galéria megtekintése

Tarsoly azt hitte, van kreditje Orbánnál

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 04. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Újra fókuszba került az NB I-es futballbajnokság, de ezúttal sem a gólok vagy cselek miatt. Ezúttal azért, mert Tarsoly Csaba, az utóbbi időszak legnagyobb pénzügyi botrányainak egyik főszereplője a Győr tulajdonosaként vált ismertté labdarúgóberkekben. A Figyelő részletes cikket közölt arról, mi történhetett a Quaestor-csőd előtti napokban.

A lap úgy tudja, Tarsoly azért is bízott abban, hogy a miniszterelnök beavatkozik, mert a győri stadion felhúzása miatt van „egy kreditje”. E feltevése nem igazolódott be, de nem is volt oktalan. Méghozzá azért, mert a kormányfő valóban kitünteti bizalmával azokat, akik a sportágba fektetnek. A lelátókon rendre üzletemberekkel, tulajdonosokkal, klubvezetőkkel mutatkozik.

A díszpáholy a tavalyi magyar–finn válogatott mérkőzésen
A díszpáholy a tavalyi magyar–finn válogatott mérkőzésen
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Mostanában a Quaestor-vezér uralja ugyan a híreket, ám több kollégája is gyakran kap szerepet a lapokban. Igaz, általában nem a bűnügyi, hanem a politikai, gazdasági rovatban tűnnek fel, de olyan is akad, akinek publicisztikai munkássága is figyelemre méltó. Válogattuk e híres elöljárókat: listánk szubjektív, és a mostani állást tükrözi.

 

Hiszen ahogy a Tarsoly-eset mutatja: bármi megtörténhet.

Bíró Péter, PÁPA

A pápai csapat tulajdonosát azzal nem lehet vádolni, hogy az orbáni futballkonjunktúra lovagja lenne. A Lombard-csoport vezetője több mint egy évtizede jelent meg befektetőként az NB I-ben. A Lombard zálogházakat működtető vállalkozáshoz nemrégiben felügyeleti biztost rendelt ki az MNB.

Deutsch Péter, MTK

A Fidesz EP-képviselőjének, Deutsch Tamásnak az öccse elsősorban épp e rokoni kapcsolatnak köszönheti a figyelmet. Azzal, hogy Péter az MTK futballcsapatának tulajdonosa lett, a kék-fehérek családi körbe kerültek, hiszen Deutsch Tamás a klub elnöke.

Garancsi István, VIDEOTON

Az Orbán-kormány emblematikus vállalkozóját a minap ellenszavazat nélkül választották be az MLSZ elnökségébe. Fontos szereplője a legátláthatatlanabb kormányközeli üzletek egyikének, az offshore-háttérrel terhelt MET-ügynek.

George F. Hemingway, HONVÉD

A sokáig az Egyesült Államokban élő üzletember – kollégáitól eltérően – nemcsak a lapok gazdasági és politikai, hanem publicisztikai rovatában is feltűnik: nem titkolja az Orbán-kormány iránti szimpátiáját. Futballügyben sokszor beszél az akadémiákról, ám ezt kissé árnyalja, hogy a télen kilenc külföldi labdarúgót igazolt csapatához. Érkezett játékos Venezuelából, Elefántcsontpartról, Kolumbiából és Argentínából egyaránt.

Ifjabb és idősebb Szima Gábor, DEBRECEN

Nincs a legtöbbet emlegetettek között a hajdúsági Szima család, ám nemrég Andy Vajna mellett szerepeltek a hírekben. A kormány először nagyot ütött a bizniszükön, mivel véget vetett a játékautomaták tündöklésének, de aztán hamar kárpótolta a debreceni futball emblematikus támogatóit: kaszinókoncessziókkal vigasztalódhattak.

Kubatov Gábor, KOCSIS MÁTÉ, FTC

A Fidesz erős emberei nem tulajdonosként, hanem klubvezetőként – és igazgatósági tagként – vállalnak szerepet a zöld-fehéreknél. Több állami cég is támogatónak jelentkezett a ferencvárosiaknál, amióta a páros helyet kap a vezetőségben. De Kocsisnak már újabb célja is van: a kézilabda-szövetség elnöke szeretne lenni.

Leisztinger Tamás, DIÓSGYŐR

A sokáig a baloldalhoz sorolt vállalkozó, aki korábban a sakkszövetség elnöke volt, a 2010-es kormányváltás után Miskolcon lépett a futballpiacra. Azaz az NB I-be. Merthogy évekkel ezelőtt lapunknak adott interjújában azt közölte: „Nekem havi ajándékozási szerződésem van a Diósgyőrrel.”

Matyi Dezső, PÉCS

Nemrég jelentették be: felszámolják Matyi Dezső könyves cégét, amely többmilliárdos adósságot görget maga előtt. Az Alexandra-birodalom feje Csányi Sándor MLSZ-elnökhöz hasonlóan nagy tervekkel lépett a borpiacra, ám most a talpon maradásért küzd.

Mészáros Lőrinc, FELCSÚT

A második legismertebb felcsúti. A miniszterelnök barátja ügyvezetőként irányítja az NB I-es csapatot. Ám nem elsősorban ezért kerül a hírekbe, hanem mert vagyona meghökkentő módon növekszik, vagyonnyilatkozatából pedig egyszer orosz céget, máskor egymilliárd forintot felejt ki.

Tarsoly Csaba, GYŐR

Meglehet, az egyik legismertebb magyar ember, mióta kipattant a Quaestor-botrány. Az előzetes letartóztatásban lévő nagyvállalkozó cége 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt bocsáthatott ki, megannyi kisbefektetőnek mindene odalett. Ők biztosan nem bocsátanak meg azért, mert felhúztak egy stadiont Győrben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.