt mondta: Brüsszelben cselre készülnek, és ha nem boldogulnak a tagállamokkal, „leboltolják" a baloldali városokkal, és konkrétan megemlítette Zuglót, Salgótarjánt vagy Szegedet.

Orbán a varázsszőnyegen

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője reakciójában azt mondta: Orbán egy másik országban él, hiszen nem beszélt a szegénységről, egy szűk réteg gazdagodásáról, a külföldre ment százezrekről (szerint a százezer üres álláshely is ennek a következménye). A népszavazásról Tóth szerint a kormányfő hazudik az EU-val kapcsolatban, hiszen az Európai Bizottság maga nem dönthet, de ostorozta Orbánt azért, mert a családja és bizalmasai az uniós támogatásokból gazdagodnak. A népszavazásról csak azt mondta, az MSZP mindenkit távolmaradásra buzdít.

fotó: Illyés Tibor / MTI

A városokba csempészett migránsokkal való fenyegetés még Vona Gábornál, a Jobbik elnökénél is kiverte a biztosítékot. Úgy gúnyolódott: „aki nem lép egyszerre, húsz migránst kap estére". A Jobbik ugyan egyetért a kvóta elutasításával, de a népszavazás Vona szerint nem jó eszköz, és ha az nem lesz érvényes október 2-án, akkor Orbánnak le kell mondania. A referendum szerint "arab varázsszőnyeg, amin felrepül a felhők fölé, hogy ne kelljen látnia a magyar valóságot". Ráadásul ameddig Orbán "Brüsszelben Szavoyai Jenőt játszik, az emberei szétlopják az országot". Ő ezt vagy hagyja, vagy nem tud ellene tenni, tehát vagy gyenge vagy maga is korrupt.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője is az elszegényedésről beszélt, nőnek a különbségek, egyre kevesebben élnek egyre jobban. A társadalom egyharmada él szegénységben. A migráció szerinte is nagy kihívás, de a környezeti válság is egyre mélyül, és ez még több migránst fog elindítani. A magyar kormány ugyanakkor igazából semmit nem tesz a helyzet megoldására, sőt, pénzért gond nélkül ad letelepedési lehetőséget „egy kisvárosnyi" embernek.

Nem teszi le a fegyvert

Viszonválaszában Orbán azt mondta: 25 év legjobb gazdasági adatai vannak, csak rosszindulatú, politikai megfontolásból lehet azt mondani, hogy nem fejlődik az ország, aki pedig azt állítja, nem nőnek a bérek, az hazudik. A kormányfő szerint Magyarországon kifejezetten csekélyek a társadalmi különbségek.

Schmuck Erzsébettől azt várta, hogy vonja vissza azt a kijelentését, hogy a népvándorlást úgy sem lehet megállítani, mert ez defetizmus, sőt, fegyverletétel.  A 300 ezer euróért állampapírt (és így letelepedési engedélyt) vásárló embereket pedig szerinte nem lehet egy lapon említeni a "röszkei zavargókkal". Vona Gábornak a miniszterelnök azzal vágott vissza, hogy a Jobbik "tele van korrupciós ügyekkel", a frakciójukat egy "közismert adócsaló" vezeti, és kommunista módszer, hogy maguk is ezzel vádolják a Fideszt. 

Orbán szerint hazudik, aki azt mondja, hogy a népszavazásnak nem lesz közjogi következménye. "Erre ráállva tudjuk majd megvívni Brüsszelben azokat a csatákat, amelyeknek nagyon is  komoly következményei lesznek" - mondta a miniszterelnök, aki ismét részvételre buzdított.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.