galéria megtekintése

Hajukra kenhetik a kvótás népszavazást?

8 komment


Lencsés Károly

Szoboszlai György politológus szerint szinte esélytelen eredményes népszavazást megrendezni a kvótáról, hiszen nincsenek menekültek Magyarországon.

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" – erről kezdeményezett népszavazást a kormány, és a Nemzeti Választási Bizottság a kérdést hitelesítette. A határozatot azonban többen megtámadták, de a Kúria a kifogásoknak nem adott helyt, így mehet a referendum.

Menekültek a zöldhatáron 2015 szeptemberében. Nem róluk van szó
Menekültek a zöldhatáron 2015 szeptemberében. Nem róluk van szó
Reviczky Zsolt

A felülvizsgálati kérelmekben egyebek mellett azzal érveltek, hogy egy tagállami parlament nem rendelkezhet vétójoggal uniós döntés meghozatala vagy annak végrehajtása kapcsán, ezért a kérdés félrevezető. A kezdeményezés ugyanis a közösségi jogi keretek módosítása nélkül értelmetlen, hiszen korábban olyan rendszer született, amely szerint adott esetben egy tagországnak az akarata ellenére is tudomásul kell vennie az EU egyes fórumain meghozott határozatokat.

 

Többen hivatkoztak arra is, hogy nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettségről van szó, és ilyen tárgyban nem lehet referendumot tartani. Vagyis a kötelező betelepítési kvóta nem tartozik a magyar Országgyűlés hatáskörébe, hiszen arról EU-tanácsi határozat – tehát nemzetközi dokumentum – rendelkezik. A döntést pedig az alaptörvény alapján is végre kell hajtani – vagy módosítani kell magát az alkotmányt.

A kifogásokban többször felmerül, hogy nem kötelező betelepítésről van szó, ráadásul a kérdés sem egyértelmű. Nem derül ki még az sem, hogy a kezdeményezés a magyar kormány által kifogásolt, s az Európai Unió Bíróságán megtámadott konkrét tanácsi határozatra vagy esetleg valamilyen más, a menekültpolitikával kapcsolatos jövőbeni közösségi döntésre vonatkozik.

Amúgy a határozat csak annyit mond ki, hogy Görögországból és Olaszországból 120 ezer menedékkérőt kellene áthelyezni más tagállamok területére. Magyarországra 1294-en jönnének, akiket nem betelepítenének, hanem az ügyükben a menekültügyi eljárást itt kellene lefolytatni. Ez végződhetne a kérelem elutasításával, és ha valakit nemzetközi védelemben részesítettek, a körülmények változása esetén utóbb őt is kiebrudalhatnák.

A Kúria szerint a kifogások megalapozatlanok. A kérdés nem irányul a csatlakozási szerződés módosítására – fogalmaznak. Kétségkívül érinti viszont az Országgyűlés feladat- és hatáskörét, hiszen a menekültügyi eljárás lefolytatása „olyan szabályozási tárgykört képez, amelyet a jogalkotó törvény keretei között rendezhetne". Ez tehát hazai hatáskör.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy kezdeményezés egy, az uniós jog körébe tartozó tanácsi határozatra vonatkozik. A Kúria értelmezése szerint így egyértelmű, hogy az a 120 ezres kvótáról szól. A közösségi jogból és a kétoldalú nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségek között azonban nem vonható párhuzam – emlékeztet a Kúria az Alkotmánybíróság egy korábbi határozatára. A betelepítésről tehát – szemben egy államközi szerződésből eredő kötelezettséggel – lehet referendumot tartani.

A legfőbb bírói fórum szerint különben a „kérdés jogilag kellően pontos". A magyar, illetve a nemzetközi jog a „betelepítés" kifejezés tartalmát nem írja le, de a választópolgár számára azt a helyzetet jeleníti meg – fogalmaznak –, amikor nagy számban nem magyar állampolgárok tartós elhelyezésére kerülne sor Magyarország területén. A Kúria úgy látja, a népszavazás kezdeményezője erről a helyzetről kívánja a választópolgárok véleményét kérni.

