galéria megtekintése

Orbán: Nyilvánvalóan vannak áfacsalások

21 komment


Csuhaj Ildikó
NOL

Erősen elgondolkodna, hogy elfogadja-e Vida Ildikó lemondását, mert az a magyar szuverenitást érintő kérdés. Az amerikai korrupciós lista „egy fecni”, és olyan, mintha az ellenzék írta volna. Az USA-t pedig nem szeretné azzal vádolni, hogy nyers gazdasági érdekek miatt rágalmazási hadjáratot folytat ártatlan magyarok ellen – Orbán Viktor reggeli közrádiós interjújában mondta ezeket.

„Valóban kaptunk egy papírt. Ez egy fecni”, nincs rajta pecsét, fejléc, semmi. Ez nem más, mint ömlesztett összegyűjtése azoknak a vádaknak, melyeket az ellenzéki pártoktól hallottunk az elmúlt négy évben – így reagált péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra, hogy feljegyzést kapott a kormány az amerikai nagykövetségtől. Washingtonnak problémája van a mezőgazdasági áfa-csalásokkal, a trafikrendszer átalakításával, Horváth András ügyeinek a kezelésével, és egy adóigazgatási szerv megszüntetésével, ez a korrupciós „lista”.

Orbán Viktor a stúdióban
Orbán Viktor a stúdióban
Soós Lajos / MTI

A miniszterelnök a listán szereplő egyik ügyről sem gondolja, hogy a kitiltásokra magyarázat lenne. Ha a feljegyzés nem angolul lenne írva, azt hinném, valamelyik ellenzéki párt írta – mondta. „De angolul van, ezért valószínűleg az amerikai nagykövetség írhatta”. Ha egy ilyen fecnit bármelyik magyar nagykövet, akár Afrikában is odaadna egy kormánynak, másnap haza kellene rendelnem – tudatta. „Új nincs benne” – utalt a feljegyzésre –, ha pedig politikai szempontból nézem a dolgot, akkor meg kell állapítani, hogy azok az ügyek szerepelnek benne, melyekről „halálra vitatkoztunk” magunkat a választások előtt – állította. Mindazonáltal szerinte minden konkrét ügyet ki kell vizsgálni, korrupció ügyében tartani kell a zéró tolerancia elvét.

 
Nem fecni, diplomáciai eszköz

Az biztos, hogy a magyar kormány által közzétett amerikai dokumentum nem fecni. Ez egy klasszikus non paper: a tárgyalásokon elhangzottakat, az álláspontokat egy adott időpontban összegző feljegyzés. Olyan nem hivatalos „emlékezési segédeszköz”, amely teljesen bevett a nemzetközi gyakorlatban és amellyel a magyar diplomácia is rendszeresen él(t) – így fogalmazták meg véleményüket azok a több évtizedes diplomáciai-külügyi múlttal bíró szakemberek, akiket az amerikai-magyar kapcsolatok történetében bekövetkezett újabb fordulatról kérdeztünk meg.

Az idézett szakemberek egyértelműen non paperként azonosították az Orbán Viktor miniszterelnök által fecninek minősített dokumentumot. A non paperre szándékosan nem tesznek se fejlécet , se pecsétet és nem is írják alá. A sima fehér lapra írt emlékeztető a nemzetközi diplomáciai technológia bevett eszköze, használják például az ENSZ-ben is. A State Department egyébként a non paper formai követelményeiről rendelkező sorvezetőjében az is szerepel, hogy ehhez az emlékeztetőhöz nem szabad vízjeles külügyes levélpapírt használni.

A non paperhez képest teljesen más minőséget képvisel a démarche, ami egy ország álláspontjának hivatalos és erőteljes kifejezése egy vitatott ügyben. A magyar diplomáciában korábban honos, de ritka gyakorlat szerint a misszióvezetőt utasították arra, hogy milyen szinten (miniszter, államtitkár vagy más külügyi vezető) nyújtsa át. A megkérdezett szakemberek a legnagyobb problémát abban látják, hogy a jelenlegi kormányzat, beleértve a külgazdasági és külügyi tárcát nincsenek tisztában a nemzetközi diplomáciai eljárásokkal, miközben a magyar belpolitikában használt eszközökkel, kifejezésekkel próbálnak meg a külföldi partnerekkel kommunikálni. (D. A.)

Vida mindenkit beperel

A kitiltási ügyről a miniszterelnök azt mondta: az számára egyre inkább elveszíti a komolyságát. Összességében szerinte „egyre zavarosabb az egész. Minden perc kidobott idő, amit azzal töltünk, hogy ezzel az üggyel foglalkozunk”. Arra a kérdéssorra, hogy a konfliktust azért valahogy fel kell oldani, hiszen a NAV elnökére vetül a korrupció árnyéka, Orbán Viktor úgy reagált: szerencsére a NAV elnöke megkönnyíti a helyzetét. Vida Ildikó bement az amerikai nagykövetségre, és kérte a korrupciós gyanút alátámasztó tényeket („és mondták neki, hogy ma éppen nem érnek rá ezzel foglalkozni, vagy nincsenek ilyenek, vagy nem adják oda”) Aztán pedig azt nyilatkozta, hogy mindenkit beperel, aki olyan állítást tett, ami nem felel meg a valóságnak. El is várom tőle, hogy ezt megtegye. Ebből az következik, hogy lesznek bírósági perek, és mindent látni fogunk – hangzott a miniszterelnöki válasz.

