galéria megtekintése

Nem ellenőrzik az utazókat, habár menekültek sincsenek

1 komment


Hajba Ferenc

Ausztria ideiglenesen hatályon kívül helyezte Schengent, helyszíni tudósításunk szerint azonban ez a magyar átkelőket, az ország nyugati kapuját nem érinti.

A hét végén rengeteg hó esett Ausztriában, a magyarok közül is sokan nekiindultak a hegyeknek. Hegyeshalomból két úton lehet átjutni Ausztriába: a kis, vagy ahogy helyben hívják, az öreg átkelőn matrica nélkül mehetünk be a szomszéd országba, s a mellékutakon sokáig autózhatunk útpályadíj nélkül. Aki azonban a bécsi reptérre igyekszik vagy Ausztria távolabbi vidékeire megy üzleti útra, esetleg bevásárolni, illetve síelni tart, az nem spórol a matricán, inkább a gyorsabb lehetőséget választja.

Szőke László, Hegyeshalom polgármestere hétfőn reggel megszámolta, hogy egységnyi idő alatt hány kocsi halad át a nagyhatáron. A közlekedési tábla hatvan kilométeres sebességet mutat, átlagosan ötvennel gurulnak át a magyar autósok,

torlódás, fennakadás vagy zsúfoltság egyáltalán nincs.

 

Az Öreg határt az Ausztriában dolgozó magyarok nyolcvan százaléka használja, meg azok a határközeliek, akik Parndorfban vásárolnak kifutó, ám még mindig igényes és divatos ruhaneműt.

Menekülteknek most nyoma sincs a térségben, mint ahogy határőrök, csendőrök sem járják a terepet. Nyilvánvaló, hogy nem ez a vidék az ellenőrzés fő pontja. Werner Faymann osztrák kancellár azokkal szemben ígért szigort, akik nem akarnak továbbmenni Németországba. Őket soha többé nem engedik be Ausztriába.

Hegyeshalomban hétfőn délelőtt senki nem állította meg az autókat, nem kértek igazolványokat, nem nézték a matricát. sőt korábbi szokásaikkal ellentétben havas időben a hóláncot sem kellett bemutatni. Egyetlen osztrák határrendészt sem láttunk, igaz magyar egyenruhások sem ácsorogtak a fülkékben, amelyekről a rendszerváltás után azt gondoltuk, hogy végleg a történelem szemétdombjára és múzeumaiba kerülnek.

Hegyeshalomban az infrastruktúra már igen szegényes, hiszen a senki által nem karbantartott határőrségi épületek folyamatosan pusztulnak. A hajdani vámcsarnokban bezárták a WC-t, egy büfé üzemel. Büfé a kishatáron is van, s egy koedukált illemhely áll az utasok rendelkezésére.

Nickelsdrof térségében, az osztrák oldalon, ahol a migráció kezdetén épületeket nyitottak meg és emeltek, villámgyorsan jól felszerelt tábori kórházat építettek, kihalt a tér, csupán két fűthető sátrat őriztek meg szükség esetére. Korábban  Hegyeshalomban szeméthegyek álltak az út szélén, ezek felszámolására, s egyéb munkálatokra 10,7 millió forintot kapott a település önkormányzata.. 

A most kiutazó magyarok többsége örül annak, hogy „a havas úton nem kell asztalterítőt fejkendőnek használó muszlimokat kerülgetni." Egyébként a többséget nem zavarná, ha Ausztriában menetelnének,

„csak nálunk ne maradjanak."

Egy Fordban nyújtózkodó férfi óvatosabban fogalmaz: „Ne higgye már, hogy a menekülthullám kisimult, mint a tenger a vihar után. Ezek az emberek valahol vannak, lesznek, nekik is élni kell."

Olyan nagy a világ – vág vissza az első megszólaló, aztán a gázra lép, mert hátulról már integetnek neki, ne tartsa fel a forgalmat.

Úgy látszik, síelni mindenki lelkesebben igyekszik, mint a munkába – vonja le a következtetést a Fordos, beállít valami filmet kislánya tabletjén, és elindulnak oda, ahol valahol a menekülők kóborolnak.

- Milyen a kapcsolat a két ország között, ki értesítette önt, hogy ideiglenesen hatályon kívül helyezik Schengent? – kérdezem Szőke Lászlót.

- A sajtóból tudtuk meg – válaszolja, de nem fűz megjegyzést hozzá.

Ausztria megtagadná a pénzügyi segítséget

Ausztria minden pénzügyi segítséget blokkolni fog azoknak a tagállamoknak az esetében, amelyek nem fogadnak menekülteket „Aki a menekültkérdésben nem szolidáris, annak a pénzügyi segítségnél vétóval kell számolnia" – jelentette ki Werner Faymann kancellár az Österreich című lapnak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezt visszautasította, zsarolásnak, fenyegetésnek tartotta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.