galéria megtekintése

„Népszavazásra készülünk, nem előrehozott választásra”

0 komment


Lencsés Károly

Népszavazás esetén, ha csupán egyetlen kérdést tesznek is fel, igen rövid idő alatt nyolcmillió szavazólapot, ugyanennyi értesítőt, illetve sok tízezer egyéb nyomtatványt kell előállítani és célba juttatni. Erre készülnek, s nem előrehozott választásra – állítja a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Szerinte egyébként könnyen lehet, hogy ebben a ciklusban lesz is referendum.

Időközi választásra nem, népszavazásokra viszont annál inkább készül a Nemzeti Választási Iroda (NVI), és ezért folytatott le még tavaly közbeszerzési eljárást – szögezte le Pálffy Ilona. A szervezet elnöke lapunknak kijelentette: minden ezzel ellentétes, a sajtóban máig gyakran megjelent feltételezés teljességgel megalapozatlan. Miként az is – tette hozzá – hogy az ANY Biztonsági Nyomda kiválasztása nem a hatályos szabályok szerint történt volna, mivel hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást írtak ki. Pálffy Ilona szerint egyetlen más cég sem képes hetek alatt több tízmillió nyomtatványt előállítani, csomagolni és célba juttatni.

Az elnök elmondta, hogy

a múlt év őszén legalább két népszavazásra számítottak,
 

és úgy becsülték, hogy mindegyiken két-két kérdést tehetnek fel. Ehhez összességében több mint harmincmillió szavazólapra lett volna szükség, amelyek ára 620 millió forint. A választásra jogosultak tájékoztatása érdekében emellett szavazásonként 120 milliónyi értékben kell nyomtatni értesítőket, s amint a köztársasági elnök a referendumot kitűzi, azonnal elő kell állítani több tízezer tájékoztató plakátot is. Ekkora feladatra az elnök szerint mindenképpen jó előre le kell kötni a szükséges kapacitásokat.

Pálffy Ilona
Pálffy Ilona
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Akkor folyt még a magukat rendszerbontónak nevező civilek, illetve a szakszervezetek Férfi 40 címen hirdetett aláírásgyűjtési akciója is. A civilek kezdeményezéseit nem támogatták elegen, a férfiak negyven évnyi munka után történő nyugdíjba vonulásáról pedig az Alkotmánybíróság döntése alapján nem lehet referendumot tartani. Az előkészület azonban – amely egyetlen fillérbe sem került, hiszen csak olyan keretszerződést kötöttek, amelynek alapján kizárólag tényleges megrendelés esetén kell fizetni – Pálffy Ilona szerint nem voltak hiábavalóak, hiszen egy kérdésben már most is lehet aláírásokat gyűjteni, míg több akció is függőben van. Így

szinte bizonyos benne, hogy előbb-utóbb lesz referendum.

Kész Zoltán független parlamenti képviselőnek február 4-én adták ki az aláírásgyűjtő ív hitelesített mintapéldányát, és ha június első napjaiban prezentál kétszázezer támogatót, népszavazást kell tartani arról, hogy az állami és önkormányzati cégek vezetőnek fizetése ne haladhassa meg a kétmillió forintot. A politikus azonban átkozottul optimista, mert bejelentette: csak május 1-jétől kezdi meg az akcióját, ám egy hónap alatt eddig mindössze 2008-ban a Fidesznek sikerült a „szociális" népszavazáshoz elegendő számú aláírást gyűjtenie.

Késznek még még egy kérdése van a Kúria előtt, amely arról szól, hogy az országos listát állító pártokat kötelezzék-e a százmilliós nagyságrendű állami támogatás visszafizetésére, ha a voksok kevesebb mint két százalékát szerzik meg. Egyelőre nem tudni, hogy erről mikor születik döntés, de a legfőbb bírói fórumnak áprilisig mondania kell valamit. A képviselő talán arra számít, hogy a kérdését átengedik, és akkor a két ügyben egyszerre gyűjtheti majd az aláírásokat.

Van folyamatban levő ügye a szocialista Gőgös Zoltánnak is. Ő arról szeretne referendumot, hozzon-e a parlament törtvényt az állami tulajdonú termőföldek értékesítésének tilalmáról. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az aláírásgyűjtő ív hitelesítését tavaly novemberben megtagadta, és ennek kapcsán a legfőbb bírói fórumnak legkésőbb február második felében kell határozatot hoznia.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.