galéria megtekintése

„Offshore-lovag lesz az Orbán-kormány fejlesztési minisztere”

0 komment


Bita Dániel

Az LMP az egyik miniszterjelöltet offshore-lovagozta, a Jobbik bilderbergezett, a Fidesz bajnaizott és gyurcsányozott a parlamentben napirend előtt, míg Hoffmann Rózsa örült, hogy megszűntek a tanárverések.

Szijjártó Péter és Rogán Antal
Szijjártó Péter és Rogán Antal
Kurucz Árpád / Népszabadság

Schiffer András szerint a kormány a paksi hitelszerződéssel tízmilliárd euró értékű devizahitel-ügyletbe kergeti az országot, majdnem ötszázalékos kamattal, így egyszerre növeli az ország energiafüggőségét és az államadósságot.

Schiffer András és Kósa Lajos
Schiffer András és Kósa Lajos
Kurucz Árpád / Népszabadság

 

Az LMP frakcióvezetője a parlamentben napirend előtt azt mondta, bár a Fidesz a jobbikos Kovács Bélát vádolja azzal, hogy az oroszoknak dolgozott, a kormány is szervezetten és konspiráltan működik együtt Oroszországgal a hitelszerződés tető alá hozásában, és ezzel saját kezével lök bele tízmillió embert a devizahitel-csapdába. Pedig – folytatta – az orosz kölcsön ugyanolyan hibás termék, mint amit a bankok sóztak rá az emberekre.

Schiffer szerint az ország függőségének okai a torz gazdasági szerkezet, a növekvő jövedelemkiáramlás, a növekvő energiafüggőség és a növekvő államadósság.

„Négy éve követeljük, hogy az offshore-lovagokat seprűzzék ki a közszférából, erre egy offshore-lovag lesz a harmadik Orbán-kormány fejlesztési minisztere” – utalt a tisztségre jelölt KDNP-s Seszták Miklósra.

Szatmáry Kristóf, a gazdasági tárca államtitkára azt mondta: politikai kalandorság megkérdőjelezni, hogy a paksi erőmű bővítése az ország energiafüggetlenségének fontos eleme. A hitelszerződés a piacinál kedvezőbb kondíciójú, a kamat az első tizenegy évben 4 százalék alatti, utána fokozatosan emelkedik, ám a megállapodás összhangban van a költségvetés finanszírozási képességével és az alkotmányban rögzített adósságszabálynak is megfelel – jelentette ki.

A kormány azt várja, hogy a bővítéssel tízezer új munkahely jön létre, egy százalékkal nő a nemzeti össztermék, a beruházás 40 százalékát pedig magyar vállalkozások valósíthatják meg – sorolta.

A jobbikos Gyöngyösi Márton arról beszélt, fennáll a gyanú, hogy Magyarország sorsáról külföldön döntenek, illetve onnan próbálják befolyásolni a magyar döntéshozatalt. Példaként hozta a Snowden-ügyet és a Bilderberg-csoport koppenhágai találkozóját. Utóbbiról úgy fogalmazott: Kósa Lajos sugalmazásával szemben a világ legbefolyásosabb emberei nem gittet rágni gyűlnek össze, a téma szerinte inkább a nemzetállamok felszámolása és a világkormány létrehozása lehet.

Az idei ülésen részt vesz Bajnai Gordon, 2008-ban viszont Martonyi János volt ott – idézte fel Gyöngyösi, aki szerint ebből következően a második Orbán-kormány külügyminisztere a „háttérhatalom helytartójaként” szolgált.

Kövér László a parlamentben
Kövér László a parlamentben
Kurucz Árpád / Népszabadság

A kormánynak „valóban nagyon fontos feladata, hogy kezelje a Bilderberg-csoport működéséből fakadó esetleges kockázatokat, ezzel a kormány foglalkozik is, önöknek pedig az a dolguk, hogy tisztázzák a viszonyukat Kágébélához és a hazaárulás kérdéséhez” – reagált Németh Zsolt külügyi államtitkár.

Szerinte is kifogásolható, hogy Magyarországról idén Bajnai Gordont hívták meg a Bilderberg-ülésre. Hozzátette, bár a csoport eljárásrendje titkos, „amit tudni kell, azt tudjuk”, így például, hogy Viviane Reding tavaly a magyarországi választások legitimitásának megkérdőjelezését szorgalmazta a csoport ülésén, de a kormány megvédte az országot ettől a veszélytől.

Harangozó Tamás, az MSZP politikusa a fővárosi önkormányzati rendszer tervezett átalakításáról azt mondta: míg az önálló Fővárosi Közgyűlés lehetővé tette a kerületi részérdekektől független döntéseket, ennek most vége. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy belvárosi polgár szavazata ötször annyit érhet, mint egy angyalföldié, ha mindkét kerületet csak polgármestere képviseli a közgyűlésben.

Arra is emlékeztetett, hogy a Nemzeti Választási Bizottság a többes ajánlás megszüntetését javasolta a parlamentnek, a Fidesz erre az önkormányzati választásra is kiterjesztené. Szerinte Tarlós István gyengeségét jelzi, hogy egy szava sem volt a főváros „de facto megszüntetése” ellen.

A szocialista politikus azt mondta, az ellenzéknek ilyen helyzetben is küzdenie kell, ezért előbb a köztársasági elnököt kérik, hogy forduljon Alkotmánybírósághoz a Fidesz javaslatával szemben, ha nem teszi meg, akkor közös ellenzéki fellépést kezdeményeznek ennek érdekében, és a fővárosi polgárokat is arra biztatják majd, hogy küzdjenek jogaikért és városukért.

Rétvári Bence államtitkár azt idézte fel válaszul, hogy az MSZP-SZDSZ-kormány 1994-ben szintén nyáron módosította az önkormányzati választási rendszert, ráadásul a most tervezettnél nagyobb mértékben.

A rendszer olcsóbb lesz (mert a polgármesterek közgyűlési képviselőként nem kapnak fizetést), egyszerűbb (mert négy helyett három szavazata lesz mindenkinek) és demokratikusabb (mert listák helyett személyekre lehet szavazni, és a kompenzációs listáról is csak polgármesterjelöltek kerülhetnek be) – állította. Szerinte a vesztesek stratégiája, hogy a választási rendszerben keresik kudarcuk okát.

A KDNP-s Hoffmann Rózsa, leköszönő oktatási államtitkár a pedagógusnap apropóján arról beszélt: 2010 óta végre megbecsülik a tanárokat, életpályamodellel („tisztelet azoknak, akik nem dőltek be az ostoba bojkottfelszólításnak, és feltöltötték portfóliójukat”), béremeléssel, sőt – mint mondta – még a tanárverések is megszűntek az utóbbi négy évben.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette: a választók a „bukott baloldal” mindhárom vezetőjére nemet mondtak az áprilisi és a májusi választáson, már csak arra kell várni, hogy Mesterházy Attila után Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc is levonja ezt a következtetést és távozzon.

Rogán szerint a választók azt is kinyilvánították, hogy nem akarnak Európai Egyesült Államokat. Hozzátette: ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy a nemzetállamok vezetői állapodjanak meg az Európai Bizottság elnökének kilétéről.

A fideszes politikus kiállt az önkormányzati választási rendszer átalakítása mellett is, mondván, így túlnyomórészt közvetlenül választott kerületi vezetők kerülhetnek be a Fővárosi Közgyűlésbe, nem a parlamentből kibukott pártkáderek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.