galéria megtekintése

Kósa Lajos sem menthette meg az "utált fideszest"

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 15. számában
jelent meg.

Tanács István, Kiskunfélegyháza
Népszabadság

A tíz egyéni választókerületből kilencet nyertek meg a Nemzeti Fórum színeiben induló jelöltek Kiskunfélegyházán. Sőt az ő jelöltjük, Csányi József lett a polgármester is. A jobboldal megosztottsága ellenére csak egy mandátum termett az MSZP–DK összefogásnak.

– Mindannyian az egzisztenciánkat tettük föl arra, hogy ne folytatódjék, ami Kapus Krisztián polgármestersége alatt zajlott – nyilatkozta a Népszabadságnak Horváth Gábor, aki az előző ciklusban a Fidesz színeiben lett önkormányzati képviselő, vasárnap pedig a Nemzeti Fórum jelöltjeként jutott a testületbe.

Horváth többedmagával részese volt már annak a 2013-as próbálkozásnak is, amikor megkísérelték Kapus Krisztiánt megbuktatni. Akkor nem sikerült lemondásra bírni, 2014 nyarán pedig, noha a helyi Fidesz-szervezet Csányi József vállalkozót választotta jelöltnek, a párt országos elnöksége ezt fölülbírálva Kapus Krisztiánt indította.

Piros lámpa: a mikrofonnál a vesztes Kapus Krisztián. Lezsák Sándor a háttérből figyel
Piros lámpa: a mikrofonnál a vesztes Kapus Krisztián. Lezsák Sándor a háttérből figyel
Banczik Róbert / Népszabadság

 

A Kapus munkájával, még inkább pedig erőszakos, megfélemlítő magatartásával elégedetlen fideszesek konkurens jobboldali csapatot állítottak a Lezsák Sándor vezette Nemzeti Fórum helyi szervezetének zászlaja alatt. Mivel egy rivális jelölőszervezet színeiben indultak el, ezzel automatikusan kizárták magukat a Fideszből. Lezsák, a város országgyűlési képviselője és választókerületi elnöke azzal, hogy hallgatólagosan támogatta a helyi szervezet döntését, szembefordult a Fidesz elnökségével.

A helyi képviselőjelöltek szerint ezzel nagy személyes kockázatot vállalt – bár a döntést állítólag a választás eredményétől tették függővé. Kapus Krisztiánék durva, lejárató kampányt folytattak, amelyben nem kímélték sem Csányi József polgármesterjelöltet, sem Lezsák Sándort.

– Nekem nem volt politikai előéletem, így az általam képviselt vállalkozásokat és a magánéletemet próbálták kikezdeni – mondta lapunknak Csányi. – Nem akartuk fölvenni ezt a stílust, mert akkor magunk is lealacsonyodtunk volna ellenfeleinkhez.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Kapus Krisztiánt támogató kampánygyűlésen személyében is támadta Lezsák Sándort. Félegyházával kapcsolatban is elhangzott, hogy ha nem a Fidesz jelöltjeit választják, akkor majd nem kapnak megfelelő támogatást a kormánytól.

Ám Horváth Gábor nem tart ettől: – A Fidesz pártközpontja elveszítette a várost, mert nem hallgatott Lezsák Sándorra. De a kormány nem veszítette el, mert továbbra is a jobboldal irányítja Kiskunfélegyházát.

Lezsák Sándor nem kívánt nyilatkozni a megkeresésünkre. Kerényi János, a Fidesz regionális pártigazgatója azonban válaszolt kérdéseinkre.

– Méretes zakót kaptunk Félegyházán – mondta Kerényi, aki a választás napjáig kitartott Kapus Krisztián és csapata támogatása mellett. A direktor úgy gondolja: a félegyházi választók nem a Fideszről mondtak ítéletet, hanem Kapus Krisztiánról, hiszen a Fidesz megyei listájára nagyon sok szavazat érkezett a városból. Kerényi hétfőn gratulált Lezsáknak, és elismerte, hogy ő látta jól a félegyházi helyzetet.

A pártigazgató szerint mindketten elég makacs emberek, eltérően álltak hozzá a kérdéshez. A végén azonban tartottak attól, hogy a jobboldali megosztottság és az ádáz küzdelem odavezet, hogy nevető harmadikként a baloldal szerez győzelmet.

Ez nem következett be, az MSZP és a DK csapata mindössze egy mandátumhoz jutott a kompenzációs listán. Nem olyan régen, 2006-ban – emlékeztetett Kerényi – még MSZP-s országgyűlési képviselője és SZDSZ-es polgármestere volt Kiskunfélegyházának, most viszont a baloldal szinte megsemmisült.

Csányi József már az átadás-átvételre gondol. Megjegyeztem neki, sokan hivatkoztak arra, hogy a félelem légköre alakult ki a városban. Van-e okuk félni ezúttal azoknak, akik ott maradtak, és kiszolgálták a most megbukott polgármestert?

– Mindenkinek lehetőséget adunk, hogy bizonyítsa a tudását. Felkészült emberektől nem szeretnénk megválni. Tudunk olyan felkészült, volt munkatársakról, akiknek el kellett innen menniük és szívesen visszajönnének, de csak akkor döntünk, ha már tisztán látunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.