galéria megtekintése

Orbán, a betiltott indián ma megbuktatta Európát

Európa tovább hanyatlik. A migránsválság bebizonyította, hogy az Európai Unió idealizálása nem járható út. A migráció lehet pozitív az amerikaiaknak, de mi vagyunk az indiánok. Németh Zsolt népszavazás helyett Népszabadságot mondott. Orbán Viktor szokásos évi tusnádfürdői előadásán jártunk.

Ahogy az várható volt, az októberi kvótareferendum és a menekültválság köré épült Orban Viktor szokásos szombati előadása a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján.

Fotó: Szecsődi Balázs / MTI

A moderátor Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke Tiborcz Aliz nagypapájaként adta meg a szót a miniszterelnöknek, aki azonnal belevágott a sűrűjébe. - El fogom mondani, amit az európai helyzetről tartok - mondta,  fenyegetően hozzátéve, hogy olyan beszédmódot választ, amely ma Európában be van tiltva. Orbán Viktor a jobboldal által gyakran emlegetett „véleményterrorra” utalva úgy vélte: ha a fősodor bajba jut, „a feketebárányból nyáj, fő irány lesz”.

 

Mondanivalójára rátérve leszögezte: Európában napról napra elhatalmasodik az érzés, hogy bizonytalan a jövő. Az európai fiatalokra - ahogy az Egyesült Államokban is - korábban érvényes volt, hogy ha betartják a törvényeket és szorgalmasan dolgoznak, előrébb fognak jutni, mint a szüleik. Ezzel szemben, ha ma egy fiatalnak azt mondanánk, hogy előrébb fog jutni, mint a szülei, kinevetne - mutatott rá Orbán.

A miniszterelnök szerint a gazdasági válságból lett az elit válsága, majd pedig a demokráciáé, és ez szüli azt a feszültséget, amelynek hátterében egy-egy terrorcselekmény történik. - Az az érzésünk, hogy ami Nizzában történt, bárhol megtörténhet - tette hozzá. Hangsúlyozta: a bizonytalanságból származó félelmet száműzni kell az életünkből - mert ha az ember fél, nem vállalkozik nagy dolgokra, „mint mondjuk egy magyar nemzetegyesítésre” -, csakhogy a „régi Európa” vezetői jobb- és baloldalon ugyanabból a körből jönnek, ugyanazt a gondolatvilágot képviselik. Ebből nem lesz Európa.

Orbán szerint abba kellene hagyni nehány rossz dolgot. Az egyik a „denacionalizálás”, ami alatt elsősorban a nemzeti jogosítványok uniós jogkörben utalását érti. Második helyen a hamis önértékelést említette, kerek perec kijelentve, hogy a Brexittel az EU megszűnt globális szereplőnek lenni. Végül Orbán szerint fel kellene hagyni Európa idealizálásával, amelyből kifejlődött egy ideológiákat gyártó politika. Példaként említette a migránsválságot, amelyről "alighogy kimondtuk", hogy a tagállamoknak kell megoldásokat találniuk, "máris jobb a helyzet". Ezért a miniszterelnök szerint ezért nem lehet azt mondani, hogy az uniós hatáskörök növelése jó.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Orbán hangsúlyozta: rossz döntés volt az Európai Parlament leértékelődése, illetve az Európai Bizottság megerősítése, miként az is, hogy a korábbi egyhangú döntéshozatal helyett „lehetővé tettük, hogy az EU kétharmados többséggel elfogadjon olyan szabályokat, amelyek ellentétesek az európai nemzetek legalább egyharmadának érdekeivel”.

A jelenlegi helyzetet Orbán a következőképpen írta le: nyilvánvaló tényekről vitázunk - például arról, hogy a fehér az fehér -, miközben "az emberek számára teljesen evidens, hogy a terrorizmus és a bűnözés növekedése összefüggésben van a bevándorlással". Brüsszel döntésképtelenségét illusztrálandó közölte: az uniós összejöveteleken még az sem derült ki, hogy mi a cél: megállítani vagy lassítani akarjuk a migrációt. Ezért a megállapításáért kapta a közönségtől az első nagy tapsot.

A republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot idézve leszögezte, a demokráciaexport politikáját abba kell hagyni, mert ha folytatódik, destabilizálódhat Törökország térsége, ahogyan korábban Ukrajna és Egyiptom is. Úgy vélte, Törökországgal kapcsolatban a legfontosabb, hogy stabil maradjon, mert egyébként szűrő nélkül ömlenének rá Európára a menekültek.