Az MSZP attól tart, a Fidesz vállalhatatlanná teszi a terrorellenes csomagot

Félő, hogy a Fidesz az utolsó pillanatban módosító indítványokkal vállalhatatlanná teszi a Belügyminisztérium terrorellenes törvénycsomagját – mondta kedden Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke és Harangozó Tamás MSZP-s rendészeti szakpolitikus. Pedig a szaktárca az ellenzék felvetéseire több fontos módosítást már végrehajtott, amelyekkel az MSZP számára vállalhatóvá tette az előterjesztést. Egy kifogásolt pont maradt benne csupán, ám annak megmaradása esetén a szocialisták nemmel szavaznak, de legalábbis tartózkodnak a szavazáskor. Továbbra sem tartják elfogadhatónak, hogy a belügyminiszter időbeli és területi korlátozás nélkül tilthasson be tömegrendezvényeket. Az MSZP kivenné a politikusok kezéből a döntés jogát: terrorveszély esetén a rendőrség határozhatna a rendezvények betiltásáról. A szocialisták nem támogatják az alaptörvény hatodik módosítását. Szerintük a most benyújtott módosító javaslataik elfogadása esetén arra nincs szükség. (F. Gy. A.)

Az EU működéséről szóló alapdokumentumok is nemzetközi szerződések, mondjon erről a Kúria vagy az Alkotmánybíróság bármit – szögezte le Lattmann Tamás nemzetközi jogász. Szerinte egyetlen kiindulási alap lehet: a magyar alaptörvény, amely ezt egyértelműen kimondja, ezért ebben a tárgyban nem lehet népszavazást kezdeményezni. Úgy látja, a közösségi jogból, illetve a kétoldalú államközi szerződésekből fakadó kötelezettségek közötti különbségtétel meglehetősen abszurd.

A nemzetközi jogász azt sem érti, miért olyan biztos a legfőbb bírói fórum abban, hogy a betelepítés mindenki számára egyértelmű fogalom. Ez már csak azért is kétséges lehet – mondta –, mert betelepítésről a magyar kormányon kívül senki nem beszél. Mindössze menekültek – illetve a menekültügyi eljárások – áthelyezéséről van szó – hangoztatta. Hozzátette: miért nem fáj senkinek, hogy igen sok letelepedési kötvényt értékesítettek, amelynek révén több tízezren különösebb ellenőrzés nélkül jöhettek Magyarországra.

Arra a kérdésünkre, hogy egy eredményes népszavazás esetén milyen jogalkotási kötelezettség hárulna a parlamentre, Lattmann leszögezte: annak annyi következménye lehetne, hogy törvényben szólíthatnák fel a kormányt arra, a kabinet képviselője szavazzon a közös menekültpolitikára nemmel. Ez pedig szerinte nagyjából annyit érne, mint az a tavalyi törvény, amely kötelezte a kormányt, hogy támadja meg a menekültek áthelyezéséről szóló uniós határozatot az Európai Unió Bíróságánál.

Valami nagyon nincs rendben az Orbán-kormány kérdésével

A kormány betelepítési kvótáról szóló népszavazási kérdése nem felel meg az alaptörvényben foglalt követelményeknek: nem egyértelmű és az ügy nem tartozik a parlament hatáskörébe – állítja négy civil szervezet. Tovább a cikkre: >>>

Nem kívánta érdemben értékelni a Kúria döntését Szoboszlai György politológus, választási szakértő. Álláspontja szerint a kérdés elutasítása és átengedése mellett is vannak jogi érvek. Ezért ennél fontosabbnak tartja, hogy egy olyan ügyet bocsáthatnak referendumra, amely magában hordozza a látványos bukás lehetőségét.

Maga így a legfőbb bírói fórum döntését inkább abból a szempontból értékeli, hogy annak mi lehet a politikai következménye. Meggyőződése, hogy eredményes népszavazást ebben a kérdésben szinte esélytelen megrendezni, hiszen nincsenek menekültek Magyarországon. Úgy gondolja, az ellenzéknek feladták a labdát: csak azzal kell kampányolniuk, hogy senki ne menjen el szavazni – ami nem nagy kihívás, hiszen a polgároknak nem kell tenniük semmit –, és ha nincs négymillió voks, azzal érvénytelenné tehetik a referendumot.

Ki kell tűzni

A hatályos szabályozás szerint a parlamentnek a kúriai döntés Magyar Közlönyben történő megjelenése után az első ülésnapon napirendjére kell tűznie a népszavazás ügyét. Ezt követően harminc napon belül döntést kell hozni a referendum kitűzéséről, és ez a határozat vélhetően a tavaszi ülésszakon megszületik. Ezt a döntést az Alkotmánybíróságnál meg lehet támadni ugyan, de ez legfeljebb időhúzásra jó, mert a testület érdemben csak akkor vizsgálhatná a beadványt, ha a kérdés hitelesítése és a határozat meghozatala közötti időszakban olyan lényeges változás következett volna be, ami a referendumot okafogyottá tenné. Ilyen biztosan nem következhet be, tehát lesz referendum. A választást tehát ki kell tűzni, és a referendumot a határidőkre figyelemmel szeptemberben meg kell tartani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.