galéria megtekintése

Megéri kikötni az Orbán családnál

4 komment

NOL

Jachtkikötőt vett Orbán Viktor veje, mások meg éheznek. Az ellenzék vizsgálatot követel.

Vajon volt versenyeztetés a keszthelyi kikötő eladásakor? – a költői kérdést a Párbeszéd Magyarországért tette fel a Zalai megyei Kormányhivatalnak arra hivatkozva, hogy a törvények szerint a 25 millió forint fölötti állami vagy önkormányzati ingatlan eladásánál kötelező a pályáztatás.

A keszthelyi kikötőért ugyan az értékhatárnál kevesebbet, 7 millió forintot fizettek a vevők, viszont átvállaltak egy 22,8 millió forintos adósságot és beígértek egy 330 millió forint értékű feltőkésítést is.

„A PM meggyőződése, hogy a tranzakciót egyben kell értékelni, különben minden esetben ki lehetne kerülni a versenyeztetési előírást" – közölte az ellenzéki párt szerdán, arra kérve a kormányhivatalt, hogy vizsgálják ki a kikötő eladásának jogszerűségét.

 

"Míg Orbán Viktor veje, az alig 30 éves Tiborcz István december végén 330 millió forintért megvásárolta a keszthelyi vitorláskikötőt, aközben két hónap alatt 90 ember fagyott halálra – többségük a saját lakásában –, a Fidesz-KDNP kormány pedig a gyermekétkeztetésre szánt pénzt szétosztotta a fideszes önkormányzatok között" – közölte szerdán az MSZP.

Bejött neki az élet

Ritkán látható üzleti villámkarriert futott be az elmúlt években Tiborcz István, a kormányfő veje. Az üzlet 2010-ben indult be igazán, Simicskáék segítségével. Erről itt írtunk bővebbe.

„Így a téli iskolai szünetben három dolog történt: soha ennyi ember nem halt meg ilyen rövid idő alatt a hideg miatt, a rászoruló gyermekek 16 napig éheztek, Orbán Viktor vejének pedig lett egy vitorláskikötője" – summázták a történteket a szocialisták.

Az ügy előzménye, hogy az Átlátszó kiszivárogtató portál kiderítette, Tiborcz és üzlettársai érdekeltségébe került a keszthelyi kikötőt üzemeltető cég és több kikötői ingatlan.

A kikötős ügyletet decemberben ütötték nyélbe, a 23 millió forintos adóssággal terhelt cégért 7 millió, a kikötői ingatlanokért további 330 millió forintot fizettek a keszthelyi önkormányzatnak, illetve a vitorláskikötőt korábban tulajdonló állami cégnek, a Balatoni Hajózási Zrt-nek.

A Keszthelyi Yachtkikötő Kft. az önkormányzat 100 százalékos tulajdona volt, 2012-ben a bezárástól mentették meg azzal, hogy az amúgy önkormányzati földterületen működő létesítmény üzemeltetését a városi cég átvette a Balatoni Hajózási Zrt.-től.

Keszthelynek ugyanis turisztikai szempontból fontos érdeke, hogy az ingatlanon vitorláskikötő működjön.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.