galéria megtekintése

Mészáros Lőrinc vagyonának a nagysága is nehezen átlátható

0 komment


Lencsés Károly

Felcsút polgármestere érezteti, hogy kegyet gyakorol, amikor közzéteszi 2011 óta kitöltött vagyonnyilatkozatait. Vannak benne eltűnő és felbukkanó tételek, nehezen átlátható birtoktestek és lakóingatlanok. Ha a transzparencia volt a lépés célja, sokkal nem kerültünk hozzá közelebb.

„Bár sem a sajtó, sem a sajtóhoz áttételesen köthető magánszemélyek nem tudtak a puszta kíváncsiságtól és vélt vagy valós tényeken alapuló, negatív következtetésre okot adó hírek megjelentetésén túl valós célt megjelölni, saját elhatározásomból úgy döntöttem, hogy településünk honlapján közzéteszem polgármesterségem időszakában benyújtott vagyonnyilatkozataimat" – írja kissé sértetten Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere. 

Talán nem volt túl nagy veszteség, hogy 2013-tól a vagyonbevallás szerint a polgármesteri tisztséggel járó feladatokat már ingyen látta el

A most nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderül, hogy nem volt szegény ember már a 2011-es vagyonbevallása szerint sem. Akkor értékesebb vagyontárgyként egy hetven négyzetméteres III. kerületi lakást, egy 250 négyzetméteres felcsúti lakóházat és egy Mercedes ML 320 típusú gépkocsit tüntetett fel.

 

Havi rendszeres jövedelme bruttó kétszázezer forint volt, a Mészáros és Mészáros Kft.-ből pedig tízmilliós osztalékot vett fel. A vállalkozó Alcsút, Felcsútdoboz és Vértesacsa környékén mintegy másfélmillió millió négyzetméternyi földterülettel – szántókkal, legelőkkel és erdőkkel – is rendelkezett. Takarékban akkor a polgármester egymilliót tartott, készpénzben pedig negyvenmillió volt a háznál.

Mészáros Lőrinc érkezik Orbán Viktor harmadik eskütételére a Kossuth téren
Mészáros Lőrinc érkezik Orbán Viktor harmadik eskütételére a Kossuth téren
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Látványosan tovább javult Mészáros Lőrinc anyagi helyzete a következő esztendőben, mert a 2012 elején benyújtott vagyonbevallásában megjelent egy amúgy 2008-ban vásárolt Audi A5 – amit korábban nem tüntetett fel, cserébe viszont kimaradt a Mercedes ML 320 – és egy 2007-ben vett Mercedes Sprinter teherautó is. Nőtt a polgármester megtakarítása, hiszen már húszmillió volt a bankban, igaz, készpénzállománya harmincmillióra csökkent.

Ennél sokkal érdekesebb azonban, hogy a kft.-nek kezdett jobban menni, mert az ügyvezetésért felvett havi bruttó 180 ezer mellett hatvanmilliós osztalékot is húzott a vállalkozó a cégből.

A birtok mérete is nőtt valamelyest, mert valamivel több mint húsz helyen összességében már 1,6 millió négyzetméternyi földdel rendelkezett Mészáros Lőrinc.

A 2012-es esztendő még inkább sikeresnek bizonyult a polgármester számára, mert településvezetőként két és fél milliót keresett. Eddig ilyen tétel a vagyonbevallásában nem szerepelt. Cégvezetőként 1,3 milliót vett fel, osztalék címén pedig már kétszázezer híján 350 millióhoz jutott.

A 2013 januárjában kelt nyilatkozatból kiderül az is, hogy Mészáros Lőrinc fele részben már egy 360 négyzetméteres háznak a tulajdonosa, ugyanakkor 2006 óta eltartási szerződés révén még egy száz négyzetméteres felcsúti házat is magáénak tudhat.

A pénzt egyébként nem herdálta el, mert az OTP-nél már kétszázmilliót tartott betétkönyvben, hatvanmilliót meg otthon. Változatlanul maradt viszont az Audi A5, miközben eltűnt a bevallásból a Mercedes kisteherautó. A mezőgazdasági birodalom területe is megfogyatkozott, mert már csak nem egészen 1,4 millió négyzetméter szerepelt a nyilatkozatban.

Mészáros Lőrinc aztán 2013-ban egészen nagyot kaszált. A nevét viselő és felerészben a tulajdonában levő kft.-ből abban az esztendőben már 943 milliós osztalékhoz jutott, és emellett havonta még 1,7 millió forint fizetést is kapott (a Mészáros-cégek tavalyi eredményéről bővebben itt olvashat). Így talán nem volt túl nagy veszteség, hogy a vagyonbevallás szerint a polgármesteri tisztséggel járó feladatokat már ingyen látta el.

A bruttó csaknem egymilliárdos jövedelmével egyébként jól sáfárkodott a vállalkozó: több mint hétszázezer négyzetméternyi - mintegy húsz tagban levő – földterületet vásárolt fel, így a birtok összességében nagyjából 2,1 millió négyzetmétert tesz ki. Ez két négyzetkilométernél valamivel nagyobb terület. Nyilván emiatt Mészáros Lőrincnek a bankban elhelyezett megtakarítása csupán négyszázmillióra nőtt, és a párnacihában is csak húszmilliót tartott.

A polgármesternek így nagyjából negyven különféle helyen van birtoka, és ezek többsége Alcsútdobozon és Felcsúton van, s közülük néhány belterületen fekszik. A tulajdonában van emellett egy ipartelep Bicskén, és saját rétjén sétálgathat Tihanyban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.