galéria megtekintése

Nem baj, ha más meghal...

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 25. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

A társadalmi krízisek kirobbanása előtt egyre csak nő a feszültség, s a rengeteg megoldatlan probléma a különböző területeken egymást erősíti. Megszűnik a szereplők képessége a nehézségek helyes diagnosztizálására, sorozatosan félreértékelik a helyzetet. Ilyenkor még egy viszonylag ártatlan esemény is kiválthatja a robbanást. Mint amikor homokvárat építünk, ami egyre nő, de egy rossz helyre rakott homokszemtől az egész szétesik – így analizálja a bomló társadalmi struktúrát Csepeli György szociálpszichológus.

Még az olyan nem ártatlan incidens sem okozna katasztrófát, mint az olaszliszkai vagy az örkényi gyilkosság volt, de krízishelyzetben detonátorként működik. A romlás egyik fő oka a bizalom hiánya. A jól működő rendszerek egyes elemeit ugyanis számtalan gyenge kötés kapcsolja össze. Ezeket az idegen embereket összekötő kapcsokat a bizalom tartja össze. A bizalom, hogy a hivatalban elintézik az ügyünket, a brókerház fialtatja a pénzünket stb. Ha ez a „bizalmi enzim” kifogy, csak az archaikus maradványként továbbélő, a bizalmatlanság tengeréből kiemelkedő erős kötések maradnak.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Ilyenek a családi, baráti kötelékek, a sógor-komaságok. Ezek szűk kört fognak át. Modern viszonyok között a társadalom alrendszerei, az oktatás, az egészségügy, a piac stb. így nem kezelhetők. A magyar társadalomban sajnos szinte csak az erős kötések működnek. Az intézmények iránti bizalom is meggyengült, s végül az emberek magukban sem hisznek, hiszen már az óvodától kezdve nem kezelik őket szuverén, autonóm lényként. A társadalmi krízis olyan, mint a forrni kezdő víz, mely még nem válik gőzzé. Ilyenkor a molekulák mozgása kiszámíthatatlanná válik.

 

Ez persze nem tart sokáig, a rendszer előbb-utóbb konszolidálja magát. Mert ha átmentünk a „fázisváltáson”, rend lesz, és ha nem pusztulunk bele, gyors lesz a helyreállítás, ahogy a híres közgazdász, Jánossy Ferenc megállapította a magyar társadalom válság utáni öngyógyító képességeiről. Csepeli György szerint ezt az is segítheti, hogy a közeledő csőd, melyet a szakember az idegeiben érez, együttes élményként olyan trauma lesz, ami után a mai megosztottságot nem lehet majd tovább fenntartani.

– Sajnos a rendszerváltás katarzis nélkül ment végbe, és ez sokba került.

Nem lehet az omlettet megenni anélkül, hogy fel ne törnénk a tojást. A tojás most fel lesz törve. Ez persze szenvedéssel jár, de polgárháborút a professzor nem vizionál. A szenvedés most is jelen van, csak a mostani rendszer ezt felparcellázza, elszigeteli egymástól az egyes gyötrelmeket, nem engedi ezeket egyesülni és láthatóvá válni. Pedig egy tízmilliós országban, ahol négymillió vesztes van, ez már kezelhetetlen tömeg, maga a csőd. Ám a fogyóban lévő középrétegek lesüllyedéstől való félelme is bénító hatású, mélyíti a bizalmatlanságot és erősíti a társadalmi szolidaritás hiányát.

Ez utóbbi jelentkezik az egészségügy szétesésénél is. Ez is nagyon rosszul működik, de mivel vannak jó orvosok, hatékony eljárások és főleg kapcsolatok, ha nem is mindenki számára, de meg lehet találni a kiutakat. Mindenki abban reménykedik, hogy ha a másiknak ez nem sikerül is, de neki igen. És mivel nincs társadalmi szolidaritás, nem érdekes, ha a másik meghal, fő, hogy ő életben maradjon.

Ugyanez látható fizikai élettereink lezüllésénél.

Míg sok vidéki város egész jól néz ki, a környékbeli falvakban a legmélyebb nyomor uralkodik. Budapest egyes részei lepusztulnak, máshol európai a környezet. Sehol nem totális a terek lezüllése, s ez meggátolja az össznépi felháborodást.

Szerencsére a hatalomnak nincs ereje hozzá, hogy életünk kényelmének nyilvános tereit, ahol az emberek összejönnek, tönkretegye. Ha lenne, megtenné.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Csepeli György úgy véli, a „tojásfeltörés” spontán folyamat lesz, amit politikai eszközökkel nem lehet már megakadályozni. Nagykoalíciós ajánlatra persze nem lehet számítani, túl nagy a szakadék a két oldal között, és nem látni a hídépítőket. A jelenlegi, normális embert is megbetegítő egyeduralom azonban a saját tábort is bomlasztja, bár a repedések ellenére a hit egyelőre még erősebb. Viszont ugyanez hipnotizálja a másik oldalt, elhiteti velük, hogy miután nincs „Orbánjuk”, semmi esélyük, pedig ez nem igaz.

Újra és újra neki kell futni, ahogy előbb-utóbb a spermiumok közül is valamelyik célba ér.

Ha meglesz a hit, hogy a rendszer legyűrhető, az elégedetlenség szigetei között kialakul a kommunikáció, és ekkor ez a társadalmi erő összefüggő hálózattá állhat össze egységes programmal, vezetővel. A hatalom már most sem képes gumicsontokkal tartósan elterelni a figyelmet a lényegről, ahogy az idegenellenességgel sem sikerült. Közel a vég, de ez sokba fog kerülni.

5 év veszteségei

Mellékletünkben az elmúlt öt év veszteségeit vesszük számba az élet különböző területein. A sorozat többi cikkéért ide kattintsanak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.