galéria megtekintése

„Még az első Fidesz-kormány idején keresett meg Tarsoly Csaba”

5 komment


Hajba Ferenc
NOL

Csaknem másfél évtizede jelentkezett be Győr akkori, szocialista polgármesterénél Tarsoly Csaba, hogy egy sportkomplexum építéséről tárgyaljon. A Quaestor-vezér a Fidesz-kormány anyagi támogatásával érkezett. A város sportbizottságának alelnöke Szijjártó Péter volt.

– Még 2001-ben, az első Fidesz-kormány idején keresett meg Tarsoly Csaba. Akkor polgármester voltam, és ő ismertette egy győri sportkomplexumról szóló terveit – emlékszik vissza Balogh József. – Megkérdezte, mennyi pénzt adna a város a focira. Mondtam neki, hogy a focira semennyit, de a létesítmény felépítéséhez szóban ígértem 500 millió forintot.

Érdemes megjegyezni, hogy a Rába vezérigazgatója, Horváth Ede épített a maga korában rendkívül korszerű stadiont az akkor sikereket halmozó Rába ETO futballcsapatának. Ám a létesítmény erősen amortizálódott, mindenképpen teljes felújításra szorult. A Rába vezetőinek belső hatalmi harcai mellett a piacvesztés okozta károk felszámolásával, új piacok szerzésével, s az állami tulajdonnak a szabadpiaci pályára történő átállításával volt elfoglalva, s forrása sem volt egy új stadion felépítésére.

Edzés az ETO Park edzőpályáján
Edzés az ETO Park edzőpályáján
Krizsán Csaba / MTI

 

A Quaestort tehát futballmegmentőnek látta a Rába és a közönség is. A Quaestor vezetője, Tarsoly Csaba Deutsch Tamás akkori ifjúsági és sportminiszter és a győri országgyűlési képviselő, Szakács Imre államtitkár összesen 900 millió forintos állami támogatásának szóbeli ígéretével érkezett a településre.

– A kormányváltás után Tarsoly ismét felkeresett és megkérdezte, tartom-e 500 millió forintos, csak szóban adott ígéretemet – folytatta Balogh József. – Igennel feleltem, sőt támogattam, hogy a Deutsch Tamás által kilátásba helyezett 900 millió forint is megérkezzen erre a célra az új sportminisztériumtól. Korábban ez Dénes Ferenc hatásköre volt, később Gyurcsány Ferenc sportminiszter is elfogadta kérésemet, hogy megfelelő garanciákkal, de juttassanak 900 millió forintot a létesítmények építéséhez.

Balogh megjegyzi: a Tarsoly Csabával történő tárgyalások idején az egyik, sportügyekkel foglalkozó alpolgármestere a jobboldaliként ismert Jungi Csaba volt, a sportbizottság alelnöke pedig Szijjártó Péter.

Kicsit visszafelé haladva az időben Balogh szerint

az első konfliktus 2000 májusban alakult ki.

A választások előtt két héttel, még a Fidesz-kormány idején lerakták a létesítmény alapját.

– Erre a rendezvényre nem mentem el, mert az építésiengedély-kérelmet akkor még be sem nyújtották – hangsúlyozza a volt szocialista polgármester.

Balogh József fontosnak tartja kijelenteni: Tarsoly mindenkit biztosított arról, hogy az állami 900 és az önkormányzati 500 millió forinton fölüli szükséges forrásokat ő teremti elő.

– A 2005-ben átadott stadionon a Magyar Fejlesztési Banknak nemcsak zálogjoga szerepel, hanem vételi joga is – hangsúlyozza Balogh. Ez később kiterjedt a kereskedelmi egységre, s a sportszállóra is. A létesítmények fölhúzásához többek között uniós pályázatokból jutottak pénzhez. Balogh József 2008-ban a Regionális Fejlesztési Tanács győri elnöke volt, s arra emlékszik: a hozzájuk benyújtott pályázat eredményeként a sportszálló 250 millió forintos uniós támogatásban részesült.

– Nem igaz tehát, hogy a győri sportkomplexum bárkitől fedezet nélküli pénzt kapott volna – állítja Balogh.

Arra is felhívta a figyelmet: a létesítmény nemcsak a győriek sportolását, a gyerekek mozgását, a helybeliek szórakozását szolgálta, hanem

része volt annak a kormánygaranciával előterjesztett programnak, amelynek célja – Horvátországgal közösen – a labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogának elnyerése volt.

Megkérdeztük a volt polgármestert: hol és hogyan bukott meg mégis a Quaestor győri sportkomplexum programja?

– A hitelek visszafizetésénél – válaszolta. – Az Európa-bajnokság rendezési jogát nem mi kaptuk meg, kevés volt a néző a meccseken, a kereskedelmi központ sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A hiteleket mindenféle umbuldákkal, valószínűleg pénzek jogtalan átcsoportosításával próbálták meg visszafizetni, amíg bírták.

Balogh József a létesítmények sorsa miatt nem aggódik. Mint mondta: azokat legalább nem lopta el senki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.