galéria megtekintése

Orbán: Az EU a családunk

9 komment

NOL/MTI

Az ötéves kormányzást értékelte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Budapesti Történeti Múzeumban a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány felkérésére, a sajtó egy részének kizárásával.

Ahogy arról beszámoltunk, a pénteki konferenciáról nem tudósíthatott a helyszínről a Népszava: bár kaptak meghívót,  regisztrációjukat mégis elutasították.

A Népszabadság 2011. január 3-i számának címlapja az új médiatörvény hatályba lépése után. Mi szóltunk.
A Népszabadság 2011. január 3-i számának címlapja az új médiatörvény hatályba lépése után. Mi szóltunk.
Népszabadság

A Klubrádió, a 444.hu hírportál és a Hócipő tudósítóit pedig helyhiányra hivatkozással utasították el. A fentiek fényében a Népszabadság szerkesztősége úgy döntött: nem közlünk helyszíni beszámolót, sem fotót az évértékelőről, csupán az MTI híreit használjuk fel.

 

Balog: Megnőtt az élet értéke

Az emberi erőforrások minisztere az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy az elmúlt években megnőtt az élet értéke Magyarországon. Balog Zoltán az eltelt időszak pozitív tendenciáit részletezve többek között kiemelte: 91 500 gyermek született tavaly, több mint az elmúlt öt évben bármikor. Az elmúlt négy évben a házasságkötések száma 10 százalékkal nőtt, míg 2002 és 2010 között 23 százalékkal csökkent. Három év alatt a válások száma 15 százalékkal lett kevesebb és csökkent a terhességmegszakítások aránya is. Kitért arra is, hogy 2014-ben 30 százalékkal, 238 milliárd forintra nőttek a családoknál maradó pénzek, ezáltal a jövedelemkülönbségek csökkentek. Balog Zoltán ugyanakkor kifejtette: az elmúlt években Magyarországon harcolni kellett azért, hogy építeni és építkezni lehessen.

Schmidt: Kevesebb kioktatást!

Az elmúlt években az Orbán-kormány innovatívnak bizonyult, mert egy működőképes és sikeres magyar modellt dolgozott ki, amelyet a választópolgárok döntéseikkel többször visszaigazoltak – mondta Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Kiemelte: a status quo őrzése, a döntések halogatása, a konfliktusok elkerülése néha valóban szükséges, de a határozott döntéseknek is megvan a maguk ideje. Az EU 2008 óta túl sok időt áldozott az előbbire és túl keveset a szükséges döntések meghozatalára – vélekedett. Hozzátette: a magyarok abban érdekeltek, hogy az EU sikeres maradjon, de ehhez kevesebb kioktatás és leckéztetés kellene.

Soha nem volt ilyen jó

Magyarország sikeresen lezárta a 2010–2015 közötti válságkezelést – jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Szavai szerint minden korábbi stabilizációs kísérletnél sikeresebb volt az Orbán-kormány vezette újkori magyar stabilizáció (még több önfényezés itt olvasható). 

Orbán: A magyar fregatt stabil

Magyarország ma már egy megerősödött, biztos lábakon álló, EU-s összehasonlításban is jól teljesítő ország – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. 2010-ben, nyolc év szocialista kormányzás és a 2008-as válság nyomán Magyarország romokban hevert, mára azonban már "a magyar fregatt stabil", bár "van még tennivaló a fedélzeten" – fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor úgy értékelt: Magyarország felemelő átalakuláson ment át 2010 óta. Jelezte, hogy alkalmanként hibáztak is, ilyen volt például a távközlési adó kiterjesztésének terve.

