galéria megtekintése

Mészáros Lőrinc ismét duplázott cégeivel

3 komment


Marnitz István

Egyre ível felfelé az Orbán Viktorral szoros kapcsolatokat ápoló Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester építőipari cége, a Mészáros és Mészáros Kft. csillaga.

A Mészáros és Mészáros hirdetése a felcsúti stadionban
A Mészáros és Mészáros hirdetése a felcsúti stadionban
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Miközben 2009-2010-ben a cég még egymilliárdos forgalmat sem ért el – sőt a bevétel és a 200-300 millió forint közötti eredmény, amelyből egyetlen forint osztalékot sem vett ki, még vissza is esett –, 2011-ben a bevétel kétmilliárd, a nyereség pedig 800 millió forintra emelkedett. Ebből 322 millió forintot már felvett a könyvekben egyedüli tulajdonosként feltüntetett Mészáros Lőrinc. (A felcsúti polgármester vagyonnyilatkozatát épp ma hozták nyilvánosságra, arról itt olvashat bővebben – a szerk.)

2012-től tovább folytatódik a szinte hihetetlen sikerszéria: az árbevétel egyetlen év alatt több mint kétszeresére, közel ötmilliárdra ugrik, az 1,3 milliárdos nyereségből már 800 milliós osztalékra futja. 2013-ban pedig újabb duplázódás következik: a 9,7 milliárd forint árbevétel után 1,6 milliárd forint nyereség marad meg, amelyből 800 millió forint osztalékot vett fel. Vagyis idén már annyi osztalékot vont ki a polgármester, amennyi négy éve az árbevétel volt.

 

A közel kétszáz főt foglalkoztató Mészáros és Mészáros általában állami vagy állam-közeli vállalatok megrendelésére végez építési munkálatokat.

A felcsúti üstökös

400 millió forint van takarékbetétben, 20 millió forint készpénzben, 943 millió osztalékot vett ki cégeiből, az egyik vállalkozásának, a Mészáros és Mészáros Kft.-nek havi 1,7 millió forintért ad tanácsot, egy 2008-ban vásárolt Audi A5-ös van a nevén, összesen pedig három cégben tulajdonos a gázszerelőből lett felcsúti polgármester.

A felek által nem kommentált értesülésünk szerint 2010-ben a Mol megrendelésére a cég készítette az algyői stratégiai földgáztárolóhoz vezető utakat is. Ezeket a megrendelő minőségi hiányosságok miatt nem vette át, az út ugyanis olyan kövekből épült, amelyek nem bírták volna el az nehéz olajipari gépek súlyát.

A társaság javított, így másodszorra már nem volt akadálya az átvételnek. Hasonlóképp végeztek munkákat például a korábban Mol-tulajdonú Olajtervnek is, ahol viszont elégedett véleményeket hallottunk.

Az Opten adatai szerint más cégeiből Mészáros Lőrinc nem vesz fel osztalékot. A csoportból jelentős még a 165 főnek munkát biztosító, 2011-ben alapított Búzakalász 66, amely ugyan bevételét 1,2 milliárdról 2,1 milliárdra növelte, ám nyeresége 18-ról 10 millióra apadt. Szóra érdemes az 1,6 milliárdról 1,2 milliárdra csökkent árbevételű Aranykorona Zrt. is: a 15 éves, a Lidlnek és az Auchannak is beszállító, 56 főt foglalkoztató agrártársaságot, amelynek eredménye a 2012-es kétmilliós plusz után tavaly 483 milliós mínuszt mutatott, idén – egy már lezárt adóvégrehajtás közepette – vásárolta meg. Azóta két lánya is igazgatósági tag lett.

Mészáros és Orbán 2013 tavaszán, amikor még falusi pályán játszott a Felcsút - a fejlődés szédületes
Mészáros és Orbán 2013 tavaszán, amikor még falusi pályán játszott a Felcsút – a fejlődés szédületes
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A felcsúti polgármester-vállalkozó körül kisebb cégek egész hálózata épült ki. A 17 éves, de Mészáros Lőrinc által csak tavaly megvásárolt, közel száz főt foglalkoztató R-Kord Építőipari Kft. bevétele 50 millióval 823 millióra csökkent, nyeresége viszont négymillióról 58 millióra nőtt. Az Aranykorona tulajdonában lévő, leírása szerint általános jövedelemszerzéssel, vagyongyarapítással foglalkozó Korona-Alba bevétele 148 millióról 226 millióra ugrott, eredménye viszont 21 milliós pluszból kilencmilliós mínuszba fordult. A 2011-es megalapítása óta a Mészáros és Mészáros többségi tulajdonában álló Atlasz Geodézia árbevétele 18-ról 25 millióra, nyeresége egyről hárommillióra emelkedett, a szintén a cégkötelékhez tartozó Bau-Produkt árbevétele 22 millióról 15 millióra csökkent, vesztesége pedig nyolcmillióról 39 millióra dagadt. Mészáros Lőrinc 2011-ben autójavító céget is indított, de ez a szekér egyelőre nem nagyon indul be. Tavalyelőtt nem volt bevétel; tavaly már befolyt másfél millió, mégis 7,3 millió forint veszteséggel zártak.

A polgármester, aki az Orbán Viktor teljes körű támogatását élvező Puskás Akadémia alapítványi elnökeként is ismert, cégügyeiben inkább kifarolni látszik a sportból. Az általa irányított Felcsút FC 2009-ben beolvadt az Orbánhoz közel álló Garancsi István vállalkozó többségi és az Olajterv többségét ez évig birtokló Pap Géza kisebbségi befolyása alatt álló Fehérvár FC-be, az alapítvány tulajdonolta Puskás Futball Kft.-t csak 2012-13 között iránytotta. Itt utódja a csak névrokon Mészáros László, Felcsút fideszes alpolgármestere. (Az ő, illetve Mészáros lányának neve korábban feltűnt az állami földpályázatok, illetve trafikmutyik kapcsán is.)

Mészáros Lőrinc villája Felcsúton – Reviczky Zsolt / Népszabadság

Mészáros Lőrinc a kazincbarcikai Berecz János alapította KSBC Sportszervező Kft.-t 2008-2009-ben többségi tulajdonosként jegyezte, de megvált tőle. A mélyépítéssel foglalkozó, jelenleg a Geohidroterv tulajdonában álló GeoEco Kft.-t  1996 és 2008 között vezette és részben tulajdonolta; a cégnél 2006 és 2009 – tehát részben Mészáros Lőrinc irányítása idején – adóvégrehajtás zajlott.

A Búzakalász 66 és Mészáros jelentős állami földterületek használati jogát elnyerő rokonai évente több tízmillió forint területalapú támogatást is kapnak. Korábbi kutatásaink szerint más rokonai, illetve a névrokon-alpolgármester feltűnt a trafiknyertesek között is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.