galéria megtekintése

Kitiltások és eltűnt honlap Orbán beszéde előtt

4 komment


Csuhaj Ildikó
NOL

„Not found”, azaz „nem található” szöveg jelent meg ma reggel az interneten, amikor munkatársunk a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány honlapjára klikkelt. Illetve a www.szpma.hu fejléc megjelent ugyan, de az oldal teljesen üres volt, semmilyen információ nem volt elérhető.

Ez azért is különös, mert ma délelőtt, illetve állítólag „dél körül” tart ötév-értékelést a miniszterelnök a Budapesti Történeti Múzeumban, és éppen a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány – a Fidesz pártalapítványa – felkérésére.

Az alapítvány elnöke Balog Zoltán EMMI-miniszter, főigazgatója pedig Gulyás Gergely, a parlament szuperbizottságának, a törvényalkotási bizottságnak fideszes elnöke. Balog Zoltán az elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek is, mely hagyományosan fel szokta kérni a miniszterelnököt az szokásos februári évértékelésre.

A ma délelőtti rendezvényről nem tudósíthat a helyszínről a Népszava, holott országos napilap. A meghívót szabályosan megküldték a szervezők a szerkesztőségnek, regisztrációjukat mégis elutasították. Ugyancsak távol maradni kényszerül a Klubrádió és a 444.hu hírportál is, e két médiumot helyhiányra hivatkozással utasították el. A legfrissebb hírek szerint nem jutott hely a Hócipőnek sem.

 

A fentiek fényében a Népszabadság szerkesztősége úgy döntött: nem közlünk helyszíni beszámolót, sem fotót az évértékelőről, csupán az MTI híreit fogjuk felhasználni.

„Nem lehetett visszautasítani”

Egy civilszervezet kérte fel a miniszterelnököt a mai szereplésre, amit nem lehet visszautasítani. Azért értékel a miniszterelnök, mert öt éve kormányoz és ilyen még nem volt. El fogja mondani, hogy mire használja fel a kormány az emberek bizalmát, és a miniszterelnök kijelöli az irányokat, hogy mi lesz a jövőben – a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Lázár Jánosnak körülbelül ennyi információja volt tegnap délután arról, hogy Orbán Viktor miért tartotta fontosnak, hogy a februári évértékelő beszéde után – melyen a 2010-14 közötti ciklus politikai elemzését is elmondta már – még egy plusz ötév-értékelő is legyen.

A Népszabadság kérdésére, miszerint „olyan nagy a baj, hogy Orbán Viktor hangzatos ígéreteket, bejelentéseket szeretne tenni, hogy a kormánypártok zuhanó népszerűségét megállítsa”, Lázár János már nem szolgált további konkrét információval. Előtte a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, úgy tudja, egy civil szervezet kérte Orbán Viktort, hogy az elmúlt öt évről szóló konferencia keretében értékelje kormányzása elmúlt öt évét. A miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján nem mondta ki, hogy a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványról, a Fidesz pártalapítványáról van szó.

Februárban: Jó reggelt, Magyarország!

Februárban Orbán Viktor a táborát arra szólította fel, „ne üljünk a babérjainkon, tápászkodjunk fel, ne finnyáskodjunk, hanem fogjuk meg a munka végét”. Azt is elismerte a Fidesz veszprémi veresége után, hogy „híveink nem jelentéktelen része nem állt ki mellettünk”.

Akkor a miniszterelnök már értékelte az elmúlt négy és háromnegyed évet, azaz az előző 2010-es kormányzati ciklust is, dicsérte a kormányzati intézkedéseket, például a rezsicsökkentést, és méltatta az alacsony az inflációt, azt, hogy nő a gazdaság, többen dolgoznak, többen születnek, többen házasodnak.

Polgári Magyarország, a vezércsillag

Februárban G. Fodor Gábor Századvég-elemző Magyar Narancs interjújára reagálva – amely szerint a 2000-es évek elején bevezetett „polgári Magyarország”-eszme, mely az első Orbán-kormány programjának címében is szerepelt, csupán egy politikai termék volt – azt mondta: zászlónk magasan lobog, mindenki láthatja, hogy annak vezércsillaga a polgári Magyarország.

A miniszterelnök februárban a szocialistákat támadta, azt mondta: „azért harcolunk, hogy a szocialisták ne térjenek vissza, ne kelljen mindent elölről kezdeni”; vagy „ha nem leszünk észnél, még azok fognak bennünket korrupcióval vádolni, akik szétlopták az országot”. És még utalásszerűen sem említette a Jobbikot.

A dolgozók érdekében

Orbán Viktor februárban a keményen dolgozó emberekre fókuszált: méltatta, akik dolgoznak és dolgozni akarnak Magyarországért. Ezért olyan döntéseket ígért, amelyek megkönnyítik az életüket. nem beszélt konkrétumokról, de valamilyen béremelési programra célzott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.