galéria megtekintése

Mégiscsak bohócot csinálhattak az ítélőtáblából

6 komment


Fekete Gy. Attila

Törvénysértőnek minősítette kedden a Kúria a Fővárosi Ítélőtábla múlt nyári döntését, amellyel hatályon kívül helyezte az 1956-os megtorlásokkal összefüggésben háborús bűntettel vádolt Biszku Béla ügyében hozott első fokú ítéletet.

Polt Péter nevelő célzattal támadott meg bírósági döntéseket
Polt Péter nevelő célzattal támadott meg bírósági döntéseket
Veres Viktor / Népszabadság

A Kúria verdiktje szerint indokolatlan volt új eljárást elrendelni, és feleslegesen döntött az ítélőtábla igazságügyi történész, hadtörténész és könyvtáros kirendeléséről is. Ezen szakvélemények ugyanis csak a per időtartamának elhúzását eredményezték, nem segítették a büntetőjogi felelősség megállapítását.

A Kúria keddi döntésének nincs hatása az időközben már lezajlott megismételt első fokú eljárásra, amelyben az első perben kiszabott öt és fél év helyett csak két év, végrehajtásában három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a 95 éves ex-politikust.

 

A büntetőeljárási törvény értelmében a legfőbb ügyész a bíróság törvénysértő és jogerős határozata ellen a Kúriánál a törvényesség érdekében jogorvoslati kérelmet nyújthat be, feltéve, hogy a jogerős határozat más jogorvoslattal nem támadható meg. Polt Péter a közelmúltban zsinórban több olyan ítéletet támadott meg a Kúria előtt, amelyekben a fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet, és új eljárás lefolytatását rendelte el. Polt e perekkel azt kívánta elérni, hogy a Kúria döntéseinek hatására a másodfokú bíróságok a jövőben ne rendeljenek el „könnyű kézzel" új eljárásokat, hanem maguk javítsák ki az első fokú per esetleges hibáit.

A Polt-féle próbaperek közül egyedül a kémperben tartotta jogosnak a Kúria a fellebbviteli bíróság döntését. Portik Tamás, a tescós rablóként elhíresült Süveges Péter és társai ügyében viszont indokolatlannak tartotta az ítélet hatályon kívül helyezését. E két eset kaptán a Kúria leszögezte: a hatályon kívül helyezést csak az ítélet teljes körű megalapozatlansága támaszthatja alá. Minden más esetben csak részleges megalapozatlanságról lehet szó, amelyet a másodfokú bíróságnak kell kiküszöbölnie, a tényállás helyesbítésével, kiegészítésével, vagy akár a bizonyítás felvételével. Részleges megalapozatlanság a Kúria álláspontja szerint nem lehet hatályon kívül helyezési ok.

Biszku Béla az ítélethirdetésen
Biszku Béla az ítélethirdetésen
Teknős Miklós / Népszabadság

Emlékeztetőül: Biszku Béla első perében a Fővárosi Ítélőtábla a védő indítványait elfogadva egyebek között azért helyezte hatályon kívül az első fokú döntést, mert indokoltnak látta szakértők kirendelését annak tisztázására, mennyiben adható hitel az MSZMP korabeli dokumentumainak, jegyzőkönyveinek, s hogy a vádlott és társainak különböző döntései eljutottak-e egyáltalán azokhoz, akik végül a salgótarjáni és a Nyugati téri fegyverhasználatra parancsot adtak. Az ítélőtábla döntése után Ibolya Tibor fővárosi főügyész egy interjúban úgy fogalmazott: „A védelem csörgősipkás bohócot csinált a bíróságból". Az akkor nagy felháborodást kiváltó szavai a Kúria mostani döntésének fényében nem minősíthetők teljességgel megalapozatlannak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.