Csak a kiválasztottaknak beszélt a miniszterelnök
Koszticsák Szilárd / MTI

Orbán Viktor miniszterelnök, bár kész vitázni az Európai Unióval, de azt határozottan ellenzi, hogy bárki is az EU-ból vagy a NATO-ból való kilépés irányába terelje az országot, mert "nekünk, magyaroknak ez a családunk". A kormányfő az Ötéves a kormány című pénteki budapesti konferencián azt is mondta, hogy 25 év alatt sok minden változhat, de az nem, hogy "mi vagyunk a szabad és független Magyarország hívei", "mi vagyunk azok, akik számára Magyarország szuverenitása nem lehet alku tárgya".

A cenzúra ciklusai

A Népszavát, a Klubrádiót, a 444.hu hírportált és a Hócipőt is kizárták arról a pénteki konferenciáról, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök értékeli az elmúlt öt év kormányzását. Nem ez volt az első ilyen eset: az elmúlt évek legdurvább cenzúrázási eseteinek kronológiáját itt olvashatják.

Orbán Viktor arról is szólt: őt is meglepte, hogy a tavalyi három, a Fidesz-KDNP győzelmét hozó választás után minden korábbinál hevesebb támadások érkeztek Magyarországgal szemben. Úgy vélte ugyanis, hogy a kormány politikájának megerősítése három választáson "egy időre lecsillapítja a kedélyeket". De nem így történt – mondta.

A valaha volt legjobb

Orbán így folytatta: "a valaha volt legjobb kormánya akarunk lenni minden magyar embernek. A mi kormányunknak továbbra is Magyarország lesz az első" – jelentette ki a kormányfő. Arról is beszélt, hogy a bizalom megszerzéséért sokat kellett dolgozni, a bizalom megtartásáért azonban külön is tenni kell. Azt mondta: senki sem állhat a törvények fölött, senki sem élhet vissza a helyzetével, de az sem fogadható el, hogy merő irigységből támadjanak embereket, mert ők bátrak és sikeresek. Zéró tolerancia a visszaélésekkel és a rágalmakkal szemben egyaránt – hangoztatta Orbán Viktor.

Orbán Viktor a sajtó cenzúrázása után a szabadságról papolt
Orbán Viktor a sajtó cenzúrázása után a szabadságról papolt
Koszticsák Szilárd / MTI

A miniszterelnök szerint új szakaszt kell nyitni és a polgári életminőség megteremtésére kell a hangsúlyt fektetni. Orbán Viktor azt mondta: a 2016-os költségvetés már erről szól. A miniszterelnök rámutatott: a polgári berendezkedés lényege, hogy emberközeli, emberléptékű és a politika nem "odafent történik", a makromutatók világában, hanem "bekopogtat az emberekhez és gondjaikra keresi a választ". A polgári berendezkedés azt is jelenti: Magyarország magyar ország lesz, kis betűvel és két szóval – fogalmazott a kormányfő.

Persona non grata

A magyar miniszterelnök a múlt heti rigai EU-s csúcstalálkozón az Európai Néppárt – amelynek a Fidesz is tagja – több képviselőjével is találkozott, és szűk körben fel is szólalt. Orbán beszéde alatt több "pártcsaládtag" képviselő kisétált a teremből. Részleteket itt olvashatnak.

Figyelni nehéz

Orbán megfogalmazása szerint az elmúlt öt évben a kormányzás kulcsszava az erő volt, mostantól azonban a figyelem lesz. Az elmúlt öt évben egy végzetesen legyengített országot kellett felerősíteni, és bár az erős vezetés nem gyengülhet el, ma már nem az erő a legfontosabb: mostantól a kormányzás kulcsa a figyelem, "odafigyelés az emberekre, a mindennapi életre" - fejtette ki mintegy háromnegyed órás beszéde végén a kormányfő, aki szerint ez a munka talán még nehezebb lesz.

