galéria megtekintése

Nem csurran, csak cseppen az év végén a kórházaknak

3 komment


Danó Anna

Elégedettségét megosztani hívta össze a sajtó egy részét Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. A háttérbeszélgetésen kiderült, hogy a tárca egyszerű munkaügyi vitának tartja a Szent Imre kórházban történteket, és nem is kíván vizsgálódni a csoportos távozás okairól.

A sajtóban megjelenő kételyekkel szemben Ónodi-Szűcs Zoltán csak annyit mondott: a menedzsment jól kezeli a helyzetet. A Szent Imre kórháznak joga van a védekezésre, és ebbe sem kíván beavatkozni – ez utóbbit akkor válaszolta, amikor annak nyomán, hogy a kórház egy sztárügyvéddel fenyegette meg a sajtót, azt firtattuk: az államtitkár nem kívánja-e központosítani az intézmények jogi képviseletét. Rétvári Bence még hozzátette: az egész Szent Imre-ügyet a sajtó fújja fel, a kórházban nincs probléma, adósság nélkül gazdálkodik, és műtétek sem maradtak el.

Forrás: Népszabadság

Az év elejétől máig kilenc aneszteziológus hagyta el az intézményt. Így, ha Rétvári Bence államtitkárnak igaza van, akkor viszont jelentős túlmunkát kell elvégezniük az ott maradóknak. Ám, hogy ez mennyire van így vagy sem, arra a Heti Válasz újságírója sem kapott választ, aki arról érdeklődött, az ÁNTSZ orvosnyilvántartása tükrözi-e ezt az emberfeletti terhelést. Ónodi-Szűcs Zoltán erre csak annyit mondott, hogy a főnök és a beosztottak közötti problémából nem kellene ellátási feszültséget generálni. Szerinte a főigazgató döntései helyesek, a fluktuáció a normális sávban van, ez ügy nem igényel külön intézkedést az államtitkárság részéről.

 

Rétvári Bence szerint az orvoselvándorlás emelkedő tendenciája megállt, ez az egészségügyre fordított többletpénznek és azoknak a programoknak (fiatal szakorvosok, rezidensek támogatása) is köszönhető, amelyekkel a kormányzat megpróbálja itthon tartani a gyógyítókat. Mint mondta: az OECD legutóbbi adatai is megerősítették, hogy előbb lassult, majd meg is szűnt az egészségügyből a forráskivonás: sőt szerény mértékű forrásbővülés is mutatkozik. (Egy másik kimutatásból, az államháztartás konszolidációs közkiadásairól készült zárszámadásból az egészségügy ordító forráskivonása olvasható ki. Aszerint 2006-ban a GDP 5,2 százalékát költötte az államháztartás az egészségügyre, s ez az arány mostanra 4 százalékra apadt.)

Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta: nem gondolja, hogy az egészségügyben a bérek megfelelőek, de nem is lehet egy csoport bérhelyzetét a nemzetgazdaság szereplői közül kiragadni és nyugat-európai szintre emelni, miközben az érintettek jövedelmét a többiek járulékaiból és adóiból kell fedezni.

Ónodi-Szűcs Zoltán
Ónodi-Szűcs Zoltán
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A politikus kérdésre válaszolva azt mondta: várhatóan a budai oldalon épülhet fel az új szuperkórház, ám a végleges döntés előtt egyebek mellett tisztázni szeretnék, hogy a fővárosban hol, milyen kapacitásokra van ténylegesen szüksége a lakosságnak. A feladatot miniszteri biztosra Cserháti Péterre bízta a miniszter. Hozzátette: a következő egy évet szeretné azzal tölteni, hogy olyan struktúrát hozzon létre, amely a lakosság és nem az intézmények érdekeit szolgálja. 

A személycserékkel kapcsolatban elmondta, január 1-ig kell dönteni arról, hogy Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos helyett ki irányítja majd az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt (OTH). Hozzátette: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) élén helyettesítéssel oldották meg a főigazgatói feladatok ellátását. (Sélleiné Márki Máriának november 30-ai hatállyal szűnt meg a főigazgatói megbízatása.) Az OEP-nél most Kiss Zsolt főigazgató-helyettes látja el a főigazgatói feladatokat. Jelezte, hogy az OEP élére a miniszter nevezi ki a vezetőt, erről és az OTH leendő vezetőjének személyéről pénteken egyeztet Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy tervei szerint az egészségbiztosítási kassza év végi maradványából lesz kórházi adósságrendezés, de annak mértéke biztosan nem éri majd el a korábbi évekét, hiszen év közben már volt egy 60 milliárdos adósságrendezés. Ónodi-Szűcs Zoltán megjegyezte: néhány intézmény annak ellenére nem fizeti ki a tartozásait, hogy rendelkezik készpénzzel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.