Ezzel elérkezett előadása legfontosabb részéhez: a migrációhoz, ami a tusnádfürdői tábor közel egy hete alatt a beszélgetések visszatérő eleme volt.

A közönség hatalmas tapssal honorálta azt a kijelentését, hogy „nem vagyunk szívtelen emberek”, de „határt védeni virággal nem lehet”. - A migráció megöl bennünket. És mivel a migráció a migránsokban testesül meg, ezért meg kell őket állítani a kerítésünknél - folytatta a kormányfő.

Majd feltette a kérdést: mi kell még ahhoz, hogy belássuk, Európa  jelenlegi poltikai vezetése megbukott? Megelőlegezte, hogy a szlovák EU-elnökség által szervezendő őszi csúcstalálkozón a „régi Európa” védeni fogja a mundér becsületét", azt fogják mondani, hogy a hibák nem rendszerszintűek. Hosszan ecsetelte, milyen különbségek vannak a régi és az új Európa között, és úgy vélte, ma már ez a distinkció egyáltalán nem sértő ránk nézve, hiszen miközben meglátása szerint "a régi Európa a változásra képtelen Európa", "az új életképesebb, perspektivikusabb".

Megismételte azt a korábban többször kifejtett gondolatát, hogy a Nyugat hanyatlik, Közép-Európában viszont még mindig lehet bízni a fejlődésben. - Az egyetlen ország, ahol az emberek elmondhatják a véleményüket a migrációról, az Magyarország - bizonygatta.

Előadását azzal zárta, hogy mindannak eredményeként, amit a Fidesz-kormány 2010-ben elkezdett - ideértve a nemzetegyesítést, a családpolitikát, a geopolitikai realitásokon alapuló külpolitikát -, lehetővé vált, hogy "Magyarország egy biztos pont maradjon egy bizonytalan világban".

A miniszterelnök előadása után Németh megköszönte a határon túli magyar vezetők közös nyilatkozatát, amelyben állást foglaltak a „kényszerbetelepítés” ellen, majd a közönség kérdéseiből olvasott fel.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Nagy tetszést aratott a migrációval kapcsolatos kérdés névtelen szerzője, aki a következő megállapítással zárta felvetését: „Reméljük, nem nekünk kell eltartani a sem tanulni, sem dolgozni nem akaró migránsokat." Válaszában Orbán ismételten utalt az októberi referendum fontosságára, leszögezve, hogy „a magyar nép nem akar szolga lenni; sem más népekkel szemben, sem a saját hazáján belül”.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha nem lesz érvényes a referendum, „van-e jelentősége a népszavazásnak”, a miniszterelnök azt válaszolta: aki nem megy el szavazni, az másra bízza a döntést, tehát ilyen értelemben az érvényességi küszöb nem játszik szerepet, fontos lenne viszont, hogy a választók ne a jogszerűség felől közelítsék meg a kérdést, hanem az mozgassa őket, hogy minél erősebb felhatalmazást adjanak a kormánynak az őszi tárgyalásokra. (A kérdés felolvasását Németh nyelvbotlása fűszerezte: népszavazás helyett ugyanis elsőként Népszabadságot mondott, majd gyorsan korrigált.)

A migrációval kapcsolatos kérdésre válaszolva a kormányfő azt is leszögezte, „számunkra egyáltalán nem közömbös az amerikai elnökválasztás kimenetele”. Azzal érvelt, hogy a jelenlegi demokrata kurzus migránspárti. - Amiben a demokraták pozitívumot látnak, az megöl bennünket - ismételte meg a migrációval kapcsolatos értékelését. Majd a hallgatóság derültségére hozzátette: valahol érthető, hogy  az Egyesült Államokban pozitív dolog tartják a migrációt, „de mi vagyunk az indiánok”.

Szintén kérdésre válaszolva rámutatott: a NATO továbbra is nélkülözhetetlen, de a Brexit után létre kell hozni egy európai hadsereget. - Ma a védelmüket az amerikaiak és részben a britek garantálják, ez nem maradhat így.

Az Ukrajnával kapcsolatos kérdésre a miniszterelnök ügy vélte: mindent meg kell tenni, hogy a környező országok ne omoljanak össze. Az EU lelkiismereti kötelességének nevezte, hogy legalább a vízummentességet megadja az ukránoknak. - Ezt minden miniszterelnöki találkozón elmondom - jelentette ki, hozzátéve, hogy „magyar kormány sokkal többet tesz annál, amit nyilvánosságra hozunk, azért, hogy Ukrajnában az élet ne omoljon össze”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.