Ellenzéki reakciók

Tóbiás József (MSZP): Orbán Viktor ugyanott tart, mint 5 évvel ezelőtt. Szétzilálta az országot, a kormánya kompetenciáját és egyedüli döntéshozóvá vált. A kormányfő kétségbeesett és sikertelen kísérletet tett a kormányzati válság és a Fideszen belül dúló belháború rendezésére. Felszámolta azokat az igazodási pontokat, amelyek Európához, a szakmaisághoz és a társadalmi kontrollhoz vezettek volna. Magyarországnak sikerre lenne szüksége, és arra, hogy legyen esély a boldogulásra. Az elmúlt negyedszázad legrosszabb kormánya a jelenlegi, autoriter kormányok örököse. 

Gréczy Zsolt (DK): Magyarországnak nincs szüksége Orbán Viktorra, így ideje lenne előrehozni a változást. Az elmúlt 5 évben a nettó államadósság emelkedett, a GDP változása 2010 és 2014 között a statisztikai hibahatáron belül volt, amellyel a környező országok mindegyikénél rosszabbul teljesített Magyarország, amelyet a hitelminősítők a bóvli kategóriában jegyeznek. A foglalkoztatási adatokon szerinte a "vízfejjé dagasztott államigazgatás" javít, eközben a versenyszférában szintén a hibahatáron belül volt a munkában állók számának növekedése. 2014-ben hatszor annyian költöztek külföldre, mint 2009-ben.

Szél Bernadett (LMP): A hazai bérek mindennél árulkodóbbak, ha értékelni kell az elmúlt öt év kormányzását. Orbán Viktor "hőstörténetet adott elő", de az emberek nem így élték meg ezt az időszakot. Az adózók háromnegyede az átlagbér alatt keres és az Európai Unióban az ötödik legrosszabb a bérszínvonal. Így Magyarország nem fog tudni megerősödni, s ha Orbán Viktor marad, akkor vagy éhbérért dolgoznak az emberek vagy nyugatra távoznak.

Juhász Péter (Együtt): A kormány ötéves eredménye az, hogy soha nem volt annyi szegény ember Magyarországon mint ma, továbbá kétszer annyian hagyták el az elmúlt öt évben az országot, mint 1956-ban. Ma a Habony Árpádok féle embereknek áll a világ, és a keményen dolgozó kisembereket kisemmizték. Az elmúlt öt év nyertesei között van Lázár János, akinek a karján "újabb többmillió forintos óra ketyeghet" a trafikok elvétele kapcsán; Mészáros Lőrinc, aki pár év alatt a leggazdagabb magyarok közé került; Rogán Antal, aki közel "félmilliárd forintnyi ingatlanvagyonon ül volt alpolgármestereivel és képviselőtársaival".

Barabás Richárd (PM): Orbán Viktor politikai hagyatéka az, hogy a magyar fiataloknak Magyarország egy kies, depressziós és jövőkép nélküli ország lett. Ma egy álmodozó beszélt álomországról tátott szájú óvodásoknak. A valóság az elmondottakkal szemben az, hogy a kormány háborút indított az államadósság és a munkanélküliség ellen, és ezeket "elbukta". Háborút indított az oktatás és a tudás ellen is, és ezzel elveszi a fiatalok jövőjét.

Mirkóczki Ádám (Jobbik): A kormányfő beismerte a kormányzatot átszövő korrupciót és a hatalmi arroganciát, azonban ezzel öt évet késett. Hiteltelen a korrupció és a visszaélések ellen hirdetett zéró tolerancia. Ha Orbán Viktor ténylegesen szeretne tenni valamit, akkor minimum eljárások megindítását kellett volna bejelentenie, meg kellett volna neveznie "fideszes korrupt gazembereket", konkrét ügyeket.

Bősz Anett (Liberálisok): Öt év alatt a Fidesz lerombolta a jogállamot, a demokráciát, az egymás iránti toleranciát, az egészségügy pedig csak a benne dolgozók tisztes helytállásának köszönhetően nem omlott még össze. Soha nem látott mértékű a korrupció; azért kelthet riadalmat néhány ezer menekült, mert Magyarország halad afelé, hogy négymillió ember a létminimum alatt éljen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.