Arra, hogy nem befolyásolja-e a NAV munkáját az ügy, és nem lenne-e okosabb egyet hátralépnie Vida Ildikónak, Orbán Viktor azt mondta: természetesen a NAV elnöke benyújthatja a lemondását, „de erősen elgondolkodnék azon, hogy elfogadjam-e. Mert arra azért nem szeretnék precedenst teremteni, hogy egy külső állam, ráadásul egy nagy állam rámutat egy magyar köztisztviselőre, megvádolja, nem hajlandó átadni bizonyítékokat, de eléri, hogy leváltsák, akkor hol lesz ennek a vége”. Mert - magyarázta a miniszterelnök -, arra tett esküt, hogy Magyarország szuverenitását megvédi. Ellenben szerinte az ügy „állami súlyú”, hogy ha az adóhivatal nem szedi be az adókat, Magyarország pénzügyi stabilitása eltűnik. Orbán Viktor nyilvánvalónak nevezte, hogy történnek Magyarországon áfacsalások. Azt pedig paradoxnak, hogy ennek ellenére az áfabevétel évről évre nő, „méghozzá óriási mértékben”.

Súlyos vád az USA ellen

Az Oroszország vagy Nyugat kérdésére, és Magyarország különutasságára a közrádióban Orbán olyan gondolatmenetet ismertetett, miszerint logikusnak hangzó, de rendkívül veszélyes feltételezés lenne ezt összefüggésbe hozni az amerikai kitiltásokkal (még nyíltan beszélni is róla!). Orbán Viktor megismételte: nem szeretné azzal vádolni Washingtont mint barátot és szövetségest, hogy nyers gazdasági érdekek miatt rágalmazási hadjáratot folytat egy ország ártatlan állampolgáraival szemben. „Márpedig, ha a két dolgot összekötöm, akkor ez csak így értelmezhető” – vonta le a konklúziót.

A Déli áramlat megvalósul

A Déli áramlatról Orbán Viktor a műsorban azt mondta, mielőtt gyanús balkáni-félbalkáni államok összeesküvésének tűnne fel a Déli áramlat, szeretné jelezni, hogy a bolgár elnök és „a demokratikus szempontból hibátlan” Ausztria is csatlakozott a projekthez, az osztrák elnök közölte is, hogy meg fogják valósítani. A miniszterelnök arra is igennel válaszolt, hogy lesz-e Paks 2, és az oroszokkal közösen építi meg Magyarország.

Miért tette le a fegyvert a bankokkal szemben?

A devizahiteles rendezést, a forintosítást Orbán Viktor az elmúlt évek legnagyobb sikerének nevezte, mert – állította –, el fogják érni, hogy a törlesztőrészletek 25-30 százalékkal csökkenjenek havonta. Arra, hogy miért tette le a fegyvert a bankokkal szemben, miért piaci árfolyamon rögzítik a hitelszerződéseket, az volt a válasza: úgy számolt, hogy ezermilliárd forint körüli összeget veszek el „erővel” a bankoktól, azt az emberekhez irányítják, és ezt most az elszámoltatással érik el. „Lehetnek ilyen családok” – válaszolt arra, hogy azok a nem fizetők, akik nagyon el vannak adósodva, nem fognak tudni 20 százalékkal alacsonyabb részletet sem törleszteni. De az eszközkezelő a jövőben is működik – közölte. A kötelező forintosítást azzal magyarázta, hogy „ez nagyon komoly elvi kérdés”, és csak azokra nem kötelező, akik rendelkeznek devizajövedelemmel.

A hitelintézeti világ átrendeződéséről a műsorban a miniszterelnök azt mondta, tárgyalnak külföldi kézben lévő bankok megvásárlásáról. Lehet, hogy túlteljesítik a korábbi vállalást, hogy a pénzintézetek ötven százaléka legyen magyar tulajdonú, „könnyen lehet, hogy hatvan százalék fölé mennek”. Erős, nemzeti kézben lévő bankrendszert szeretnének, de nem akarnak egy állami tulajdonban lévő pénzszektort, ezért „a tőzsdére viszik”, vagy más módon valósul meg a magyar kézbe adás. Arra nem válaszolt, hogy a Budapest Bank lesz-e a következő üzlet.

Vasárnapi nyitva tartás: majd keresnek más munkát az emberek

Az üzletek vasárnapi zárva tartásáról, a KDNP által forszírozott javaslatról még nem alakította ki a kormány az álláspontját – mondta Orbán Viktor. Azért sem, mert „az emberek nagyfiúk, el tudják dönteni, mit csinálnak vasárnap”. Ő, mint mondta, pékségbe szokott leugrani vasárnap, a pékségeket speciel nem érintené a szabályozás. Az osztrák és német példa a zárva tartásról megfontolandó. Azt nem tartja megalapozottnak, hogy 8-10 ezer ember utcára kerülne, „legfeljebb máshol dolgoznak az emberek”, ha mégis a vasárnapi zárva tartás mellett döntenének – állította Orbán Viktor.

Dohányadó – „részben a netadó helyett”

A dohányipari különadót részben a visszavont internetadó nyomán kieső bevételek pótlására vezetik be – erről csak ennyit mondott a miniszterelnök. Hosszabb távra tekintve viszont nem tudott „meghatottság nélkül” beszélni arról, mennyire hozzájárultak az emberek az ország fellendüléséhez azzal, hogy megértették, hogy az eredmények az általuk elvégzett munkából fakadnak. Így Magyarország az első-második helyen van „minden mutatóban”, és még 600 millió forintos adósságot is visszafizetett az ország az elmúlt napokban. Már a fellendülési szakaszban vagyunk, kapaszkodunk az emeletre, és lesz béremelés, teljes foglalkoztatás, persze nem jön el a Kánaán, de jön a fellendülés – mondta a miniszterelnök a közrádióban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.