galéria megtekintése

Nagy a magyar készültség, de kicsi az ebola veszélye

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 15. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Nincs jele annak, hogy megfertőzte az ebolavírus, de elővigyázatosságból orvosi megfigyelés alatt tartanak otthonában egy magyar asszonyt, aki nemrég tért haza Libériából. A hatóságok szerint Magyarországon továbbra is csekély a fertőzésveszély.

Gyakori orvosi ellenőrzés alatt áll, és naponta többször is méri a lázát egy magyar asszony, aki néhány hete tért haza Libériából – értesült lapunk. Az asszonyt ugyan nem sikerült elérnünk, de munkáltatója – e társaság megbízottjaként járt Afrikában a nő – közleményben tömör tájékoztatást adott.

A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. mindenekelőtt leszögezte: kizárólag elővigyázatosságból tért haza kollégájuk, és bár a „munkavállalón nincs jele az ebolavírusnak, heti rendszerességgel orvosi vizsgálatban részesül azért, hogy kizárják az összes kockázatot.” „Mivel a Bridgestone nagyon komolyan veszi alkalmazottai, azok családtagjai és a társadalom minden tagjának egészségét, ezért megfelelő intézkedéseket hozunk annak érdekében, hogy megszüntessük a lehetséges kockázatokat és veszélyeket” – írta a cég a közleményében, amely kitért arra is: „A munkavállaló nem lép a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. üzemének területére, munkáját és a libériai vállalattal kapcsolatos feladatait otthonról látja el”. Megkerestük a társaság sajtófelelősét, Károlyi Katát, hogy további kérdéseket tegyünk fel, ám azokra nem kívánt választ adni.

– Nincs kötelező orvosi vizsgálat, vagy karantén csak azért, mert valaki az ebolajárvány sújtotta országból érkezik Magyarországra. Bár a kórról a szervezet néhány nap és három hét közötti időben ad le vészjeleket, a betegség mindaddig nem fertőz, míg meg nem jelennek az első tünetek, például a láz és az izomfájdalom. Ha pedig valakinek nincs tünete, nincs is miért elkülöníteni – tudta meg a Népszabadság Ócsai Lajostól, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetőjétől.

 
Az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában végzik az ebolateszteket
Az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában végzik az ebolateszteket
Reviczky Zsolt

Ócsai elmondta: a járvány kezdete óta a repülőtereken, a gépeken tájékoztatják az utasokat a fertőzés és a betegség jellemzőiről. Így egyebek mellett arról is: ha valaki netán vírushordozóvá is válna, amíg nincsenek meg a kórra figyelmeztető első jelek, addig vérből, tesztekkel sem mutatható ki a betegség. A fertőzésveszély a hányás, a hasmenés intenzitásával arányosan nő. A szakember hozzátette azt is: a betegséget túlélő a spermájával még hónapokig fertőz.

Mint megtudtuk, a Libériából hazatérő nőnek, ha valóban találkozott ebolás beteggel, akkor három hétig naponta kétszer mérnie kell a lázát. Ha nem találkozott, akkor tulajdonképpen erre sincs szükség. Ha viszont ez idő alatt lázas lesz, akkor a Szent László Kórházban megfelelő izolációs körülmények között tisztázható, hogy pontosan mi a baja és milyen kezelésre van szüksége. Ha már van gyanú, akkor vért vesznek a betegtől és az Országos Epidemiológiai Központ speciális laboratóriumában elvégzik a tesztet. A központ vezetője, Kiss Zoltán májusban járt kinn Afrikában, és gyakorlatilag maga is részt vett diagnosztikai vizsgálatokban, a helyettese, Pályi Bernadett pedig épp most tartózkodik Guineában, ahol szintén terepen dolgozik. Mint megtudtuk, jelenleg úgy száz magyar embernek van a járvány által érintett országokba érvényes vízuma.

A Guineában, Libériában és Sierra Leonéban felfedezett eseteket követően az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, valamint az Országos Epidemiológiai Központ azonnal megtette az ilyenkor szükséges intézkedéseket, annak ellenére, hogy hazánkat közvetlen veszély nem fenyegeti. A Belügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal értesítése is megtörtént. Az Európai Unió külső vámhatárán működő légiforgalmi határátkelőhelyeken a Nyugat-Afrikából – elsősorban Guineából, Libériából, Maliból és Sierra Leonéból – légi úton közvetlenül vagy átszállással érkező, illetve Magyarországon átszálló utasok személyi poggyászait tételes vámvizsgálat alá vonják, és az utasok előszűrését is tervezik – igaz, azt még nem tudni, hogy milyen eszközökkel, módszerekkel.

– Felkészültnek kell lennünk ahhoz, hogy nyugodtan aludjunk – nyilatkozta lapunknak Bánhegyi Dénes, a Szent László Kórház infektológiai osztály trópusi részlegének vezetője, aki szerint az ebolavírus elsősorban légi úton érkezhet hazánkba. Éppen ezért tervezik Ferihegyen az utasok előszűrését. Ennek során a lázas emberek esetében azt ellenőrzik, hogy hol jártak az elmúlt hetekben. Ha esetleg gyanú merül fel, akkor a Szent László Kórházba irányítják az érintettet, ahol egy erre a célra elkülönített helyiségben elkezdődik a vizsgálat. A Szent László Kórház két kórtermet rendezett be a vérzéses betegek számára, de eddig nem volt szükség a speciálisan felszerelt helyre. A szakember szerint nem zárható ki, hogy véletlen folytán Európába is eljut a kórokozó, de azt kizártnak tartja, hogy fejlett egészségügyi kultúrájú országokban járvány lépjen fel.

Noha a légikikötőkben kulcsfontosságú a szűrés, elméletileg előfordulhat az is, hogy földi úton érkezik hazánkba egy beteg. Sok magyar repül Bécsből is, így nem életszerűtlen, hogy valaki a Schwechaton száll le, majd vonattal, busszal vagy autóval érkezik hazánkba.

Láz, fájdalom, torokfájás

Az ebolavírus okozta megbetegedésre jellemző tünetek – hirtelen láz, izomfájdalom, gyengeség, fej- és torokfájás – általában a fertőzést követő egy héten belül jelentkeznek. A lappangási idő 2–21 nap. A betegséget természeténél fogva a még tünetmentes beteg nem tudja továbbadni. A rendelkezésre álló adatok szerint a vírus nem képes levegőben terjedni, és szúnyogok sem terjesztik. A fertőzés a beteg ember vagy állat vérével, illetve más testnedveivel történő közvetlen érintkezés útján terjed. Ez is az oka, hogy magyarországi előfordulásának kockázata minimális. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a kontinensen eddig egyetlen Afrikából visszatérő utas esetében sem igazoltak ebolafertőzést. (D. A. N.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.