Offshore cégek, végrehajtások Seszták körül

Íme mindaz, ami a nemzeti fejlesztési miniszterjelölt életrajzából kimaradt.
Seszták Miklós (Fidesz–KDNP) felszólal a 2014-es költségvetés parlamenti vitájában
Seszták Miklós (Fidesz–KDNP) felszólal a 2014-es költségvetés parlamenti vitájában
Kovács Attila / MTI

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterjelölt – vagyonnyilatkozata szerint – a kisvárdai Ramiris Autó Kft. 100 százalékos tulajdonosa. E cég bármely adatából kiindulva a magyar gazdaság leendő irányítója körül szinte végeláthatatlan, offshore-szerű hálókkal átszőtt, adóvégrehajtásokkal teli kapcsolati háló bontakozik ki. Olyan vállalkozásokkal is összefüggésbe hozható, melyeket mára a Fidesz szintén gyanúsnak ítél. Életrajzaiban eme üzleti kapcsolatait illetően az egyszerre KDNP-s és fideszes, Kisvárda-szerte ügyvédként ismert politikus rendkívüli szerénységgel viseltetik.

Seszták Miklós képviselőként is a Ramiris Autó Kft. székhelyéül szolgáló kisvárdai címet adja meg magához honlapján. Ha valaki panaszos dolgaival személyesen keresné, első körben talán megpróbálnak rásózni egy Opelt. Ez ugyanis az Opel Kisvárda autószalonja. A cég egyik mára megmaradt telephelyének impozáns bejárata mellett a szintén Seszták cége vezette Chevrolet Kisvárdát találjuk. A cég viszont 2012-ben csak 138 milliós árbevételt és 15 milliós eredményt ért el.

Az Opten adatai szerint a társaságot a szintén helyi Ballai család alapította. Seszták 2004-ben vett kisebbségi részt, de egy évre rá már övé volt a többség. Egy ideig része volt a Ramiris Rubin Informatikai Zrt.-nek is, de 2007-től már csak a képviselő a tulajdonos. A Ramiris Autó és a Ramiris Rubin két korábbi fióktelepe megegyezik. Az irodaszer-kereskedelemmel foglalkozó Ramiris Rubint Fabó György és Sándor Kornél alapította, 2007–2012 között a ciprusi Ramiris Holdings Ltd.-é volt, azóta pedig a New York állambeli Hammond Sales Llc. birtokolja. A jellegük alapján egyaránt offshore-szerűnek minősíthető társaságok kézbesítési megbízottja Hódos Éva.

A Magyar Nemzet 2008-as tudósításában Fabó György a budai Oxygen Wellness Központ koordinátoraként, míg Seszták Miklós ügyvédként – a fideszes irányítású önkormányzat kerületi újságjának 2010-es tudósításában pedig a sportközpont képviselőjeként – jelent meg. A politikus-üzletemberről kevésbé hízelgő cikksorozatot jegyző Privatkopo.hu tételesen nem cáfolt állításai szerint Seszták ellátta a ciprusi, offshore-szerű Ramiris Holdings jogi képviseletét, Sándor Kornéllal pedig osztálytársak voltak az esztergomi Temesvári Pelbárt ferences gimnáziumban.

A HVG szerint a Ramiris Rubin 2007-ben 17 milliárdos pénzmosásgyanús ügybe keveredett elektronikai cikkek fiktív kereskedelme vádjával. A cégnél 2009–2012 között, illetve azóta is adóvégrehajtás zajlik. Fabó Györgyöt 2011-ben a Seszták Miklós vezette Magyar Sakkszövetség elnökségébe választották. Úgyszintén bekerült a testületbe Pap Géza, a Mol-gyökerű Olajterv korábbi tulajdonosa, aki tavalyelőtt etyeki pálinkafőzdéjében látta vendégül Sesztákot és Orbán Viktort.

Seszták Miklós – az általa részben tagadott közhiteles cégadatok szerint – 2008–2013 között például egy ciprusi magánszemély mellett bent ült az Enternet Invest Zrt. felügyelőbizottságában. E társaságot akkor többek között a rendre offshore-jellegű ciprusi Digimed Ltd., a csoport fő szervezőjeként számon tartott Bauer Róberthez köthető Ensen, valamint a Demján Sándor üzlettársaként ismert Nyúl Sándorhoz köthető Mogul Consulting jegyezte. Az Enternet Invest kezében lévő Enternet 2001 Kft.-n keresztül áttételesen birtokolt az azóta megszüntetett Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2012-es pályázatán 12,5 milliárd forint támogatást elnyerő öt, néhány nappal korábban, egyazon címen bejegyzett távközlési kft. közül kettőt, de a másik három is egyazon kör része.

A 2010 óta az Országgyűlésben ülő Fidesz–KDNP-s képviselő ebben az időszakban többek között a gazdasági bizottság közbeszerzési albizottságát irányította. Seszták a témával foglalkozó írásokat baloldali támadásoknak ítélve elhatárolódott a cégek vitatott ügyeitől, és kijelentette, hogy „nincs offshore ügyletem”. Az uniós pénzosztásokat felülvizsgáló Lázár János Miniszterelnökséget irányító államtitkár viszont azóta az ötből három céget átláthatatlannak minősített, és összesen hatmilliárd forintot követel vissza tőlük.

Az Enternet 2001 ellen 2007-ben, illetve 2012–2014 között is zajlott adóvégrehajtás, és hasonló kereseteket azóta is kapnak. A politikus-ügyvéd-vállalkozó, aki 2011–2013 között felügyelőbizottsági tag volt a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató debreceni Pirehab Nonprofit Kft.-ben, nemrég még vezette a felszámolási piacot újraosztó bizottságot is. Ezen a területen is szert tehetett némi tapasztalatra, hiszen 1998–2001 között kültagként jegyezte a 2003-ban bedőlt Balla Tibor és Bandi Bt.-t.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.